Özel okul isterse adına ‘kolej’ ekleyebilecek

0

Özel okul isterse adına ‘kolej’ ekleyebilecek. Hazırlık sınıfı olan özel okulların kullandığı “kolej” kelimesinde sınırlama kalktı. Özel okullar isterlerse adlarına “kolej” ekleyebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile ilgili değişiklikler:

KOLEJ İSMİNİ İSTEYEN KULLANABİLECEK: Sadece hazırlık sınıfı bulunan özel Anadolu liseleri için kurum adı olarak verilen “kolej” ibaresini diğer okul türleri de kullanabilecek. Okullar kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında, reklam ve ilanlarında kolej ibaresi kullanılabilecek.

OKULA 2 YIL ARA VERME İZNİ: Kurucu veya kurucu temsilcisi; kurumda öğrenci/kursiyerlerin bulunmaması, personel görevlendirilmesi dışında kurum açma şartlarını koruması ve kurum açma izni veren makamca mazereti uygun görülmesi kaydıyla izin verildiği tarihten itibaren okullarda en çok 2 yıl, diğer kurumlarda ise en çok bir yıl süreyle eğitim ve öğretim faaliyetine ara verebilir. Verilen süre içinde öğretim başlamazsa kurum açma izni ve ruhsatı iptal edilecek.

OKULLARA KAMERA ZORUNLULUĞU: Okullarda, bahçe giriş ve bina kapıları öncelikli olmak üzere, en az 15 gün süreyle görüntü kayıtlarını depolayacak güvenlik kamera sistemi kurulacak. Ancak, derslik ve ders yapılan bölümler, öğretmenler odası, yönetici ve diğer çalışma/dinlenme odaları, rehberlik odası, kütüphane, spor salonu, yüzme havuzu, tuvalet lavabo, ibadethane ve benzeri birimlerin içini görecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilmeyecek.

YABANCI ORTAK VARSA: Kurumun, ortakları arasında yabancı uyruklu ortakların ve ortaklar arasında tüzel kişiler varsa o tüzel kişilerin de ortakları arasında yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişi/kişiler bulunduğunun inceleme/soruşturma/denetleme sonucunda tespiti halinde para cezası alacak. 30 işgünü içinde yabancı ortak ile ortaklık okul kapatılacak, ruhsatı iptal edilecek.

ÖZEL OKULA NAKİLE YENİ DÜZENLEME: Özel okul nakil ve geçiş başvurusu, veli talebi doğrultusunda e-Okul sistemi üzerinden zamana bağlı kalmaksızın yapılabilecek. Ancak özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sağlık alanlarına; 9 uncu sınıfta sürekli, 10 uncu sınıfta ise Eylül ayı sonuna kadar diğer ortaöğretim kurumlarından nakil ve geçiş yapılacak.

ÖZEL OKUL ÜCRET DÜZENLEMESİ: Ders yılı içerisinde kayıt yaptıran öğrencilerin bir sonraki yılın özel okul eğitim ücretleri kayıt yaptırdığı yıl için ilan edilen eğitim ücreti üzerinden belirlenecek. Öğrenim gördüğü yıla ilişkin indirim şartları ortadan kalkan öğrencilerin bir sonraki yılın eğitim ücretleri ise bir sonraki yıl için ilan edilen eğitim ücreti üzerinden belirlenecek. Bu madde özel okul ücretleri konusunda velilerin en çok merak ettiği bölüm. Bu değişikliğe göre örneğin kardeş indirimi aldınız ve kardeşlerden biri mezun oldu. Bu durumda indirim hakkınız bitiyor ve yeni öğrenim ücreti üzerinden ücret ödüyorsunuz. Ya da başarı indirimi alıp, bu başarıda değişiklik söz konusu olursa aynı durum söz konusu olacak.

SON TARİH 4 AĞUSTOS 2017: En geç 4 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla bir bilim grubunda faaliyet göstermek üzere kurum açma izinleri düzenlenmeyen özel öğretim kurumları hakkında sürekli kapatma işlemi uygulanacak.

ENGELLİLERİ İÇİN DÜZENLEME: Binanın zemin katında bölümleri bulunan özel okullar haricindeki diğer özel öğretim kurumları, engelliler için ders yapılan bölümler ve diğer ihtiyaçlara ilişkin hizmetlerin bu katta verilmesi halinde asansör ve engelli erişimine ilişkin diğer yükümlülüklerden muaf tutuldu.

BURSLULUK SINAVINA ÖZEL İZİN: Kurumlar, valilik izni ile bursluluk sınavlarının reklam ve duyurusunu öğrenci resimleri ve isimleri ile öğrenci başarı durum bilgileri kullanmadan yapabilecek.

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENE 40 SAAT DERS: Yeni düzenleme ile okul öncesi eğitim kurumlarında görevli öğretmen ve uzman öğreticiler haftada en fazla aylık karşılığı 20 saat, ders saati ücretli 20 saat olmak üzere 40 saate kadar ders okutabilecek. Açıköğretim kurslarına farklı seviyedeki öğrenci kayıtlarının önlenmesi için bu kurslara kayıt olacak kişilerden açıköğretim programına kayıtlı olduğuna dair öğrenim belgesi istenmesini uygun gördük.

DÖNÜŞEMEYEN KAPANACAK: Dönüşüm sürecinin bitiminde dönüşme talebinde bulundukları örgün eğitim kurumunun haiz olması gereken şartları karşılayamayan kurumların kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilerek faaliyetlerine son verilecek.

ÖZEL OKULA ÜRETİM İZNİ: Özel mesleki ve teknik Anadolu liseleri, öğrenci ve personelinin mesleki kazanımlarının üretim içinde gelişimi, ülke sanayisine katkı, atölye teçhizat ve donatılarının aktif kullanılması maksadıyla üretim faaliyetlerinde bulunabilirler. Üretim faaliyetlerinde bulunacak olan okullar taleplerini millî eğitim müdürlüğü aracılığıyla Bakanlığa bildirir. Bakanlığın uygun gördüğü okullarda üretim faaliyetleri yapılabilir. Bu çalışma saatleri de şöyle düzenleniyor:
(a) Hafta içi günlerde ve eğitim öğretim saatleri dışında, günde en fazla 3 saat,
b) Cumartesi günlerinde en fazla 8 saat,
c) Yarıyıl ve yaz tatillerinde pazar günleri hariç günde en fazla 8 saat, haftada en fazla 40 saat,

çalışabilir.
(3) Üretim faaliyetleri eğitim öğretim saatlerinin dışında ikinci fıkrada belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak 08.00 ile 21.00 saatleri arasında yapılabilir.
(4) Üretim yapılacak atölye, teçhizat ve donatıları, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli şartları taşır.
(5) Üretim faaliyeti Bakanlıkça belirlenen standartlara ve donanıma sahip okulun atölye ve laboratuvarlarında, kurum açma izninde belirtilen meslek alan/dallarında yapılır.
(6) Üretim faaliyetine; üretimle ilgili alan eğitim personeli, müdür, müdür yardımcıları ve velisi tarafından yazılı muvafakat verilen o alanın öğrencileri isteğe bağlı katılır.
(7) Üretim faaliyetinin yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin 160’a bölünmesi suretiyle oluşan bir birim saat ücretinin, üretim faaliyetine katılan eğitim personeli, müdür, müdür yardımcılarına ve öğrencilerin her birinin aylık çalışma saatinin çarpımıyla elde edilen ücret, ilgilinin üretime katılım payı olarak belirlenir. Üretime katılım payından; ilgili mevzuatı doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek primler, vergi, resim ve harç miktarları düşüldükten sonra kalan miktar, ilgilinin banka hesabına üretim faaliyetinin yapıldığı ayı takip eden ayın 10 iş günü içerisinde yatırılır. Bu fıkra kapsamında yapılacak ödeme, üretime katılım payı olarak belirlenen ücretten daha fazla olabilir.
(8) Okulun işletmesine ilişkin hesaplar ile üretim faaliyetlerine ilişkin mali hesaplar birbirinden ayrı tutulur. Üretim faaliyeti ile ilgili iş ve işlemler, genel hükümler doğrultusunda kurucu/kurucu temsilcisi tarafından yürütülür.
(9) Okul müdür veyahut müdür yardımcıları üretim faaliyetleri esnasında okulda yönetim faaliyetlerini organize etmek amacıyla üretime katılırlar, yedinci fıkrasında belirtilen paylardan alırlar.
(10) Okul müdür veyahut müdür yardımcılarından biri ile öğrenci ve eğitim personelinin üretim faaliyetinde bulunmadığı saatlerde üretim faaliyeti yapılamaz.
(11) Okulda üretim faaliyetine dâhil olmayan herhangi bir mamul veya yarı mamul malın ticari amaçlı alım satımı yapılamaz.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d