MEB bütçesi derslik yapmak için kullanılacak

0

MEB bütçesi derslik yapmak için kullanılacak. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Milli Eğitim Bakanlığı MEB bütçesi için “derslik yapımında kullanılacağını” açıkladı. Yılmaz, “Bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artışla 7 milyar 237 milyon lira olarak öngörülen Bakanlığımızın 2017 yılı yatırım ödeneği, özellikle ikili eğitimin yapıldığı, yoğun göç alan şehirlerimize öncelik verilmek suretiyle derslik yapımında kullanılacaktır” dedi.

MEB internet sitesinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2017 bütçesinin sunumunu yapan Bakan Yılmaz’ın açıklamalarına yer verildi. İşte bu açıklamaya göre Bakan Yılmaz’ın MEB bütçesi ile ilgili verdiği bilgiler:

 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KADEMELİ BAŞLAYACAK

Yılmaz, 2017-2019 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’da da yer alan, okul öncesi eğitimi kademeli olarak zorunlu hale getireceklerini hatırlattı. Yılmaz, ikili öğretimin tamamen kaldırılacağını söyledi. Yılmaz, 5. sınıfların müfredatının dil öğretimi açısından yeniden düzenlendiğini, önümüzdeki yıl pilot uygulamanın hayata geçirileceğini ve izleyen dönemde tüm 5. sınıflar düzeyinde bu uygulamanın yaygınlaştırılacağını bildirdi.

TEKLİ EĞİTİME GEÇMENİN MALİYETİ NEDİR?

Yılmaz, bütün okullarda tam gün eğitim öğretime geçebilmek ve dolayısıyla ikili öğretime son verme hedefi doğrultusunda, yoğun bir şekilde derslik yapımı çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. 2003’ten bugüne kadar, 47 bin 89’u hayırsever vatandaş tarafından olmak üzere toplam 269 bin 596 adet yeni dersliğin yapımının tamamlandığını anlatan Yılmaz, şöyle dedi: “Bir önceki yıla göre yüzde 15.2 artışla 7 milyar 237 milyon lira olarak öngörülmüş olan Bakanlığımızın 2017 yılı yatırım ödeneği de aynı hedefler doğrultusunda, özellikle ikili eğitimin yapıldığı, yoğun göç alan şehirlerimize öncelik verilmek suretiyle derslik yapımında kullanılacaktır.”

MEB BÜTÇESİ: 122 MİLYAR 414 TL

Yılmaz MEB bütçesi ile ilgili şöyle dedi:  “Türkiye’nin 21. yüzyılda önüne koyduğu hedeflere ancak eğitimle ulaşabileceğinin farkında olarak geçmiş yıllarda olduğu üzere bu yıl da bütçeden en fazla pay yine eğitime ayrılmıştır. 2002 yılında 10 milyar lira olarak gerçekleşen bütçe payımız, 2017 yılında 122 milyar 414 milyon lira olarak belirlenmiştir.”

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATANINCA SAYI KAÇ OLDU?

Yılmaz, 10 Ekim 2016 tarihinde 18 bin 506 sözleşmeli öğretmenin atamasının yapılmasıyla atama öncesi 885 bin 357 olan öğretmen sayısının 903 bin 863’e yükseldiğini bildirdi. 

NORM KADRO EKSİĞİ NEREDE VAR?

Son sözleşmeli öğretmen atamasıyla birlikte norm kadro doluluk oranlarına ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, bu oranların Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 89.20’ye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 87.02’ye, ülke genelinde ise yüzde 89.65 seviyesine ulaştığını açıkladı.

ÖĞRETMEN NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

 Bakan Yılmaz, 2002 yılında göreve yeni başlamış 9. derece 1. kademedeki bir öğretmenin maaşının 470,20 lira iken, 1 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla yüzde 459 artışla 2 bin 628,41 liraya yükseldiğini bildirdi. 

EĞİTİM FAKÜLTESİ MEZUNUNA FARKLI ALANLAR

Yılmaz, “Eğitim fakültesi öğrenci veya mezunlarının öğretmenlik dışındaki alanlarda da istihdamını teminen, eğitim fakültesi dışındaki fakültelerde çift ana dal veya yan dal yapma imkanı sağlanacak” dedi. Yılmaz, öğretmen ihtiyacı ile ilgili YÖK ile ortak bir çalışma yapıldığını bildirdi.

TERÖR YÜZÜNDEN OKULUNDAN AYRILAN ÖĞRENCİLER

Yılmaz, terör başta olmak üzere öğrencilerin eğitimden uzak kalmaması ve merkezi sınavların aksamaması için e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde ‘Misafir Öğrenci Geçici Nakil Nedeni’ seçeneği oluşturulduğunu söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Velinin talebi doğrultusunda nakil gitmek isteyen okul öncesi, ilkokul, ortaokul öğrencilerinin nakilleri yapılmıştır. İlköğretim düzeyinde 90 bin 793, ortaöğretim düzeyinde ise 30 bin 948 olmak üzere toplam 121 bin 741 öğrencinin nakil işlemleri bu çerçevede gerçekleştirilmiştir. Nakil olamayan öğrencilere yönelik olarak ise telafi eğitimleri verildi.  Bu kapsamda 147 bin 18 öğrencimize, 804 okulda 6 bin 187 öğretmen tarafından telafi eğitimi verilmiştir.”

Yılmaz ilköğretim ve ortaöğretimde burs alan öğrenci sayısının yıl sonunda 264 bine ulaşmasını beklediklerini söyleyerek,  burs miktarının da 185.58 TL olduğunu açıkladı.

15 TEMMUZ MÜFREDATA GİRECEK

Yılmaz, öğretim programlarını güncelleme çalışmalarının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının koordinasyonunda, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü bildirdi.  İsmet Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlığımız ilgili birimleri tarafından hazırlanan 66 dersin öğretim programını değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. Temel eğitim ve orta öğretim düzeyindeki müfredat yenileme çalışmalarında 15 Temmuz sürecine de yer verecektir. 15 Temmuz süreci sonrasında bütün ders kitapları yeniden gözden geçirilerek, gerekli düzeltmeler yapılmıştır.”

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d