Başarı sırası barajı ek yerleştirme için de geçerli

0

Başarı sırası barajı ek yerleştirme için de geçerli. Adaylara ikinci kez üniversiteli olma şansını sağlayacak olan ek yerleştirme başvuruları 5 Eylül saat 23.59’a kadar sürecek. İlk yerleştirmenin ardından yükseköğretim kurumlarında 214 bin boş kontejan kalmıştı. Yerleştiği halde yaklaşık 60 bin adayın da kayıt yaptırmaması üzerine üniversitelerde boş kontenjan 273 bini aştı.
Adaylar için ek yerleştirme bir şans ama kurallarına uygun tercih yapıldığı zaman yerleştirme şansınız olacak. Örneğin başarı sırası barajı ek yerleştirmede tercih yapacak adaylar için de geçerli.

BAŞARI SIRASI BARAJI EK YERLEŞTİRME İÇİN DE GEÇERLİ

Tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programları için getirilen başarı sırası barajları ek yerleştirme için de geçerli. Eğer bu bölümlerde okumayı düşünüyorsanız ilgili puan türünde barajı aşmış olmanız gerek. Başarı sırası barajı sadece devlet üniversiteleri için geçerli değil, aynı koşul vakıf ve KKTC üniversitelerini de kapsıyor.

İlk kez 2015 yılında tıp ve hukuk fakülteleri ile başlayan geçen yıl mühendislik ve mimarlık fakültelerini de kapsayan başarı sırası barajı bu yıl öğretmenlik programları için de geçerli oldu. Eğer getirilen barajları aşamıyorsanız bu programları tercih edemezsiniz. Örneğin başarı sırasınız MF-3’te ilk 40 bin ve üstünde değilse tıp, TM-3’te 150 bin ve üstünde değilseniz hukuk programlarını tercih etme hakkınız bulunmuyor.

HANGİ PROGRAM EN DÜŞÜK BAŞARI SIRASINI İSTİYOR?

TIP: 40.000
Hukuk: 150.00
Mimarlık: 200.000
Mühendislik: 240.00 (*)
Öğretmenlik: 240.000 (**)
(*) Ziraat fakültesi gıda mühendisliği dahil
(**) PDR dahil

YERLEŞTİRME SİSTEMİNİN KURALLARI NEDİR?

Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için merkezi yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmeniz de gerekiyor. Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayarla yapılıyor. Bu işlemi de ÖSYM gerçekleştiriyor.Yerleştirme sisteminin esasları ise şöyle özetlenir:
-Her yükseköğretim programına, kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecek. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.
-Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
-Merkezî ek yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değil.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d