Okula uyumda görev aileye düşüyor

0

Okula uyumda görev ailelere düşüyor. Milyonlarca öğrenci için 2016 – 2017 eğitim yılı 19 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Okula bu yıl ilk kez başlayacak 1 milyonun üzerindeki öğrenci için en büyük sorun okula uyumda yaşanacak. Ayrıca önceki yıllarda da okula başlayan öğrenciler de onlar gibi uzun yaz tatilinden sonra okula uyumda sorunlar yaşayabiliyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişim programı öğretim görevlisi Betül Özkul Cura okulların açılmasıyla birlikte çocukların belirsizlik ve ayrılma kaygısı yaşayabileceğini söyledi. Cura bu kaygıyı azaltmanın yollarından birinin de onlara okullarını tanıtmak olduğunu vurgulayarak, okula uyumda yaşanabilecek sorunlar ve çözümleriyle ilgili şunları anlattı:

OKULA UYUMDA SÜREÇ OLUMLU GEÇMELİ: Okul hayatına adım atması gelişimsel anlamda birçok beceriyi de çocuklara kazandıracak. Çocuğun aileden bağımsız bir ortamda sosyalleşebilmesi ve kendini rahatça ifade edebilmesi için uyum sürecinin olumlu bir şekilde geçmesi çok önemlidir.

EBEVEYNLERE GÖREV DÜŞÜYOR: Sağlıklı bir uyum sürecinde ebeveynlere büyük rol düşüyor. Anaokuluna yeni başlayan çocukta başlangıçta belirsizlik, ayrılma kaygısı sık gözlemlenen durumlar arasında. Bunun yanı sıra ailelerin çocuklarından ayrıldıkları için kendilerini suçlu hissetme, kaygı gibi duygular yaşaması çocuğun okul korkusunu artırıyor.

AİLE İÇİN DE OKULA UYUMDA SORUN VAR: Bu nedenle çocuk anaokuluna başlarken ebeveynin de duygusal anlamda hazır olması gerekli. Çocuğun okula başlama evresinde annenin üzüntü ve kaygısını hissetmesi uyum sürecini zorlaştırıyor. Anaokulu çocuğa yeni bir dünyanın kapılarını aralayacak. Ebeveynin sergileyeceği sakin ve net tutumlar çocuk için daha rahatlatıcı olacak. Çocuklara okullarını tanıtmanın ayrılık kaygısını azaltmaya yardım edecek.

SÜRECİ NELER KOLAYLAŞTIRIR? Çocuk okuldan eve döndüğünde günün değerlendirmesini yapmak, olumlu gelişmeleri takdir etmek okula uyum sürecini kolaylaştırır. Okulun ilk haftalarında yaşanan ağlama, ayrılma korkusu, okula gitmek istememe gibi davranışlar göstermesi normaldir. Henüz yeni olan bu duruma alışması için çocuğa zaman verilmelidir. Bu zamanı onlara tanırken, ebeveynlerin çocuklarına yakından destek olmaları doğrudur. Bu durum, çocuğa güvende olduğunu hissettirecektir.

SÜREKLİ OKULA GİTMEYİN: Fakat sürekli çocukla okulda bulunmak, her an yanında olmaya çalışmak çocuğun kendine olan güvenini azaltır. Onları okulda yalnız bırakmamaları, onların anne babaya bağımlı bireyler olarak yetişmesine sebep olacağından bu davranıştan uzak durulmalıdır. Ve unutulmamalıdır ki her çocuğun okula uyum süreci farklıdır. Çocuk asla başka çocuklarla kıyaslanmamalıdır. Okula uyumda çocuğa anlayışlı ve sabırlı davranılmalı. Zorlama, yoğun kaygı ve üzüntü gibi davranışlar çocuğun duygusal gelişimine zarar verebileceği gibi ileriki okul yıllarında da aynı sorunları yaşanmasına yol açabilir.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d