İzmir Ekonomi’de gündem çocuk hakları

0

Her geçen gün çocuk istismarı ve işçiliğine ilişkin veriler artıyor. Çocukların savunmasız olduğunu belirten uzmanlar, gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesi için duyarlılık vurgusu yapıyor, vatandaşların tehlikede gördüğü çocuklar için de önce aile ve sosyal politikalar il müdürlüklerini aramalarını tavsiye ediyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı tarafından “Gündemimiz Çocuk Hakları” paneli, İEÜ Konferans Salonu’nda yapıldı. İEÜ Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cem Özcan’ın moderatörlüğünde yapılan panele İEÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Erol, İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi İlke Erol katıldı. Panel öncesinde İEÜ Sağlık Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı’nca çocuk istismarını anlatan sergi de açıldı.

DÜNYADA KÖLELİK KALKMADI
İEÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Erol Işık, çocuk haklarının geliştirilmesi ve uygulanmasında ayrımlar olduğuna işaret ederek, “Yasa yapmak ayrı uygulamak ayrı. Türkiye ve dünyada akla sığmayacak problemler yaşanabiliyor. Türkiye’de süt içebilen çocukların oranı yüzde 26. Bu oran çok acı, çok düşük. Çocukların temel beslenme hakları yetersiz kalabiliyor. Çocukların gelişmesi için proteine ihtiyaçları var ama alamıyorlar. Bir toplumda kadın ve çocuğun durumunu güçleştirirseniz o toplum ilerleyemez” dedi. Dünya nüfusunun 2 milyar 800 binini çocukların oluşturduğunu, 5-15 yaş arasında 250 milyonun üzerinde çocuğun çalıştığını aktaran Prof. Dr. Işık, dünyada köleliğin kalkmadığını söyledi.

‘EN BÜYÜK SUÇ CİNSEL İSTİSMAR’
İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi İlke Erol da, Türkiye’de 25 milyon çocuğun bulunduğunu, bu rakamın toplam nüfusun yüzde 29,6’sını oluşturduğunu kaydetti. 18 yaşına kadar her insanın çocuk olarak kabul edildiğini ifade eden Erol, çocuklara karşı en büyük işlenen suçun cinsel istismar olduğunu bildirdi. Çocuğun sağlığını, fiziksel, psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen davranışların çocuğa kötü muamele anlamı taşıdığını anlatan Erol, “Çocuğa şiddet ve cinsel istismar üzerine çok sayıda haberler duyulmaya başlandı. Bu eylemlere maruz kalan ve mağdur olan çocukların ailelerinin ya da olaya tanık olanların ilk başta aile ve sosyal politikalar il müdürlüklerine ulaşmaları doğru olacaktır. Çocuklar koruma altına alınıyor. Ancak çocukların yüzde 3’ü bugün yurtlara yerleştirilebiliyor. Diğerleri hakkında koruma tedbirleri bulunuyor. Çocuk mahkemeleri dışında aile mahkemelerinde görev yapanların da çocukların risk altında olup olmadığına ilişkin eğitim almaları gerekir” diye konuştu.

HER BİREY 18 YAŞINDAN ÖNCE ÇOCUKTUR
İEÜ Adalet Meslek Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cem Özcan da ailelerin izniyle çocukların 15 yaşında evlendirilebildiğine dikkat çekerek, “Her birey 18 yaşından önce çocuktur. Yasa değişikliği yaparak 18 yaş öncesi evliliklerin engellenmesi çocuk gelinlerin önüne geçecektir” dedi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d