8 derslik ve mescit imam hatip açmak için yeterli

0

8 derslik ve mescit imam hatip açılması için yeterli. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik eğitimde değişiklikler getirdi.

 

8 DERSLİK VE MESCİT İMAM HATİP AÇILMASI İÇİN YETERLİ

Karma eğitimin kaldırıldığı tartışmalarına da neden olan 10 Eylül 2018 tarihli yönetmelik aynı zamanda imam hatip okullarının açılmasını da kolaylaştırıyor. Bu okulların açılması için 8 derslik ile bahçesinde mescit bulunması yeterli. Oysa eski yönetmelikte geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, mûsikî/müzik dersliği bulunması gerekiyordu.

KÖY OKULLARI AÇIK KALACAK

Yönetmelik köy okullarının da taşımalı eğitim yerine velinin talebiyle açık kalmasının yolunu da açıyor. Bu değişikliklere göre 8 öğrencinin olduğu yerde velilerin tümü çocuklarının taşımalı eğitimle başka bir yerde eğitim görmesini istemezse bu okul kapanyacak. Yani bu da köy okullarını yakından ilgilendiriyor. 8 öğrencinin olduğu köy okulları velilerin talebi ve valiliğin de olur vermesi durumunda kapanmayacak.

Yönetmeliğin getirdiği bir başka değişiklik ise liselerde pansiyon açılması şartını düzenliyor. Lisede pansiyon açılabilmesi için kontenjanının en az 50’sini erkek, 50’sini kız öğrencilere ayırması gerek. Eski yönetmelikte pansiyon açılma şartı en az 100 öğrenci olarak nitelendiriyordu. Yeni yönetmelik bunu 50 kız 50 erkek olarak ayırıyor.

İMAM HATİP LİSESİ AÇMAK İÇİN SADECE MESCİT YETERLİ

Yeni yönetmelik Anadolu imam hatip lisesi açılabilmesi için; öğretim binasında en az 8 derslik, öğretim binası içinde veya bahçesinde uygulama mescidi ya da mescit yerinin olmasını yeterli görüyor. Oysa eski yönetmelikte geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, mûsikî/müzik dersliği bulunması gerekiyordu. Bu şartlar kaldırılmış durumda. Böylece imam hatip liselerinin açılması bu yönetmelik ile birlikte daha da kolaylaşmış oldu.

ANADOLU LİSESİ İÇİN VALİLİK TEKLİFİNE GEREK YOK

Bu arada yönetmelikte Anadolu lisesi açılabilmesi için; “9 uncu sınıfa kayıt olacak en az 2 şube mevcudunda öğrenci, binada en az 8, en fazla 40 derslik bulunması gerekir” maddesi duruyor. Ancak eski yönetmelikte valilik teklifi istenirken bu madde kaldırılmış.

RAM HANGİ KOŞULLARDA AÇILACAK?

Yönetmelik bir merkezde rehberlik ve araştırma merkezlerinin (RAM) açılma koşullarını da düzenliyor. Buna göre toplam nüfusu 200 binin altında olan illerde nüfus şartı aranmaksızın il merkezinde bir rehberlik ve araştırma merkezi açılabilecek.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d