Proje okullarda sınıflar 30 kişi olacak

0

Proje okullarda sınıflar 30 kişi olacak. Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan proje okullar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne de girdi. Bu yönetmelikte proje okullarda sınıf mevcutları 30 kişi olarak belirlendi.

2014 yılında Torba Yasa’ya eklenen bir madde ile aralarında İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu, Kadıköy Atatürk Fen gibi Anadolu ve fen liseleri proje okullar olarak ilan edildi. Türkiye’nin en köklü okullarını proje okul yapan bu değişikliğe göre proje okullarda nasıl öğretmen ve yönetici görevlendirileceği de tanımlandı. Öğrencileri gibi yöneticileri ve öğretmenleri de sınavla gelen proje okullarda görevlendirmeler artık bakan oluru ile gerçekleşecekti. Bu uygulama da 2015-2016 öğretim yılında başladı.

ÖĞRETMENLERİ GİTTİ
Bugün proje okulların sayısı 163 oldu. Geçtiğimiz eylül ayında çıkarılan Proje Okullar Yönetmeliği’ne göre de bu okullarda en fazla 8 yıl çalışan tüm öğretmenler ve yöneticiler başka okullara gönderildi. Bu uygulamalar hem öğrencilerin hem de velilerin büyük tepkisini çekti. 2016-2017 öğretim yılı başladığından bu yana da sürekli öğrenci ve veliler ile eğitimciler proje okullarda yürütülen uygulamaları protesto ediyor.

SINIF MEVCUTLARI BELİRLENDİ
İşte proje okullar ile ilgili bir başka değişiklik de geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirilen MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer aldı. İlk kez proje okullar yönetmeliğe girmiş oldu. Bu yönetmelikle birlikte proje okullarda sınıfların kaç kişi olacağı da belirlendi. Proje okullarda bir sınıf için alınacak öğrenci sayısı 30 oldu.

PROJE OKULLARDA UYGULAMALAR MECLİS’E TAŞINDI
Proje okullarda uygulamalar, öğretmen ve yöneticilerin okullardan gönderilmesi TBMM’ne de gensoru olarak taşındı. HDP milletvekillerinin verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz gensoru önergesi ile ilgili Meclis’te yaptığı konuşmada proje okullarda sayının 163’e ulaştığını açıkladı. Yılmaz, proje okullarda 8 yıldan fazla öğretmenin görev yapamayacağı hatırlatarak, ” evcut başarılı öğretmenlerin başarısından diğer okullarımız da yararlansın. Başarı aşısı diğer okullarımıza da yapılsın” dedi. Yılmaz, proje okullarda görevden alınan öğretmenlerin yerlerine de yüksek lisans ve doktoralı öğretmenlerin atandığını söyledi.

YÜZDE 18 İÇİN KIYAMET KOPARMAYA DEĞER Mİ?
Yılmaz daha önce yaptığı açıklamalarda da proje okullarda 8 yılını dolduran öğretmenlerin başka okullarda gönderilmesine en çok İstanbul’un tepki gösterdiğini söyleyerek, şöyle demişti:

“Proje okullarına en fazla ilgi İstanbul’da veriliyor. İstanbul’daki proje okullarında toplam öğretmen sayısı bin 492, proje okullarından ayrılan öğretmen sayısının ise 275. Bu rakam toplam öğretmen sayısının yüzde 18’i. Yüzde 18 için kıyamet koparmaya değer mi?”

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d