YÖK Başkanı Saraç: YÖKDİL, TUS ve DUS için de kullanılabilecek

0

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, mevcut Yabancı Dil Sınavı’nın (YDS) yanında fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler ile sağlık alanlarında, adayların yeterliliğini belirlemeye yönelik Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı’nın kapsamının genişletildiğini duyurdu. Saraç’ın esmi Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre YÖKDİL artık TUS ve DUS için de kullanılabilecek.

ÖSYM YDS YAPIYOR YÖK İSE YÖKDİL

Lisansüstü eğitim almak isteyenler için ÖSYM, Yabancı Dil Sınavı (YDS) yaparken YÖK de YÖKDİL adıyla yeni bir sınav yapma kararı aldı. YÖKDİL sınavı YÖK tarafından “alana özgü” olarak nitelendiriliyor. YDS sonuçlarının geçerliliklerinin ise süreceği belirtiliyor. İlk YÖKDİL sınavı İngilizce dilinde yapılacak. YÖK bu sınavı yılda iki kez gerçekleştirecek.

SORULAR ÖSYM’DEN DEĞİL ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDEN

YÖKDİL sınav sorularını ÖSYM uzmanları değil, Ankara Üniversitesi akademisyenleri hazırladı. Yine sınav ÖSYM tarafından değil, YÖK Başkanlığı himayesinde Anadolu Üniversitesi tarafından yapılacak.

Yayımlanan YÖKDİL Sınavı Kılavuzu’na göre sınavla ilgili ayrıntılar şöyle:

YÖKDİL SINAVI HANGİ ALANLARDA YAPILACAK?

Sınav, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri alanlarında İngilizce dilinde yapılacak.

YÖKDİL SINAVI KİMLERE AÇIK OLACAK?

Sınava; yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak

isteyenler, yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerin dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar başvurabilir.

HATALI BİLGİ VEREN HAKKINI KAYBEDECEK

Sınavın uygulanmasında ve sonuçların değerlendirilmesinde aday tarafından verilen bilgiler esas alınacağından, adayın başvuru esnasında verdiği bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık sebebiyle doğacak sonuçlardan aday sorumlu olacak. Adaylar, beyan ettikleri bütün bilgilerinden sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı belirlenirse aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını aday kaybedecek. Eksik veya yanlış bilgilerden adayların yararına doğacak sonuçlar geçersiz sayılır, zararına olacak sonuçlar düzeltilmez. Adayın, verdiği bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlıktan doğacak sonuçlarla ilgili itirazları dikkate alınmaz. Kılavuzda belirtilen kurallara uymayanların da sınavları geçersiz sayılacak.

SINAVA GİREMEYEN NE YAPACAK?

Başvuru yapıldıktan sonra herhangi bir nedenle başvurusunu geri çeken veya başvurusu reddedilen veya başarısız olan adaylar, yeni başvurularını en erken bir sonraki sınav döneminde yapabilirler. Bir sınav dönemi için yapılan başvuru, sonraki dönemler için geçerli değildir.

SINAV EVRAKLARI 2 YIL SAKLANACAK

Sınav evrakı (soru kitapçıkları, cevap kâğıtları ve sınav tutanakları) 2 (iki) yıl sonra imha edilir. Her türlü sınav evrakının aslı veya sureti, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dâhil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmez ve verilmez. Sınavla ilgili olarak alınan yeni kararlar ve değişiklikler yokdil.yok.gov.tr üzerinden duyurulacak.

SINAVA NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

Başvurular elektronik ortamda yokdil.yok.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacak. Aday hangi alanda sınava gireceğini başvuru sırasında seçecek. Başvuru onayladıktan sonra alan tercihlerini değiştiremeyecek.

YÖKDİL SINAVI ÜCRETİ NEDİR?

Sınav ücreti 75 TL. Bu ücreti yatırmayan ya da başvuru işlemini tamamlamayan adayın başvurusu geçersiz olacak. Sınavı başarısız olan ya da birden fazla ücret ödeyenlerin ödedikleri ücret iade edilmeyecek.

SON 6 AYLIK FOTOĞRAF GEREKİYOR

Başvuru esnasında, son 6 ay içerisinde çekilmiş bir vesikalık fotoğrafın sisteme yüklenecek. Fotoğraf, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmiş olacak. Sınav günü tanınmada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalı. Sınav günü sınav görevlileri, adayın fotoğrafından kimliğini belirlemede güçlük çekerse sınava alınmayabilecek ya da sınavı geçersiz sayılabilecek.

ENGELLİ ADAYLAR BİLDİRECEK

Sınava girecek engelli adaylar kılavuzda formu doldurup, sınavda okuyucu ya da özel araç kullanabilecek. Bunun için de engel durumunu belirten üniversite ya da devlet hastanesinden rapor iletecek.

YÖKDİL SINAVI KAÇ SORUDAN OLUŞACAK?

Adaylara, çoktan seçmeli 5 cevap şıkkı olan 80 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. Adayların yanlarında kurşun kalem ve silgi getirmeleri gerek. Sınav sonuçları YÖK üzerinden açıklanacak.

AÇIK UÇLU SORULAR DA OLACAK

Adaylar sınavda yapacakları işaretlemeler ve yazacakları yazılar için yanlarında,koyu yazan siyah kurşun kalem ve iz bırakmayan silgi bulunduracak. Kılavuzda “yazılacak alan” belirtilmesi ise sınav sorularından bazılarının açık uçlu olacağını gösteriyor.

YÖKDİL SINAV DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK?

Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılacak. Yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecek. Yeni TEOG sınavlarında olduğu gibi yanlış cevap doğruyu götürmeyecek. İptal edilen soru olursa tüm adaylar bu soruyu doğru yapmış kabul edilecek. Bu yüzden boş soru bırakmak yerine akademisyenler de “atarak”şanslarını deneyebilecek.

SINAV PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

Puan hesaplamasında [Puan =(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) * 100] formülü kullanılacak.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d