Çocuğunuzda bu belirtiler varsa beyin tümörü olabilir

0

Beyin tümörü nadir gibi gözükse de çocukluk çağının lösemiden sonra en sık rastlanan kanser çeşidi. Neden oluştuğu tam olarak bilinmeyen beyin tümörü, tedavi edilmediği takdirde çocuklarda kalıcı hasarlara ve hayati tehlikeye neden olabiliyor. “Beyin ve omurilik tümörüne ait belirtiler zamanla ortaya çıkıp gittikçe kötüleşeceği gibi, bir anda nöbet şeklinde de ortaya çıkabilirler” diyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, çocuklarda beyin tümörlerinin belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi:

BAŞ AĞRISI, BULANTI, KUSMA: Beynin herhangi bir bölümündeki tümör kafatası içindeki, kafa içi basıncı olarak bilinen, basıncın yükselmesine sebep olabilir. Bu durum tümörün büyümesi, beyinde şişme ya da beyin omuriliği sıvısının akışındaki bir tıkanıklığa bağlı olarak ortaya çıkmış olabilir. Kafa içi basıncının yükselmesi şu genel belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur: Baş ağrısı, bulantı, kusma, şaşı ya da bulanık görme, denge problemleri, davranış değişiklikleri, ataklar, uyuşukluk ve hatta komaya girme. Gittikçe daha da kötüleşen baş ağrıları genelde beyin tümörü varlığında sıkça görülen bir durumdur ama bütün beyin tümörü baş ağrısına sebep olmaz ve baş ağrılarının çoğunun sebebi tümörler değildir.

ÇOCUĞUNUZ NÖBET GEÇİRDİYSE: Bazı çocuklarda, nöbet geçirme beyin tümörünün varlığının ilk belirtisidir. Çocuklardaki nöbetlerin çoğu, beyin tümörü yüzünden meydana gelmez ama çocuğunuz bir nöbet geçirmişse, çocuğunuzun doktoru, size onu beyin ve sinir sistemi problemleri konusunda uzman bir nöroloğa götürmenizi tavsiye edebilir. Bu sayede nöbetin bir beyin tümöründen mi yoksa başka ciddi bir hastalıktan dolayı mı gerçekleştiğinden emin olabilirsiniz. 

Yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan beyin tümörü diğer belirtileri de sinirlilik, iştah kaybı, gelişme geriliği ve zihinsel ve fiziksel becerilerde gerilemedir. Bu belirtilerden duyduğu rahatsızlığı dile getiremeyecek kadar küçük çocuklarda, ebeveynler çocuğun kafa ölçüsünde bir büyüme olduğunu, hatta bazen de kafatasının ön kısmında yumuşak şişkin noktaların olduğunu fark edebilirler. Bunun ortaya çıkma sebebiyse, kafatasındaki kemiklerin hala birleşmemiş olması ve tümörden kaynaklı basınç artışının bu kemikleri birbirinden ayıracak şekilde ittiriyor olmasıdır.

OKULDA BAŞARISIZLIK, KİŞİLİK DEĞİŞİKLİĞİ
Okul yaşındaki çocuklarda görülen diğer tümör belirtileri düşük okul başarısı, yorgunluk ve kişilik değişiklikleri olabilir. Çocuk müsaade ederse bazen doktorlar çocuğun gözlerinin içine bakarak kafa içi basıncının artmış olup olmadığını görme sinirinin şişmesinden anlayabilirler.

BU RAHATSIZLIKLAR KAYBOLMUYOR DAHA DA KÖTÜLEŞİYORSA
Beyin ve omurilik tümörü genelde meydana geldikleri vücut bölümünün ilgili fonksiyonlarıyla ilgili sıkıntılara sebep olurlar. Örneğin: Hareketleri ve duyuları kontrol eden ve beynin büyük, dış kısmındaki serebrum denilen bölgedeki tümör, vücudun bir bölümünde, genellikle de bir tarafta, güçsüzlük ya da uyuşukluğa sebep olabilirler. Dil ve konuşma yetisinden sorumlu olan serebrumun içinde ya da yakınında oluşan tümörler konuşmada ve hatta kelimeleri anlamada sıkıntılara sebep olabilir. Serebrumun ön kısmındaki tümörler bazen kişinin düşünmesini, kişilik yapısını ve dil becerilerini etkileyebilir. Beynin bazal gangliya olarak bilinen bölümünde oluşan tümörler tipik olarak kişide anormal hareketler ve vücut pozisyonlarının oluşmasına sebep olur.

Vücudun denge ve koordinasyonundan sorumlu organlardan biri olan beyincikte oluşan tümörler, yürümede ve diğer fonksiyonlarda ve hatta yemek yemede dahi sıkıntılara, serebrumun arka kısmında, hipofiz bezi etrafında, görme sinirleri ya da diğer kafatası sinirlerinin etrafında oluşan sinirler görmeyle ilgili problemlere, kafatası sinirlerinin içinde ya da etrafındaki tümörler işitme kaybı, denge problemleri, bazı yüz kaslarında güçsüzlük ve yutkunmada zorlanma gibi sorunlara, omurilikteki tümörler uyuşma, güçsüzlük ya da kollar ya da bacaklarda, genelde vücudun her iki tarafında da koordinasyon bozukluğuna ayrıca idrar tutma ve bağırsak problemlerine sebep olabilir.

BİR YA DA DAHA FAZLA BELİRTİ, TÜMÖR OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ
Bir ya da daha fazla belirtinin çocuğunuzda görülmesinin, onda mutlaka bir beyin ya da omurilik tümörü olduğu anlamına gelmez. Prof. Dr. Ersin Erdoğan, yine de çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi birisi varsa, özellikle de bu rahatsızlıklar zaman içinde kaybolmuyor ya da daha da kötü hale geliyorsa, bu problemlerin sebebinin bulunması ve tedavisi için çocuğunuzu mutlaka doktoruna göstermeniz gerektiğini sözlerine ekledi.

OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDAKİ BELİRTİLER
Devamlı ve dirençli kusmalar
Anormal denge/yürüme/koordinasyon
Anormal göz hareketleri
Kişilik değişmeleri özellikle uykuya meyil
Bayılma ya da nöbet geçirme (Ateş olmadan havale)
Eğik boyun, baş titremesi ya da ense sertliği gibi anormal baş pozisyonu

5-11 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDAKİ BELİRTİLER
Devamlı ve dirençli kusmalar
Devamlı ve dirençli baş ağrıları
Anormal denge/yürüme/koordinasyon
Anormal göz hareketleri
Kısmi görememe ya da çift görmek
Kişilik değişmeleri
Bayılma ya da nöbet geçirme
Eğik boyun, baş titremesi ya da ense sertliği gibi anormal baş pozisyonu

12-18 YAŞ ARASI GENÇLERDEKİ BELİRTİLER
Devamlı ve dirençli kusmalar
Devamlı ve dirençli baş ağrıları
Anormal denge/yürüme/koordinasyon
Anormal göz hareketleri
Kısmi görememe ya da çift görmek
Kişilik değişmeleri
Bayılma ya da nöbet geçirme
Gecikmiş ya da durmuş ergenlik

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d