İzmir Özel Türk Koleji’nde Felsefe Olimpiyatı

0

Yaratıcı düşünme ve araştırma ruhunu geliştirmek, düşünme uğraşının değerini göstermek ve genç yaşlardan itibaren öğrencilere bilimsel çalışmalardaki etik olgusunun önemini kavratmak amacıyla düzenlenen 21. Liseler Arası Türkiye Felsefe Olimpiyatı Ege Bölge elemeleri İzmir ayağı, İzmir Özel Türk Koleji Bahattin Tatış kampusunda gerçekleşti.

Yaratıcı düşünme ve araştırma ruhunu geliştirmek, düşünme uğraşının değerini göstermek ve genç yaşlardan itibaren öğrencilere bilimsel çalışmalardaki etik olgusunun önemini kavratmak amacıyla düzenlenen 21. Liseler Arası Türkiye Felsefe Olimpiyatı Ege Bölge elemeleri İzmir ayağı, İzmir Özel Türk Koleji (İTK) Bahattin Tatış kampusunda gerçekleşti.

Türkiye Felsefe Kurumu tarafından her yıl lise ve dengi okulların katılımıyla gerçekleşen, Türkiye Liseler Arası Felsefe Olimpiyatı’nda bu yıl da öğrencilere farklı filozoflardan üç alıntı verildi ve öğrencilerin seçtikleri bir alıntı hakkında dört saat süresince felsefi bir deneme yazmaları istendi. Bütün merkezlerde aynı gün ve saatte yapılan sınav soruları, Türkiye Felsefe Kurumu Derneği tarafından yarışma günü sabahı merkezlere fakslanarak hazırlanıyor.

21. Türkiye Liseler Arası Felsefe Olimpiyatı Bölge Elemeleri İzmir ayağının jüri üyeliğini farklı okulların felsefe öğretmenlerinden oluşan 10 kişilik bir ekip yaptı ve her kağıt isimleri kapalı olarak 3 farklı jüri üyesi tarafından değerlendirildi.

21. Türkiye Liseler Arası Felsefe Olimpiyatı Bölge Elemeleri’ne farklı il ve ilçelerden toplam 44 öğrenci katıldı. Öğrenciler sınavdayken onlara eşlik eden danışman öğretmenleri İTK Uşakizade Köşk Müdürü Ahmet Gürel’in eşliğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün 91 gün kaldığı İTK Uşakizade Köşkü’nü gezerek bilgi aldılar.

21. Liselerarası Felsefe Olimpiyatı’nın öğrencilerin felsefeye ilgi duymaları, bu yolla kendilerini keşfetmeleri ve farkındalıklarını arttırmaları için önemli bir oluşum olduğunu ifade eden İTK Felsefe Zümre Başkanı Nüket Sertkaya, İTK olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmış olmaktan mutlu olduklarını belirtti.

Lise ve dengi okulların katılımıyla gerçekleşen, genç yaştaki öğrencilerin felsefe konusundaki yeteneklerini geliştirmelerine katkıda bulunan 21. Liselerarası Türkiye Felsefe Olimpiyatları’nın yarışma niteliği ve yarışmanın değerlendirmesi ise şu şekilde; Bölge Yarışmaları’na her okuldan bir öğrenci katılıyor. Ancak; olimpiyat merkezi olan okullar ile bir önceki sene ilk üç dereceye giren okullar 2 adayla yarışıyor. Öğrencilere çeşitli filozoflardan 3 alıntı veriliyor ve kendi seçtikleri bir alıntı hakkında dört saat süresince bir deneme yazmaları isteniyor. Bölge değerlendirmesi sonrasında ise, 2. inceleme olan ve İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye Elemesi’nde tüm kağıtlar bir kere daha okunuyor ve Türkiye dereceleri belirleniyor.

Türkiye derecelerinin belirlenmesinden sonra ilk 5 öğrenci arasından Türkiye Felsefe Kurumu tarafından yabancı dilde yapılacak olan deneme sınavıyla Uluslararası Felsefe Olimpiyatı’na (IPO) Türkiye’yi temsil etmek üzere seçiliyor.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d