Malayca ve Urduca da seçmeli dersler arasına girecek

0

Malayca ve Urduca da seçmeli dersler arasına girecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş önümüzdeki yıllarda yeni seçmeli derslerin hangileri olacağını açıkladı. Durmuş, Korece ve Farsça’nın yanı sıra Malayca ve Urduca’nın da ekleneceğini söyledi.
Yeni müfredatta yapılan değişikliklerle ilgili Durmuş açıklama yaptı. Durmuş  müfredat ile ilgili değişiklik olmadığını “temelin aynı kaldığını” söyledi. Durmuş, “cihat” kavramının müfredattan çıkarıldığına ilişkin haberleri de yalanladı. Durmuş, “cihat” konusunun 9. sınıftan 11. sınıfa kaydırıldığını belirterek, bu kararı 9. ve 10. sınıflardaki ortak derslerin yoğunluğu yüzünden aldıklarını söyledi.

MALAYCA VE URDUCA DA SEÇMELİ DERSLER ARASINA GİRECEK

Durmuş, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen ve okullarda okutulan 13 seçmeli yabancı dil dersine, yakın zamanda Korece ve Farsça’yı da eklediklerini belirtti. Durmuş, “Pek yakın zamanda birkaç dil daha gelecek. Mesela şu an arkadaşlar Malayca ve Urduca’yı çalışıyor” dedi.

Durmuş, Türkiye’nin küresel ekonominin içinde yer alan bir ülke olduğunun altını çizerek, bu kapsamda seçmeli yabancı dil programlarının önemine vurgu yaptı. Seçmeli yabancı dil derslerini, gelecek sene öğrencilerin internetten alabilecekleri şekilde sunmayı hedeflediklerini anlatan Durmuş, şöyle dedi:
“Sunduğumuz seçmeli dersleri, isteyen öğrencilerin ‘online’ olarak, açık lise mantığı ile alabileceği malzemeleri geliştirmek istiyoruz. Böylelikle çocuk birden fazla dil konusunda en azından selamlaşmayı, hal hatır sormayı, kendisini takdim etmeyi, işini tanıtmayı, bir rezervasyon yaptırmayı bilsin istiyoruz. Bunların hepsi A1 düzeyi yeterliklerdir.”

GELECEK YIL HANGİ DERSLER DEĞİŞECEK?

Durmuş gelecek yıl da 5. ve 6. sınıflardaki teknoloji tasarım dersiyle 7. ve 8. sınıflardaki bilgisayar dersinin yerlerinin değiştirilmesinin söz konusu olduğunu belirtti.

TARİHİ DÖNEMLER NASIL AYRILIYOR?

Durmuş, tarihi dönemlerin, yakın, orta, yeni ve modern çağ ile aydınlanma çağı olarak isimlendirilmesinin Avrupa merkezci anlayışın yansıması şeklinde kabul ettiklerini söyledi. Durmuş, batı merkezci tarih anlatışının dışına çıkmak için farklı isimlendirmeler yaptıklarını bildirdi. Durmuş, Türklerin tarih sahnesinde ortaya çıktığı dönemleri “kadim çağlar” olarak nitelendirdiklerini belirterek, şöyle dedi:

“Belirli dönemler için ‘orta zamanlar’, ‘yakın zamanlar’ şeklinde ifadeler kullandık. Yapılan isimlendirmelerle ilgili gelen eleştiriler üzerine bu konuda değişiklikte bulunduk. Şimdiki programda “1200-1500 arası”, “1500-2000 arası” şeklinde tarih aralıkları kullandık.”

FELSEFE DERSİNE NELER EKLENDİ?

Durmuş, felsefe dersi öğretim programlarında, 11.sınıfa “Harita üzerinde 20. ve 21. yüzyıl felsefecilerinin isimlerini ve yaşadıkları coğrafyayı gösterir” şeklinde kazanım koyduklarını söyledi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d