‘Bıyıklı okullar’: Yöneticiler hep erkek

0

‘Bıyıklı okullar’: Yöneticiler hep erkek. Okulları erkekler yönetiyor. Türkiye’de öğretmenlerin yüzde 55’i kadın ama okul yöneticisi olarak görev yapan kadınların oranı yalnızca yüzde 19.

Üniversiteler gibi okullar da ‘bıyıklı’. Pervinkaplan.com’da yer alan ‘Bıyıklı okullar’ haberine göre okul yöneticiliklerine eşit eğitim de alsalar atananlar erkekler oluyor. Eğitim Bir Sen’in Eğitime Bakış 2018 İzleme ve Değerlendirme Raporu okullarda yöneticilik koltuğuna hep erkeklerin oturduğunu gösteriyor.

‘BIYIKLI OKULLAR’: YÖNETİCİLER HEP ERKEK

İşte rapordan notlar:

Öğretmen sayısı 1 milyon 30 bine ulaştı. 2017-2018 öğretim yılında kamuda çalışan öğretmenlerin 570 bini ilköğretim, 285 bini ise ortaöğretimde görev yapıyor. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin ise 67 bini ilköğretimde, 63 bini ortaöğretimde çalışıyor. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin tüm öğretmenler içindeki payı da yüzde 13.

KADINLAR DEĞİL, ERKEKLER YÖNETİYOR

2018 verilerine göre devlet okullarında toplam öğretmen sayısı 895 bin 480. Bu öğretmenlerin 496 bin 153’ü kadın. Ama toplam 85 bin 279 eğitim kurumunda kadın yönetici sayısı yalnızca 16 bin 263.  Erkek yönetici sayısı ise 69 bin 16. Bu veriler bize kadınların “öğretmen” olarak kaldıklarını, yönetici olarak görev yapmadıklarını gösteriyor.

AYNI EĞİTİME SAHİPLER AMA

Üstelik de rapor, eşit niteliklere sahip erkek ve kadın öğretmenler arasında, erkeklerin daha çok yöneticilik görevlerini üstlendikleri vurguluyor. Yüksek lisans mezunu bütün kadın öğretmenlerin sadece yüzde 6’sı yönetici olarak görev yaparken, yüksek lisans mezunu erkeklerin yüzde 21’i yönetici. Benzer durum doktora mezunu kadın öğretmenlerde de görülüyor. Bu öğretmenlerin de yalnızca yüzde 6’sı yönetici olarak görev yapıyor. Ama erkeklerde bu oran yüzde 11.

KADIN ÖĞRETMENLER GELİŞMİŞ BÖLGELERDE

2018 yılında devlet okullarında çalışan kadın öğretmen oranlarının bölgelere ve illere göre dağılımında büyük bir farklılaşma var. Kadın öğretmenler genelde daha gelişmiş bölgelerdeki illeri tercih ediyor. İller arasında kadın öğretmenlerin dengeli dağılımını sağlayacak teşviklere gerek duyuluyor.

TÜRKİYE’DEKİ ÖĞRETMENLER GENÇ

2018 yılı için Türkiye’de öğretmenlerin yüzde 87’si lisans düzeyinden, yüzde 10’u lisansüstü eğitim düzeyinden, geriye kalan yüzde 3’ü ise lisans altı eğitim düzeyinden mezun. Devlet okullarında çalışan tüm öğretmenlerin yaş ortalaması 38. Bu da OECD ülkelerine göre en genç öğretmenlerin Türkiye’de görev yaptığını gösteriyor.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d