Selçuk: Sürpriz yok, oyunun ortasında kural değiştirmeyeceğiz

0

Selçuk: Sürpriz yok, oyunun ortasında kural değiştirmeyeceğiz. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, ilk basın toplantısında veli ve öğrencilere seslendi. Hiçbir velimiz, hiçbir öğrencimiz sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında kural değişmeyecek.

Selçuk’un açıklamasından satır başları şöyle:

SELÇUK: SÜRPRİZ OLMAYACAK, OYUNUN ORTASINDA KURAL DEĞİŞMEYECEK

Eğitimde yeni bir dil inşa etmeye çalışıyoruz. Bir çocuğun hayatına dokunmanın vebalini çok çok derinden hissetmedikçe, öğretmenlik mesleğini yapmanın önemi yok. Çocuklar geleceğimizdir. Ülkemizde doğan her çocuk kaybedilmeyecek kadar değerli. Bakın önemli demiyorum, değerli diyorum. Biz bu değeri beraber inşa etmek zorundayız. Eğitim hayat sahnesinin tümünü kapsayan bir fonksiyondur. Bu meseleyi bürokratik bir mesele olmaktan çıkartıp topyekun bir mesele olarak düşünmemiz gerekiyor. Bizim bunun için ekibimiz hazır. Bize Türkiye’nin birikimi lazım.

KISA SÜREDE İNŞA EDİLİR AMA KISA SÜREDE ZARAR DA GÖRÜR

Heyecanım çocukların heyecanı, öfkem çocukların öfkesi. İşin müjdeli kısmı şu; biz sadece regülasyon politikalarıyla herhangi bir maddi katkı gerekmeksizin mevcut şartları düzenleyerek çok büyük yol alabiliriz. Bunu çok kısa sürede yapmak mümkün. Eğitim uzun sürede inşa edilen ama kısa sürede zarar gören bir kurum. Milli Eğitim Bakanı kendisi için bir şey yapmaz, gelecek için yapar. Bizim duruşumuz geleceği inşa etmek noktasında.

BİZE ZAMAN VERİN

Eğitimde birlikte nehir yatağı açalım. Birlikte kotarabilirsek başarılı olacağız. Bize biraz zaman verin. Hemen beklemeyin. Eğitim 50 yıllık bir sorun. Bütün arkadaşlarımın katkısını bekliyorum. Vereceğimiz eğitimde bizim çocuklar robotların yapamadıklarını yapacak. Bu şekilde yetiştirmemiz gerekiyor.

Eğitim bakanlığında bir şey yok değil. Gerçekten bu kurumda birçok şey var. Eğitimde değişiklikleri de kısa sürede yapabilmek mümkün.

MASADAKİ TUZLUĞUN YERİNİ DEĞİŞTİRİP, SİSTEM DEĞİŞTİ DEMEYECEĞİZ

Eğitimde değişiklikleri yaparken bir masadaki tuzluğun yerini değiştirip sistem değiştirdiğimizi söyleyemeyeceğiz. Masayı yeniden inşa edeceğiz. Bunu da bir bürokrat, bir bakan olarak değil, ülkenin evladı olarak yapacağız

EĞİTİM UZUN SOLUKLU İŞ

Eğitimin uzun soluklu bir iş olduğu konusunda mutabakat olmalı. Uzun sürede inşaa edilen kısa sürede zarar görür. İyi bir milli bakanı kendi dönemi için değil, gelecek için yapar. Geleceği inşaa etmek gerek. Bunun anlamı birşey yapmayacağım demek değildir.

PEDAGOJİ MEMNUNİYETLE İNŞA EDİLMEZ

Pedagoji memnuniyetle inşa edilen bir mesele değil. Bazı sıkıntıları da beraberinde getirir. 2 ay içinde 3 yıllık bir program açıklayacak. Yol haritamız budur diyeceğiz. Toplumla makro paylaşımla bulunacağız. Nereye gideceğimizi, geleceğimizi hayal ve arzuları paylaşacağız.

HİÇBİR VELİ SÜRPRİZLE KARŞILAŞMAYACAK

Ama hiçbir veli öğrenci sürprizle karşılaşmayacak, oyunun ortasında kural değişmeyecek. Elbette hatamız olacak, ama ilke olarak böyle bir yaklaşım olacak.

Temel kavram adalet olacak. Meslek hayatımızda eğitim teorisi ve eğitimsel kavramlar arasında eşitlik ikinci ana planda. İlk planda adalet olacak. Dezavantajlı çocukların adalete ihtiyacı var, eşitliğe ihtiyacı yok.

ÖNCELİKLERİMİZ NELER OLACAK?

Bazı mesajlar alıyorum ‘Özel okullaşma yüzde 50 olacak bunun için gelen bakan var’ diye. Bir bakan olarak değil, görev alan olmaya çalışacağım. ‘Bakan’ değil, ‘görmeye çalışan’ olacağım. Adaleti şiar edineceğim.

Önceliklerimiz dezavantajlı çocuklar olacak. Önceliklerimiz öğretmenler olacak. Şeffaf olacağız.

VERİYE DAYALI POLİTİKA

Veriye dayalı politika üreteceğiz. Eğitim ihraç edilir ama ithal edemezsiniz. İthal ederseniz kopyala, kes yapıştır olur.

 

EĞİTİM DİPLOMA TEMELLİ OLMAYACAK

 

Diploma temelli değil, vasıf temelli eğitim olacak.

EĞİTİM MUHAFAZAKARDIR

Eğitim en muhafazakar gruptur. Buna direnç olacak. Çünkü çocukların hayatlarıyla ilgili bir konudur. Veliler elbette muhafazar olacak. Ama bu muhafazakarlığın bizi nasıl zehirlediğini de paylaşmak zorundayız.

LGS DEĞİŞECEK Mİ?

Bakan Selçuk sınav sisteminde değişiklik olup olmayacağına ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

Sınavlardaki değişiklikler bir sistem değişikliği değildir,  uygulama değişikliğidir. Eğitimin dilinde bir karmaşa var. Bir uygulamada yapılan değişikliği, sistem değişikliği toplum sistem değişikliği olarak alıyor. Bizim açık denizde giden gemimiz var. Bu gemi yürüyor, çocuklar, okullar, öğretmenler içinde. Biz bu gemiyi iskeleye çekemeyiz. Bu gemi yüzerken bir tadilat içinde olacağız.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d