Eğitim fakültelerine ‘baraj’ uygulaması geldi

0

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, eğitim fakültelerine girişte ‘baraj’ uygulaması getirildiğini açıkladı. Saraç, “Bazı yükseköğretim programları, birinci aşama ile öğrenci alıyorlardı. Biz önce birinci aşama ile öğrenci alan öğretmenlik programlarını artık ikinci aşamaya nakletme kararı aldık. Bu çok radikal bir karar. YGS puanları ile öğrenci alan bu programları LYS puanlarına naklederken YGS’deki test içeriklerini dikkate alacağız. Bütün bu LYS’den öğrenci kabul edecek programlar için de başarı sıralaması şartı getirdik. Bu başarı sıralaması şartı da 240 bin. 240 binden aşağısının artık bu programlara girmesi söz konusu olmayacak.” dedi.

AÇIK UÇLU SORULARA GEÇİLECEK
Üniversiteye girişteki ikinci aşama olan LYS’de öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak şekilde az sayıda soru sorulacağını belirten Saraç, “Öğrencilerimizi hiçbir şekilde tedirginliğe sevk etmememiz lazım. Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek. Bu bağlamda öğrencilerimizin açık uçlu sorularla tanışmasını istiyoruz.” diye konuştu. ‘İlahiyat fakültelerinde ikinci aşamadan öğrenci alınacak’ YÖK Başkanı Saraç, şöyle konuştu: “Yıllardan beri ilahiyat fakülteleri ile alakalı ‘Niye ikinci aşamadan girilmiyor. Bu, niteliği yükseltici bir husustur halbuki’ diyerek bize başvurular, raporlar sunuluyordu. Yükseköğretim Kurulu olarak ilahiyat fakültelerinde artık bu yıldan itibaren ikinci aşamadan öğrenci alınacağını açıklamak isterim.”

LYS İLE ÖĞRENCİ ALACAK
YÖK tarafından Yükseköğretime Geç­iş Sınavı (YGS) ile ö­ğrenci alan öğretmenlik programları, aynı içerikteki Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puan türlerine çevrildi.

YÖK’ün yeni düzenleme­sine göre, bilgisayar­ ve öğretim teknolojileri öğretmenliği programı YGS-1 puan türü­nden MF-1 puan türüne, beden eğitimi ve spor öğretmenliği programı, YGS-6’dan ­TM-2’ye, kimya öğretmenliği programı, YGS­2’den MF-3’e, okul öncesi öğretmenliği programı, YGS-5’ten TS-1­’e, özel eğitim­ öğretmenliği programı da YGS-4’ten TS-1 puan türüne dönüştürüldü.

Öte yandan, eğitim fakültelerine girişte başarı sıralaması 240 bin olarak belirlendi.

HANGİ FAKÜLTELERDE BARAJ VAR?
YÖK geçen yıldan bu yana yükseköğretimde kaliteyi yükseltmek adına “barajlar” getiriyor. Geçen yıl tıp ve hukuk fakültelerine getirilen baraj bu yıl mimarlık ve mühendislik fakültelerini de kapsadı. YÖK, geçtiğimiz Mart ayinda tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuk fakültelerinin ardından eğitim, eczacılık, diş hekimliği fakülteleri için de baraj getirileceğini, kararın tercihlerden sonra çıkacağı belirtilmişti. Geçen yıl tıpta MF-3 puan türünde ilk 40 bin, hukukta TM-3’te ilk 150 bin başarı sırası barajı getiren YÖK, 2016 yılında tercih yapacak adaylar için mühendislik ve mimarlık fakülteleri için düzenleme yaptı. Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik programları için MF-4’te ilk 240 bin, mimarlık için ise MF-4’te ilk 200 bin başarı sırası barajı getirildi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d