Bilge Demirköz UNESCO ödülünü aldı

0

Bilge Demirköz UNESCO ödülünü aldı. ODTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz, UNESCO’nun her yıl uluslararası bilim kadınlarına verilen Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü’nü bu yıl alan Türk kadını oldu.
L’Oreal ve UNESCO tarafından düzenlenen ödül bu yıl 19’ıncı kez yapıldı. L’oreal Türkiye ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, her yıl bağımsız jüri tarafından seçilen 6 bilim kadınını, UNESCO Uluslararası Bilim Kadınları Ödülleri için aday gösteriyor. Bu yıl ise bu ödülü Türkiye’den ilk kez bir Türk bilim kadını aldı. ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik bölümü öğretim üyesi Bilge Demirköz, uzay radyasyonu hakkındaki çalışması nedeniyle bu ödülü kazandı. Bilge Demirköz, ödülünü Paris’te düzenlenen törende L’oreal Vakfı Başkanı Isabel Marey Semper’den aldı.

BİLGE DEMİRKÖZ HANGİ ALANDA ÇALIŞIYOR?
Bilge Demirköz projesiyle Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılmasını hedefliyor. Bilge Demirköz’ün çalışmalarıyla uydu teknolojilerindeki radyasyon etkileri hakkında bilgi birikimi sağlanacak ve uzay sektöründe çalışmaya hazır deneyimli bilim insanları yetişecek.
Demirköz, Atom Enerjisi Kurumu’nun desteklediği bir proje için çalıştığını söylerken, yaptığı çalışmalar hakkında şu bilgeleri verdi: “Uzaydaki çok enerjili, yüksek enerjili parçacıkları ölçüyoruz. Parçacıkları ölçerek evrenin sırlarına ulaşmaya çalışıyoruz. Bunlardan en önemlisi karanlık madde. Uzaydaki radyasyon miktarını da ölçmüş oluyoruz. Uydularımızın alacağı radyasyon miktarlarını hesaplayabiliyoruz.”

İLK KEZ UZAY RADYOSYON TESTLERİ YAPILACAK
Proje kapsamında Türkiye’de ilk kez uzay radyasyon testlerinin yapıldığı bir laboratuvar kuracaklarını söyleyen Demirköz şöyle dedi: “Ankara atom kurumunda protonları hızlandırıcı tesisinde rrotonları genişlettiğimiz, uzaydaki radyasyonun standartlarına uygun Avrupa Uzay ı’nın bir radyasyon bölgesi oluşturduğumuz 14 mühendis ve teknisyenlerden oluşan projenin başındayım. CERN’den teknoloji ve bilgi transferi yaparak Türkiye’de projemiz için ihtiyacımız olan mıknatısları ve diğer malzemeleri ürettiriyoruz.”
Bilge Demirköz, gençlerin özellikle de kızların bilime ilgisini artırmak ve teşvik etmeyi istediğini ifade etti.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d