2016 DGS Ek Yerleştirme sonuçları açıklandı

0

2016 DGS Ek Yerleştirme sonuçları açıklandı. İki yıllık ön lisans mezunlarının 4 yıllık lisans programlarına geçişleri için girdikleri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonrasında yapılan tercihlerin ardından boş kontenjanlar için de ek yerleştirme yapıldı.

2016 DGS Ek Yerleştirme sonuçları ise bugün saat 17.00’den itibaren açıklanmaya başladı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre 2016-DGS Ek Yerleştirme işlemleri tamamlandı. Adaylar 2016 DGS Ek Yerleştirme sonuçlarını ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.

Bir yükseköğretim programını kazanan adayların, sınav sonuçları açıklandıktan sonra sonuç belgelerinde belirtilen tarihlerde yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.

1279 KONTENJAN BOŞ KALDI
2016 Ek Yerleştirme sonuçlarına göre yükseköğretim kurumlarında DGS için ayrılan kontenjanların 1279’u boş kaldı. DGS ek yerleştirme için 42 bin 511 aday tercih yaptı. Yükseköğretim kurumlarında ilk yerleştirmenin ardından 5 bin 311 kontenjan boş kalmıştı. Bu kontenjanları 4 bin 32 adayın yerleştirme işlemi yapılırken, boş kalan kontenjan sayısı da 1279 oldu.

DGS NEDİR?
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yükseköğretim programlarının iki yıllık yani ön lisans programlarını bitiren ve eğitimlerini lisans programına tamamlamak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınav. DGS merkezi olarak yapılıyor ve bu sınavı ÖSYM gerçekleştiriyor. Sınav yılda bir kez gerçekleştiriliyor. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler aldıkları puanları dikkate alarak, yükseköğretim kurumlarında DGS için ayrılan kontenjanlarına geçiş yapıyor.

DGS tercih ve yerleştirme işlemleri de yine merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. DGS sonucunda bir yükseköğretim kurumunda lisans programına geçen öğrenciler ön lisans eğitimleri sırasında aldıkları derslerden muaf tutularak, eğitimlerine devam ediyor.

DGS İÇİN KİMLER BAŞVURABİLİR?
Meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olanlar DGS’ye girebilir. Sınavın yapıldığı yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adayların da başvuru hakkı var. KKTC meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilir. Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları da eğer alanlarında lisans programı yapmak istiyorsa DGS’ye başvurmak zorunda.
Açıköğretim dahil öğretim süresi 4 ve daha fazla yıl olan programlardan önlisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramaz.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d