Diş fırçalamayı öğretir gibi teknolojiyi öğretin

0

Teknoloji ve çocuk. Bu iki kelime yan yana geldiğinde tartışma başlıyor. Çünkü uzmanların bir kısmı çocukların teknolojiyi kullanımı konusunda aileleri uyarırken, kimi de “diş fırçalamayı öğretir gibi” teknolojinin çocuklara öğretilmesi gerektiğini söylüyor.

Marmara Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yankı Yazgan da teknoloji konusunda sınırlamalara karşı. Yazgan, çocuklara diş fırçalamayı öğretir gibi teknolojik cihazların doğru kullanımının öğretilmesi gerektiğini ifade ediyor.

KAÇ YAŞINDA TANIŞMALARI GEREKİYOR?

Çocukların 3 yaş öncesinde elektronik medya ile tanıştırılmasına hiç gerek olmadığını söyleyen Yazgan’a göre ebeveynlerin hatası ise akıllı cihazları çocuk bakıcısı olarak görmeleri.

TEKNOLOJİYİ BAKICI GİBİ GÖRMEK HATA

“Çocuğuma ne kadar televizyon seyrettirmeliyim?” gibi soruların artık tablet ve akıllı telefonlar için sorulduğunu söyleyen Prof. Dr. Yankı Yazgan anne-babaların akıllı telefon ve tablet kullanımını daha pozitif gördüklerini söylüyor.

Yazgan şöyle konuşuyor:

“Ebeveynlerin tablet telefon kullanımında ısrarcı olmalarının bir gerekçesi akıllı teknoloji kullanımını bebeklikten öğrensinler diye, ancak bu pek geçerli bir gerekçe değil, cihazlar zaten giderek kullanımı öğrenilmesi gerekmeyecek basitlikte oluyorlar. Bir başka gerekçe ise, cihazları çocuklarını emanet ettikleri bir bakıcı olarak görmeleri. Buradaki önemli nokta ebeveynlerin kendi rahatları için çocuklara özgürlük ya da fayda adı altında gereksiz teknoloji kullanımının önünü açmamaları. Aksine çağımızda aileler çocuklarına teknolojik cihazların kullanımını diş fırçalamayı öğretir gibi öğretmeliler. Bunun için ise ebeveynlerin önce kendi kullanım alışkanlıkları ile çocuklarına örnek olmaları gerekiyor.”

TEKNOLOJİ KULLANIMINDA 3 YAŞ SINIRI

Akıllı cihazlarla geçirilen zamanın mutlak bir ziyan olmadığının altını çizen Yankı Yazgan, faydalı ve etkili kullanım için 3 yaş öncesi çocukların elektronik medya ile tanıştırılmaması gerektiğini vurguluyor:

“Akıllı cihazların kullanımı 5 yaşına kadar günde maksimum 1 saat, 5 yaşından sonra günde 2 saat olarak ayarlanmalı. Çocukların odalarında televizyon ve bilgisayar bulundurulmamalı, akıllı cihazlar ise uyku zamanı oda dışında bırakılmalı. Ailece yapılan sosyal aktiviteler ve çocuğa kazandırılacak hobiler büyük önem taşıyor. Teknoloji kullanımı ödül olarak da sunulmamalı. Siber suçların ve zorbalıkların arttığı günümüzde ebeveynlere düşen en büyük sorumluluk ise çocukların sosyal medya hesaplarını istismar olasılığı açısından düzenli kontrol etmek ve oynadığı oyunlar hakkında bilgi sahibi olmak.”.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d