Yatay geçiş ile üniversite ve bölüm değiştirin

0

Yatay geçiş ile üniversite ve bölüm değiştirin. Birçok üniversite öğrencisi onlara üniversite, bölüm ve diploma değişikliği getirecek yatay geçiş ile ilgili bilgiye sahip değil. Oysa yataşy geçiş hakkından yararlanarak, üniversitenizi değiştirebilir, okuduğunuz bölümden farklı bir bölüme geçebilir, önlisans diplomanızı lisans diplomasına çevirebilir, ikinci öğretimden birinci öğretime geçebilirsiniz. Hatta açıköğretimden örgün eğitime geçme şansınız da var.

Para için kanıtlanmış ve güvenilir bir oyun kulübü bulmak istiyorsanız, öncelikle Pin Up casino’yu ziyaret etmenizi öneririz https://pinupcazino.com/az. İşte en iyi yeni ve “eski” güven kazanmayı ve piyasada yüksek itibar kazanmayı başaran sanal oyunlar. Ayrıca, uzmanlar bir kumar işletmesi ararken nelere dikkat edeceğinizi ve kayıtlı bir siteye nasıl yakalanmayacağınızı söyleyecektir.

Tüm bunları da yatay geçiş ile ilgili temel kuralları bilerek ve kendinize bir program yaparak gerçekleştirebilirsiniz. İşte yatay geçiş ile ilgili bilmeniz gerekenler ve yatay geçişin nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntılar:

KURUM İÇİ PROGRAMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ NASIL YAPILIR?
AYNI ÜNİVERSİTE İÇİNDE YAPILIR: Bir üniversitenin kendi bünyesindeki fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dâhilinde yatay geçiş yapabilirsiniz.

NE ZAMANLAR YAPILABİLİR? Yatay geçiş kontenjanları her bir diploma programı için ikinci yarıyıldan başlamak ve beşinci yarıyıl dahil olmak üzere, kontenjan ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 15’ni geçmeyecek biçimde,
ilgili yönetim kurulları tarafından karara bağlanır.

SENATO İLAN EDER: Kontenjanlar, senatonun belirlediği şartlar ve taban puanlar son başvurudan 15 gün önce ilan edilir.

LYS-YGS PUANINIZA BAKILIR: Farklı merkezi sınav puanları ile yani YGS ya da LYS ile öğrenci alan programlara yatay geçiş için sınava girdiğiniz yılın puanı dikkate alınır. Geçmek istediğiniz bölüm-program için geçerli puan türünde aldığınız puan geçmek istediğiniz bölümün puanına eşdeğer olmalı. Diyelim TM-2 ile okuduğunuz bölüme girdiniz ama TM-3 ile öğrenci alan başka bölüme geçeceksiniz. Sınava girdiğiniz yıl TM-3 puanınız o bölümün en son aldığı öğrencinin puanına eş olmalı. Düşük olursa geçemezsiniz.

YETENEK SINAVI İLE ALDIYSA: Yetenek sınavı ile öğrenci alan bir programa geçecekseniz puan şartının yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olmanız gerekiyor.

KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ NASIL YAPILIR?
EŞDEĞER PROGRAMLAR ARASINDA: Başka bir üniversitede aynı programı kurumlar arası yatay geçiş yaparak okuyabilirsiniz. Böylece üniversitenizi değiştirmiş olursunuz. Bölümünüzü okumaya başka bir yükseköğretim kurumunda devam edersiniz. Kurumlar arası yatay geçiş kontenjanlarını YÖK belirler.

NOT ORTALAMASI DİKKATE ALINIR: Kurumlar arası yatay geçiş yapabilmeniz için bölümünü bitirmiş olduğunuz dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır.

KİMLER BAŞVURU YAPAMAZ: Önlisans derecesinde; hazırlık, birinci ve son dönemde yatay geçiş yapılamaz. Lisans derecesinde; hazırlık, birinci ve son sınıf sınıſta yatay geçiş yapılamaz, diğer yıllarda yapılabilir.

AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM: Kontenjan sınırlaması bulunmayan açık veya uzaktan öğretim programlarına yatay geçiş yapmak isterseniz eylül ayının ilk haftasının son günü mesai saati bitimine kadar ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmanız gerekiyor.

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ NASIL YAPILIR?
PUANINIZ VE GEÇMEK İSTEDİĞİNİZ PROGRAM: Kayıt olduğunuz yıldaki merkezi yerleştirme puanı yani LYS puanınız geçmek istediğiniz programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek ise başvuru yapılabilirsiniz.

BAŞVURULAR AĞUSTOS SONUNA KADAR: Her eğitim öğretim dönemi için başvurular ağustos ayının 30’una kadar alınıyor. Değerlendirme eylül ayının 15’ine kadar bitiriliyor ve kayıtlar da eylül ayı sonuna kadar tamamlanıyor.

NE KADAR KONTENJAN AYRILIYOR? Her bir bölüm için hazırlık dahil her bir sınıfı için ÖSYS kılavundaki öğrenci kontenjanının yüzde 30’u kadar kontenjan ayrılır.

BAŞVURULAR NASIL DEĞENLENDİRİLİYOR? Öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul ediliyor. Başvuru kontenjandan fazla olursa ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.

NOTLAR DİKKATE ALINIYOR MU? Hayır. Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanları dikkate alınıyor. Başarı gibi şartlar aranmıyor.

DGS İLE YERLEŞEN ÖĞRENCİ NE YAPIYOR? Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yerleşen öğrencilerin sadece ilgili yıldaki DGS Kılavuzu’nda öğrencinin önlisans alanı ile tercih edebileceği yerler ve DGS Puanı dikkate alınarak yerleştirme yapılıyor.

ÖZEL KOŞULLARA DİKKAT: Yatay geçiş için başvurduğunuzda eğer ÖSYS Kılavuzu’nda programa kayıt olabilmek için aranan özel koşullar varsa sizin de bu koşulları sağlamanız gerekiyor. Bu koşullar arasında yaş, sağlık raporu olabilir.

HANGİ DURUMDA GEÇİŞ YOK: Eğer öğrencinin geçmek istediği diploma programına, öğrencinin halen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda öğrenci kabul edilmemişse diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamaz.

TÜRKÇE PROGRAMDAN YABANCI DİLE: Öğretim dili Türkçe programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerekir. Hazırlık sınıfında veya birinci sınıſta geçiş yapmak isteyen öğrencilerin yabancı dil şartını sağlamaması durumunda yabancı dil hazırlık eğitimi almaları gerek.

KAÇ KEZ YATAY GEÇİŞ YAPILIR? Öğrenciler sadece bir defa yatay geçiş yapabilir. Ancak Ek Madde 1 kapsamında yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmeleri mümkün.

ÖZEL YETENEK SINAVI İLE GEÇİŞ: Özel yetenek sınavı ile kayıt olan öğrencilerde
merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusu yapabilir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara yatay geçiş yapılamaz.

AÇIKÖĞRETİMDEN ÖRGÜN EĞİTİM PROGRAMLARINA GEÇİŞ NASIL YAPILIR?
Açıköğretim programlarından örgün eğitim programlarına yatay geçiş yapabilmek için öncelikle hiçbir dersten kalmamanız ve not ortalamanızın 100 üzerinden en az 80 olması gerekir. Yerleştirmeler öğrencinin kayıt olduğu yıldaki puanının geçmek istediği üniversitenin örgün eğitim programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması şartıyla yapılıyor. Bahar ve güz dönemi olmak üzere iki kez yapılır.

İKİNCİ ÖĞRETİMDEN BİRİNCİ ÖĞRETİME GEÇİŞ NASIL YAPILIR?
Aynı yükseköğretim kurumu içerisinde birinci öğretim ve ikinci öğretim programları arasında geçişler yapılabiliyor. İkinci öğretimden birinci öğretime geçiş yapmak istiyorsanız okuduğunuz programın başarı sırasında sınıfın ilk yüzde 10’unda olmanız gerek. Hazırlık sınıfında geçiş yapamazsınız. Bunun dışında okuduğunuz sınıfta tüm dersleri verdiyseniz ve ilk yüzde 10’da yer alıyorsanız ara sınıflarda geçiş yapabilirsiniz.

ÖNLİSANS PROGRAMINDAN LİSANSA GEÇİŞ NASIL YAPILIR?
İki yolla yapılır. Bunlardan biri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bir programa yerleşmek. İkinci yolu da geçmek istediğiniz lisans programının taban puanınına eşit ya da yüksek puana sahip olmak.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d