ALES nedir ve kimler bu sınava girer?

0

ALES nedir ve kimler bu sınava girer? İşte bu yazıda bu soruların yanıtlarına bakacağız. ALES nedir sorusundan başlayalım. ALES yani Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) daha çok akademik kariyer yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği bir sınav.

ALES PUANLANI NASIL KULLANILIYOR?
78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,
· Lisansüstü eğitime girişte,
· Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde

ALES NEDİR KAÇ KEZ YAPILIR?
ALES ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 kez ÖSYM tarafından yapılıyor. Ancak 2017 yılından itibaren artık bu sınav yılda iki kez olmak üzere elektronik ortamda da yapılmaya başlıyor. e-ALES ile ilgili ayrıntılı bilgiye yazımızın ilerleyen bölümlerinde yer vereceğiz.
Gelelim tekrar ALES nedir, kimler ALES’e girer ve ALES nasıl yapılır sorularımıza.

ALES PUANLARI KAÇ YIL GEÇERLİ OLUYOR?
ALES puanları- sonuçları açıklandığı andan itibaren sınavın sonuçları üç yıl süreyle geçerli.

ALES SINAV SORULARI NEDİR?
ALES soruları sayısal ve sözel olmak üzere 2 testten oluşuyor. Sınav Türkçe yapılıyor. Sayısal bölümde 40’ar sorudan oluşan Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri bulunuyor. Sözel bölümde de yine 40’ar sorudan oluşan Sözel-1 ve Sözel-2 testleri var. Adaylara toplam 160 soru yöneltiliyor.

PUAN HESAPLANMASI İÇİN KAÇ SORU ÇÖZÜLMELİ?
Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandıracak. İsteyen bütün testleri cevaplandırabilir.

ALES KAÇ SAAT SÜRÜYOR?
ALES’te soruları çözmek için adaylara 180 dakika yani 3 saat süre tanınıyor.

SINAVA KİMLER GİREBİLİR?
Bir lisans programından mezun olmak üzere olan ya da bitiren ALES’e gidebilir.

EN AZ KAÇ PUAN ALMAK GEREKİYOR?
Adayın başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, yüzde 50’den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.

GÜZEL SANATLAR İÇİN KAÇ PUAN GEREKİYOR?
Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilir.
Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir.

TIPTA DOKTORA İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİYOR?
Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve 50 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek Temel Tıp Puanına veya ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerek.

TIP FAKÜLTESİ MEZUNU OLMAYANLAR KAÇ PUAN ALMALI?
Tıp Fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) sahip olmaları, ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir.

İPTAL SORUDAN PUAN YOK
9 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6774 sayısı yasadaki değişiklikler ALES için de geçerli. Buna göre ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda sorular iptal edilirse bunlar değerlendirme dışı bırakılacak, geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Eski sistemde iptal edilen soru olduğunda bunları adayların tümü doğru yapmış kabul ediliyordu.

e-ALES NEDİR?
ÖSYM, Yabancı Dil Sınavı’nda (YDS) olduğu gibi 2017 yılından itibaren ALES’i elektronik ortamda da yapmaya başlıyor. 2017 ÖSYM takvimine göre e-ALES ilki 12 Şubat ikincisi 29 Temmuz’da olmak üzere yılda iki kez yapacak. e-ALES sonuçları da aynı gün açıklanacak.

e-ALES DENEME SINAVI NEDİR?
ÖSYM, ilk kez 12 Şubat’ta elektronik ortamda yapacağı e-ALES öncesinde adayların sorulara aşina olması için e-ALES deneme sınavı yapacak. Bu sınav için başvurular 18 Ocak’a kadar sürecek. Deneme sınavı ise 28 Ocak’ta gerçekleştirilecek. Ancak e-ALES deneme sınavı sonuçları herhangi bir yerde kullanılmayacak.

e-ALES’E KAÇ KİŞİ KATILACAK?
Sınav salonu kapasitesi kadar aday girecek. e-ALES deneme sınavının da yapılacağı ÖSYM Esenboğa Elektronik Sınav Merkezi 5 bin kişi kapasiteli.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d