Bal Arıları Mühendis Oluyor

0

Bal Arıları Mühendis Oluyor. Bu başlığı taşıyan proje Türkiye otomotiv sektörünün öncü kuruluşlarından Ford Otosan tarafından yürütülüyor. Koç Topluluğu’nun “Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesi kapsamında destekleyici bir proje olarak ortaya çıkan “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesi toplum genelinde kadın mühendislerin görünürlüğünü arttırmayı ve işgücü piyasasına katılımlarını teşvik etmeyi hedefliyor.

Ford Otosan öncülüğünde ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında 81 ilde 81 lisede eğitim gören kız öğrenciler mühendis olma yolunda teşvik ediliyor.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden beslenen kalıp yargılar sebebiyle mesleki gelir ve statüye erişimde kadınlar, erkekler ile aynı fırsatlara sahip olamadıkları gibi mühendislik gibi erkeklere atfedilen meslek gruplarını da tercih etmekten çekiniyor. Bal Arıları Mühendis Oluyor projesi ile kız öğrenciler mühendislik eğitimi için teşvim edilecek.

Son olarak Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi kapsamında İzmir’de Bornova Anadolu Lisesi öğrencilerine eğitim verildi. Meslek seçimi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında farkındalık eğitimini içeren proje kapsamında düzenlenen etkinliğe, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin yanı sıra Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ekipleri, Ford Otosan mühendisleri katıldı.

ÖĞRETMENLERE DE ANLATILDI
Bal Arıları Mühendis Oluyor projesi kapsamında verilen eğitimlerde kız ve erkek öğrencilerin yanı sıra öğretmenlere de meslek seçiminde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olumsuz sonuçları anlatııyor.

KIZLARA STAJ İMKANI SUNULACAK
Bal Arıları Mühendis Oluyor projesi kapsamında Ford Otosan üniversitelerin mühendislik bölümlerini tercih eden kız öğrencilere staj imkanı sunacak.

ÜLKE GENELİNDE GEZİYORLAR
Ülke genelinde eğitim gören kız öğrencilerin mühendis olmaya teşvik edildiği projede gönüllü mühendisler rol model olarak mühendislik mesleğini, çalışma koşullarını ve kendi deneyimlerini öğrencilere ve ailelerine aktarıyor.
Türkiye’deki en az 81 lisede, 8 bin 100 kız ve 8 bin 100 erkek lise öğrencisine ulaşılmasının hedeflendiği proje sonrası 5 yıl ortak izleme programı yürütülecek.

Ford Otosan Bal Arıları Mühendis Oluyor projesini yaşama geçirme gerekçelerini şöyle açıklıyor:

KADIN İSTİHDAMI DÜŞÜK: Ülkemizde nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyor olmasına rağmen iş hayatında kadınların istihdamı erkek nüfusunun üçte biri kadardır. Bunun temel sebebi, kadınlar ve erkeklerin yapabileceği işlere yönelik kalıp yargılardır. Bu kalıp yargılar nedeniyle, çalışan kadınların sıklıkla seçmek durumunda kaldığı meslekler evdeki sosyal bakım sorumluluklarının devamı olan hemşirelik, öğretmenlik gibi mesleklerdir. Bu projede hedeflenen, kadın ve erkeklerle ilgili kalıp yargıları eleştirel gözle ele almak ve cinsiyetlere yakıştırılan sözde özelliklerin bireylerin işgücünde konumlandırılmasına etkide bulunduğunun altını çizmektir.

AYNI FIRSATLARA SAHİP OLAMIYORLAR: Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden beslenen kalıp yargılar sebebiyle mesleki gelir ve statüye erişimde kadınlar, erkekler ile aynı fırsatlara sahip olamamaktadır. Aynı zamanda mühendislik gibi erkeklere atfedilen meslek gruplarını tercih etmekten çekinmeleri nedeniyle hem mühendislik işgücü, hem de ülke ekonomisi kadın mühendislerden mahrum kalmaktadır.

MÜHENDİSLİK DEZAVANTAJLI GÖRÜLÜYOR: Ülkemizde birçok meslek grubu kadınlar için dezavantajlı olarak kabul edilmektedir. Mühendislik de bu meslek grupları arasında en başlarda gelmektedir. Başta otomotiv olmak üzere özellikle makine, endüstri, elektrik-elektronik gibi mühendislik dalları için istihdam yaratan sektörler erkek ağırlıklıdır. Sözlük anlamına baktığımız zaman, ‘İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse’(TDK) anlamına gelen mühendisliğin aslında kadınların da en az erkekler kadar içinde yer alabileceği ve başarılı olabileceği bir meslek grubunu olduğunu görüyoruz. Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum: Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi işte tam bu noktada devreye girerek kız çocuklarının mühendislik mesleğini doğru tanımalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Mühendislik mesleğini doğru anlatmak ve kadınlar için aslında dezavantajlı bir meslek olmaktan çok avantajlı bir meslek olduğunu gösterebilmek için yola çıkıyor.

BAL ARILARI MÜHENDİS OLUYOR PROJESİNDE NELER YAPILACAK?
– Mühendislik mesleğini ve çalışma koşullarını kız öğrencilere ve ailelerine doğru bir şekilde tanıtmak,
– Öğretmenlerin eğitimde ve meslek seçiminde kadınlar ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dair farkındalıklarını arttırmak,
– Ford Otosan mühendislerinin ve bayilerinin üretim sektöründe ve çalışma yaşamında kadınlar ve erkekler için fırsat eşitliğinin önemine dair farkındalıklarını arttırmak,
– Toplum genelinde kadın mühendislerin görünürlüğünü arttırmayı ve iş gücü piyasasına katılımlarını teşvik etmek,
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı ayrımcılıkla mücadelede şirketlere düşen toplumsal sorumluluğa dair başta otomotiv sektörü olmak üzere mühendislik yoğun sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşlarda ve toplum genelinde farkındalık yaratmak.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d