Dil öğretimi nasıl olmalı?

0

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) önümüzdeki yıl tüm Türkiye’de uygulamaya geçirmeyi planladığı “5. Sınıfta İngilizce Hazırlık Programı”nın nasıl olması gerektiği Bahçeşehir Okulları’nın BAU’da düzenlediği panelde tartışıldı. Panelde, 5. sınıflarda İngilizce hazırlık programının başarılı bir şekilde uygulanması için müfredat, içerik, ölçme değerlendirme ve eğitimcilerin kalitesinin yanı sıra, dil saatlerinde sürekliliğin sağlanması ve öğrencinin motivasyonunun önemi vurgulandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sinem Vatanartıran yabancı dil ediniminin bir süreç olduğunu belirtti. Bakanlığın kararının dil öğretiminde önemine Vatanartıran, özel okulların dil öğretme tecrübesinden faydalanılması gerektiğini vurguladı.

Bahçeşehir Okulları Yabancı Diller Direktörü İpek Bulduk Cooley dil öğretimine erken yaşta başlamanın önemine dikkat çekerek, bakanlığın kararının önemli olduğunu söyledi. Cooley, “Dil edinim bir süreçtir, sabırlı olmak ve süreklilik sağlamak gerekir. Okul açıldıktan 5 ay sonra ‘Çocuğumuz ne zaman İngilizce konuşacak?’ demeye başlanıyor. Bunun bir süreç olduğunu unutmamamız lazım. Bu süreci çok iyi planlamamız ve iyi şekilde yönetip başarıya ulaşmamız lazım. Ailelerimiz ve çocuklarımızın sabırlı olmaları sürecin başarıya ulaşmasında son derece önemli.”

Pearson Türkiye Öğretmen Eğitmeni Guy Elders yabancı dil eğitiminde en önemli konunun motivasyon olduğu belirtti. Elders şöyle dedi: “70 ülke arasında yabancı dil alanında yapılan araştırmada Türkiye 50. sırada yer alıyor. İlk beşte ise; İsveç, Hollanda, Danimarka, Slovenya ve Finlandiya bulunuyor. Baktığınız zaman öğrenci aynı öğrenci, öğretmen aynı öğretmen. Bizim asıl sorunumuz uygulama alanında ne yapıyoruz, evde ne yapıyoruz? İngilizce öğrenmede ise asıl önemli olan motivasyondur. Öğrenciler ikinci sınıfta İngilizce öğrenmeye karşı çok istekliyken, 8. Sınıfa geldiklerinde çok soğuduklarını görüyoruz. Sistem olarak öğrenciye ödev olarak paraşüt yapmayı veriyoruz ama yaptığı o paraşütü sınıfta uçurmuyoruz. Dili de aynı şekilde hayatımızın her alanına sokarak kullanmamız gerekiyor. Yurt dışında her şey daha iyi değil, yurt dışı ile aramızda özellikle eğitime bakış, öğretmenin rolü, velinin rolü gibi konularda kültürel fark var.

ÖĞRETMENLER DE ÇOK ÖNEMLİ
Bahçeşehir Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derin Atay konuşmasında öğretmenlerin öneminin altını çizerek, şöyle dedi: “Eğitimde kalitenin artması ve çıktıların belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi aslında birçok halkadan oluşan sistemin doğruca uygulanmasıyla gerçekleşir. Bu halkalardan birinin zayıf olması durumunda sistemi güçlendiremezsiniz. Eğitimin kalitesinin artmasının da öğretmen kalitesine dayalı olduğunu unutmamalıyız. Öğretmenin ders anlatımı o sınıfa hitap etmiyorsa o sınıfın başarılı olmasını bekleyemezsiniz. İngilizce öğretmenlerinin yetiştirilmelerinin de ayrıca ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Üniversiteye giren İngilizce öğretmeni adayının, üniversitede okuyacağı İngilizce hazırlık sınıfını geçme notunun diğer bölümlerde okuyanlardan daha yüksek olmasından tutun, hazırlık sınıfı boyunca aldıkları sınavların da çok daha farklı olmasına kadar tamamen ayrı düşünülmeli. Diğer fakülteler 60 puan ile hazırlık sınıfını geçiyorsa öğretmenlik öğrencilerinin daha yüksek puanlarla geçmeleri gerekiyor. “

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d