Kapatılan üniversitelerin öğrencileri için ücret

0

Kapatılan üniversitelerin öğrencileri için ücret belli oldu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararneme (KHK) ile 15 vakıf üniversitesi kapatılmıştı. Kapatılan üniversitelerin öğrencileri ise başka yükseköğretim kurumlarına taban puanlara göre ÖSYM tarafından yerleştirildi. Ancak kapatılan üniversitelerin öğrencileri için geçtikleri kurumlara ne kadar öğrenim ücreti ödeyecekleri netlik kazanmadı.

KAPATILAN ÜNİVERSİTELERİN ÖĞRENCİLERİ İÇİN KARAR

İşte YÖK kapatılan üniversitelerin öğrencileri için bu belirsizliği giderdi. Kapatılan üniversitelerin öğrencileri ne kadar öğrenim ödeyecekleri belirlendi.

YÖK’ün internet sitesinde yer alan yazıya göre kapatılan üniversitelerin öğrencileri ile ilgili şunlar geçerli olacak. YÖK, 23 Temmuz 2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 667 Karar Sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname”nin 2 nci maddesinin (1) inci fıkrasına istinaden kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerden diğer yükseköğretim kurumlarına merkezi yerleştirme sonucunda kayıt yaptıranların 2016-2017 eğitim öğretim döneminde ödenecek ücretlerin belirlenmesi ve ödenmesine ilişkin süreçler hakkında gerekli açıklamalar aşağıda verilmiştir.

Buna göre 667 sayılı KHK ile kapatılan üniversitelerin öğrencileri öğrenim ücretleri ile ilgili şu yolları izleyecek.

1.ÖSYM tarafından yerleştirilenler, yerleştirildikleri yıla ait ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun özel koşul ve açıklamalar kısmında eğitim öğretim ücreti ile ilgili burslandırmaya ve/veya sabit ödemeye ilişkin herhangi bir açıklama bulunmaması durumunda 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde ödemiş oldukları öğrenim ücretlerine; TÜİK tarafından yayınlanan Ağustos 2016 dönemi TÜFE artış oranının (% 8,05) uygulanması sonucunda hesaplanan öğrenim ücretlerini kayıt yaptırdıkları yükseköğretim kurumlarına ödeyeceklerdir.

2.Ödenecek ücretin tespitinde öğrencilerin 2015-2016 eğitim-öğretim yılına ait ödemeleri; banka dekontu, makbuz, hesap ekstresi ve ya pos cihazları tarafından üretilen belgelerle kanıtlamaları şarttır.

3.Kapatılan üniversitelerin öğrencileri belgelerini ibraz edemezse ekte yer alan tablolarda gösterilen öğrenim ücretlerini ödeyecek.

4.2016-2017 eğitim-öğretim döneminden sonraki dönemlerde öğrenim ücretlerinin hesaplanmasında bir önceki yıl ödemiş oldukları ücrete o yılın TUİK tarafından yayınlanacak olan Ağustos ayı TÜFE artış oranları uygulanacaktır.

5.Öğrencilerden 2016-2017 eğitim öğretim yılı başlamadan erken ödeme indiriminden faydalanmak için peşin olarak ödeme yapanların da bunu belgelerle kanıtlamaları gerek. Kanıtlayanlar ilgili akademik yıl için ücret ödemeyecek.

6.2016-2017 eğitim öğretim yılı güz dönemi öğrenci kayıtlarının tamamlanmış olması sebebi ile sadece bu döneme münhasır olmak üzere öğrenciler, Ekim Kasım ve Aralık aylarına ait ilk üç taksitin tamamını en geç 20 Aralık 2016 tarihine kadar, kalan diğer 6 taksiti ise Ocak ayından başlamak ve Haziran ayı dahil olmak üzere her ayın en geç 20’sine kadar ödeyecek. Sonraki dönemlerde ise Eylül’den başlamak üzere 9 eşit taksitle ödeyecek.

7.Kapatılan üniversitelerin öğrencileri yatay geçiş yaptıysa ve bursluysa bunu kanıtlarsa öğrenim ücretini 1’inci maddede belirtilen koşullara göre ödeyecek.

8.ÖSYS/DGS ile belirli oranlarda burs alarak yerleşenler o yıla ait tercih kılavuzundaki özel koşularda yer alan ücretleri ödeyecek, burs, yemek gibi ilave desteklerden yararlanamayacak.

9.Şehit ve gazi yakını ile engelli öğrenciler, durumlarını belgelerse kapatılan okullarındaki statüleri sürecek.

10.Kapatılan üniversitelerin öğrencileri arasında mezun aşamasına gelip, başarısızlıkları nedeniyle mezun olamayanlar sadece başarısız olduğu derslere ilişkin sınavlara girerek mezuniyete hak etmeleri durumunda; öğrencilerin kayıtlı oldukları programa ait öğrenim ücretinin AKTS kredisi başına ödenecek tutarının (Program öğrenim ücreti TL/bir yıllık 60 AKTS) dersin toplam AKTS kredisi ile çarpımı sonucunda hesaplanan miktarın yarısını her bir dersin sınavı için öğrenim ücreti olarak ödeyecek.

11.Mezun aşamasına gelmiş veya öğrenim süresinde mezun olamamış öğrencilerden ilgili dönemde üç dersten fazla ders alması gerekenler dönem ücretinin tamamını ödeyecekler.

12.Hazırlıkta bir yıl burslu okuyan başarısız olursa ikinci yıl için bursunu kaybedecek ve ücretin tamamını ödeyecek. Hazırlığı geçtikten sonra bursları devam edecek.

13.Özel öğrenci statüsü ile devam edenler ücretini yerleştikleri kuruma ödeyecek. Öğrenci özel statülük öğrenciliği sürecinde başarısızlıktan değil, intibaktan dolayı bir yıllık süre uzatımı durumunda ücret ödemeyecek.

13.Kapatılan üniversitelerin öğrencileri arasında tıp fakültelerinde beşinci yılını tamamlayıp altıncı yılına geçen öğrencilere intörn eğitimleri döneminde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında ücret ödemeleri yerleştirildikleri üniversite tarafından, özel öğrenci statüsünde eğitim gören öğrencilerin için ise eğitim öğretim hizmetini veren üniversite tarafından yapılacaktır.

14.Kapatılan üniversitelerin öğrencileri çift anadal yapıyorsa bu durumda şunlar geçerli olacak.

a) Anadal eğitimine devam ettiği süre boyunca anadal eğitimine ilişkin ödemesi gereken öğretim ücretini ödeyecekler, çift anadal dersleri için ayrıca öğrenim ücreti ödemeyecekler,

b) Anadal programından programın öğrenim süresinde mezun olan ve sadece çift anadal eğitimine devam eden öğrencilerin bursluluk durumu 1 yıl daha devam edecek, bir yıldan sonra ücretli öğrenciler gibi devam ettikleri çift anadal eğitimindeki dersler için anadal eğitimi için belirlenen usul ve esaslara göre öğrenim ücreti ödeyecek.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d