2017 Ek yerleştirme için 24 tercih hakkı var

0

2017 Ek yerleştirme için 24 tercih hakkı. Sabahtan bu yana adayların merakla beklediği 2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu akşam yayımlandı. Üniversitelerde merkezi yerleştirmeden sonra boş kalan kontenjanlara ve dolduğu halde kayıt yaptırmayanlar yüzünden boşalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak.

2017 EK YERLEŞTİRME İÇİN 24 TERCİH HAKKI

2017 Ek Yerleştirme için başvurular yarın başlayacak ve 5 Eylül saat 23.59’da son bulacak. Adaylar 2017 Ek yerleştirme için 24 programı tercih edebilecekler. Adaylar ek yerleştirme bedeli olarak 15 TL ödeyecek.

MERKEZİ YERLEŞTİRME ÖSYM TARAFINDAN YAPILACAK

2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre 2017-2018 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacak. Ek yerleştirme kontenjanlarını, 2017-ÖSYS merkezî yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile 2017-ÖSYS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturuyor.

KİMLER EK YERLEŞTİRME TERCİHİ YAPABİLECEK?

2017-ÖSYS ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların 2017-YGS/LYS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24’ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.

AYNI KURALLAR GEÇERLİ OLACAK

Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu ve 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacak.

Bu kılavuzda yer alan bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, belli sanat dalları, konu alanları veya sporda üstün yetenekli olanlar ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerli. Bu nedenle adaylar, adı geçen kılavuzları yeniden incelemeli.

EK YERLEŞTİRMEDE KURALLAR NEDİR?

1.2017-ÖSYS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar,ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değil. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2017-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

2.Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo-3’teki ön lisans programları ile Tablo 4’teki lisans programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecek. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecekler.

3.2017-ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilecek.

4.Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekiyor.

TERCİH İŞLEMLERİ BİREYSEL YAPILACAK

2017-ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Bildirimi T.C. Kimlik numarası ve şifre ile ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).

Ek Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuzla birlikte, 2017-ÖSYS Kılavuzu ile 2017-ÖSYS yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacak.

HANGİ TABLO NE ANLAMA GELİYOR?

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve koşulları, bu kılavuzda Tablo 3 ve Tablo 4’te veriliyor. Tablo 3’te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4’te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4’ten sonra yer alıyor. Adaylar, mezun oldukları okul türünü, puanlarını göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını belirleyecekler.

HANGİ PUAN HANGİ PROGRAMI SEÇECEK?

İlgili YGS puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler. 2017-YGS/LYS’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan tüm adaylar Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecek.

TERCİHLERDE DİKKAT EDİN  

Her adayın, girmek istediği programları Tablo 3 ve/veya Tablo 4’ten bularak tercih sırasına koyması ve bir Tercih Listesi oluşturması yararlı olacak. Liste oluşturulurken girmek istenilen yükseköğretim programları tercih sırasına konulmalı ve her satıra bir programın kodu ve adı ile bağlı olduğu üniversite ve fakülte/yüksekokul adı yazılmalıdır. Yapacağınız tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır.

Tercihlerin tümünün doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazmakla yetinebilir. Bu durumda adayın, girmek istediği bu dört programı (1.) sıra numaralı yerden başlayarak tercih sırasına göre yazması gerekir.

2017-2018 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 13-19 Eylül 2017 tarihleri arasındayapılacak.. Kayıt tarihleri adayların internette yayımlanan yerleştirme sonuçları sayfasında yer alacak. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunlu.Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecekler.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d