Deneme soruları ALES ve YDS ‘de kullanılacak

0

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir adayların çözeceği ancak hangi sorunun deneme olduğunu bilmeyeceği deneme sorularının kullanılacağı sınavları açıkladı. Demir, deneme soruları için seviye belirleyen ama sıralama sınavı olmayan ALES, YDS ve İş Sağlığı ve Güvenliği gibi sınavlarda adaylara sorulacağını açıkladı. Demir, KPSS, LYS ve YGS için deneme soruları ile ilgili şunları söyledi: “Deneme soruları , sıralama sınavları olan KPSS, LYS ve YGS’yi ilgilendiren bir konu değil” dedi.

Geçtiğimiz aralık ayında eğitim alanını düzenleyen yasanın ÖSYM’ye biyometrik verileri kullanma bireyselleştirilmiş sınav yapma ve adaylar üzerinde deneme soruları kullanma hakkını verdiğini anlatan Demir, şunları anlattı:

ADAYLAR ÜZERİNDE DENEME SORULARI: Bireyselleştirilmiş sınav, adayın eş zamanlı olarak sınava girmesini gerektirmeyen, farklı adaylara farklı soruların da sorulabildiği bir sınav türü. Bu sınavın yapılabilmesi için gerçek adaylar üzerinde denenmiş ve zorluk düzeyi tespit edilmiş soru havuzu gerekiyor.

DENEME SORULARI SORULACAK: Türkiye’de yerleşik sınav alışkanlığı, soruların kamuoyuna açıklanması şeklinde gelişmiş. Şimdi kanuni düzenlemede deneme soruları kavramı getirildi. Deneme soruları adaylara yöneltilecek. Adaylar, hangi soruların deneme sorusu olduğunu bilmeyecek. Bu soruların değerlendirmesi puanlamaya dahil edilmeyecek. Ancak daha sonra yapılacak sınavlarda zorluk derecesini eşitlemek için kullanılacak. Her bir adayın deneme sorusu aynı olmayacak. Kitlesine göre, 3-5 bin kişiye sorulabilecek. Böylece bir sınavda çok sayıda deneme sorusu kullanılabilecek. Maksimum bir test için 3-4 soru şeklinde sorulacak sorular için ilave süre verilecek.

DENEME SORULARI BİRİKTİRİLECEK: Deneme sorularından makul düzeyde biriktirebilirsek, bu soruları kamuoyuna açıklanmadan bir set oluşturabilirsek, o zaman bireyselleştirilmiş sınav yapabilir hale geleceğiz. Bundan sonraki sınavların bir kısmında, başta elektronik sınavlarda olmak üzere deneme sorusu sormaya başlayacağız. Deneme sorusunu ezberleyip, dışarı çıkarmak suç.

SIRALAMA SINAVLARINDA KULLANILMAYACAK: Deneme soruları, seviye tespitini amaçlayan sınavlar olan ALES, YDS ve İş Sağlığı ve Güvenliği gibi sınavlarda adaylara sorulacak. Bu sorular, sıralama sınavları olan KPSS, LYS ve YGS’yi ilgilendiren bir konu değil.

BİREYSELLEŞMİŞ SINAVDA HER ADAYA FARKLI SORU: Adaya, daha önce madde analizleri yapılmış ve seviyesi belirlenmiş diyelim ki ‘orta düzey’ bir soru soracağız. Bu, orta düzey soruyu bildiğinde bir tane daha soracağız. Bilirse daha sonra zor bir soru soracağız, onu da bilirse daha zor. Diyelim ki bir kişiye 20 soru soruyorsunuz ve sınavı bitiriyorsunuz. Başka birine soruyorsunuz bir tane orta düzey bir soruyu biliyor, zor soruyu bilemiyor diyelim, bu durumda tekrar orta düzeye düşüyor. 20-30 soru ile dereceyi belirleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla aynı testi bir kişi 20 soruyu, diğer kişi 30 soru ile cevapladığı zaman yaklaşık aynı sonucu verebiliyor olacağız. Bireyselleştirilmiş sınavın özelliği bu. Bütün adaylara aynı sorular sorulmayacak burada. Adayın düzeyi ‘A’ düzeyine gelmiş diyorsunuz, bu düzeyden tekrar 4-5 soru sormanıza gerek yok. Bu uygulamayı da ilk kez Yabancı Dil Sınavı için yapmış olacağız. Adaylara internet ortamından deneme YDS yapmış olacağız.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d