İşte yeni lise müfredatı: Lise son üniversiteye hazırlık

0

İşte yeni lise müfredatı: Lise son üniversiteye hazırlık. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ders saatlerinin azaltılacağına ilişkin açıklama yaptı. Bu değişiklik de 2019-2020 yılında 9’ncu sınıflarda başlayacak. Bu açıklamalar 2023 Eğitim Vizyonu’nda “yapılacaklar” listesinde yer alıyor.

İŞTE YENİ LİSE MÜFREDATI: LİSE SON ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK

Lise müfredatı önümüzdeki öğretim yılından itibaren değişecek. Bu değişiklik 9’ncu sınıflardan başlayacak. Eğitim yazarı Pervin Kaplan’ın haberine göre bu yıl liseli olacak öğrenciler başka bir müfredatla okuyacak. İşte Kaplan’ın yorumları:

Bakan Selçuk, geçtiğimiz günlerde katıldığı toplantıda “ortaöğretimle ilgili yeni bir şey yapacağız” diyerek, şu açıklamayı yaptı:

DERS SAYISI AZALACAK

“Ortaöğretimle ilgili yeni bir şey yapacağız. Eğitimde model olarak kabul edilen ülkelerdeki liselerde, 5-6 ders var. Biz de 16-17 ders var. Bu çok adil bir durum değil. Bizim çocuklarımız yüzeysel kalıyorlar, yönelmek istediği alanda derinleşemiyor. Bunu yeniden yapılandırmamız lazım. Hemen önümüzdeki yıl, 9. sınıflardan itibaren bu başlayacak. Bununla ilgili modelimizi de yaklaşık bir ay içinde Türkiye ile paylaşmış olacağız.”

İŞTE YENİ LİSE MÜFREDATI: YENİ VE ESNEK MODEL

İşte yeni lise müfredatı bu açıklamalara göre yeni ve esnek bir müfredat olacak. Bakan Selçuk daha önceki açıklamalarında da “esnek” bir müfredattan söz etmiş ve öğrencilerin ilgi duydukları dersleri alabilecekleri bir düzenleme yapılacağına değinmişti.

Ancak şu anda öğrenim gören yani önümüzdeki öğretim yılında 10, 11 ve 12’nci sınıfta olan öğrencileri bu yeni ders saatlerinin azaltıldığı müfredat kapsamayacak. Bu öğrenciler şu anda geçerli olan müfredattan mezun olacaklar.

Ders saatlerinin nasıl azalacağı, hangi derslerin lise müfredatından çıkarılacağı, dersler arasında geçişlerin nasıl olacağı ise önümüzdeki aylarda açıklanmış olacak.

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI MI GELECEK?

Peki öğrencileri ve velileri nasıl değişiklikler bekliyor? Bu değişiklikler üniversite sınavlarına yansıyacak mı? Öğrenci her dersi almayacağına göre şu anda geçerli olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) değişecek mi, yenilenecek mi?

Aslında lise müfredatının nasıl değişeceğini 2023 Eğitim Vizyonu anlatıyor. Bakan Selçuk’tan bu vizyon belgesinde yazan değişikliklerin yapılacağını söylüyor.

Gelin bu belge lise eğitiminde nasıl değişiklikler öngörüyor, buna bakalım.

MODÜLER VE ESNEK BİR MÜFREDAT GELECEK

Ortaöğretimde esnek ve modüler müfredat uygulanacak, ders çizelgesine bağlı olarak ders saatleri azaltılacaktır.

Ortaöğretimde çocukların ilgi yetenek ve mizaçlarına göre esnek seçmeli ders setleri yapılandırılacaktır.

SERTİFİKALI EĞİTİM DÖNEMİ BAŞLAYACAK

Ortaöğretimde çocuklarımıza sertifikaya dayalı bilişim ve iş dünyasına ilişkin yeterlilikler kazandırılacaktır.

Alan seçimi 9. sınıfta başlatılacaktır.

Ortaöğretimde zorunlu ders saatleri azaltılacaktır.

Haftalık ders çizelgesinde yer alan ders çeşitliliği azaltılacak ve dersler yükseköğretimle uyumlu hâle getirilecektir.

Ortaöğretimdeki alan derslerinin haftalık ders çizelgesindeki yeri ve ağırlıkları yeniden tasarlanacaktır. İlgili değişikliklerin oluşturacağı derslik, norm kadro ve benzeri konulardaki riskler proje dahilinde yapılandırılacaktır.

LİSE SON SINIF YÜKSEKÖĞRETİME HAZIRLIK PROGRAMI OLACAK

Lise son yani 12’nci sınıf  pilot bölgelerden başlamak üzere yükseköğretime hazırlık ve oryantasyon programı olarak düzenlenecektir.

Ortaöğretimde, çocukların ortaokulda netleştirilen yönelim ve tercihlerine göre öğrencilere alanlar arası yatay geçiş imkânı sağlanacaktır.

Ortaöğretimde çocukların ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre seçmeli ders yapısı oluşturulacaktır.

Çocukların ortaokulda netleştirilen yönelim ve tercihlerine göre öğrencilere alanlar arası yatay geçiş imkânı sağlanacaktır.

Ortaöğretimde çocukların ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre seçmeli ders yapısı oluşturulacaktır.

İş ve bilişim dünyasına ilişkin, isteyen çocuklara ulusal ve uluslararası sertifika beceri eğitim paketleri sunulacaktır.

Azalan ders çeşitliliğine bağlı olarak alan derslerinde proje ve uygulama çalışmalarıyla derinleşme fırsatı sağlanacaktır.

Öğrencilerin ulusal ve uluslararası projelere katılımı öğrenci e-portfolyosunda yer alacaktır.

Doğal, tarihî ve kültürel mekânlar ile bilim-sanat merkezleri ve müzeler gibi okul dışı öğrenme ortamlarının, müfredatlarda yer alan kazanımlar doğrultusunda daha etkili kullanılması sağlanacaktır.

Kurumsal projeler aracılığıyla, çocukların iş ve üniversite çevreleriyle birlikte çalışmasına imkân sağlanacaktır

Okullarda Tasarım-Beceri Atölyeleri kurularak öğrenilen bilgilerin yaşam becerisine dönüşmesi sağlanacaktır.

Çocuklarımızın okul ortamında veya uzaktan öğretimle ulusal ve uluslararası sertifikasyona dayalı yetkinlikler kazanması sağlanacaktır.

Gençlerin, eğitim-öğretim süreçlerinde sosyal girişimcilik ile tanışarak toplumsal problemlere çözüm arama motivasyonu kazanması ve ilgili beceri, araç ve ortamlarla desteklenmesi sağlanacaktır.

Öğrencilere proje, performans ve ödev verme uygulamaları öğrenmeye katkısı bakımından yeniden tasarlanacaktır.

Yardımcı kaynak ihtiyacını büyük ölçüde ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılacaktır.

Temel becerilere ilişkin zorunlu derslerin korunması şartıyla, zorunlu ders saat ve çeşitleri azaltılarak, derinleşmeye, kişiselleştirmeye ve uygulamaya zaman ayrılacaktır.

Müfredatlar tüm kademelerde bütüncül, yetenek kümeleriyle ilişkilendirilmiş, esnek ve modüler yapılar olarak yapılandırılacaktır.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d