Eğitim fakültesi isteyen de baraja takılacak

0

Eğitim fakültesi isteyen de gelecek yıl baraja takılacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kalitenin artırılması için eğitim fakültesi için taban puan uygulaması getireleceğini açıkladı. Eğitim fakültesi için başarı sırası barajının getirilmesiyle birlikte “baraj” getirilen fakülte sayısı da 5 olacak. YÖK, 2015-2016 öğretim yılı için tıp ve hukuk, 2015-2017 öğretim yılı için de mimarlık ve mühendislik fakültelerine başarı sırası barajı getirmişti. YÖK’ün belirlediği bu barajı aşamayanlar ise bu bölümleri tercih edemiyor. 2017-2018 öğretim yılında ise üniversite sınavlarına girecek adaylar bu kez eğitim fakültesi için baraja takılacak. YÖK’ün belirleyeceği başarı sırası barajını aşamayanlar eğitim fakültesi tercihi yapamayacak.

BARAJ KARARI AÇIKLANDI

Eğitim fakülteleri için baraj geleceğini YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıkladı. YÖK’de bugün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ve üniversitelerin eğitim bilimleri fakültelerinin dekan ve dekan yardımcılarının katıldığı toplantıda Saraç eğitim fakülteleri için baraj kararı getirme gerekçelerini şöyle açıkladı: “2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren diğer bazı fakültelerde uygulandığı gibi, öğrenci girdisinin kalite ve niteliğini artırmak, böylece daha nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek amacıyla eğitim fakülteleri için de taban puan uygulaması şartı getireceğiz.”

Saraç toplantıda eğitim fakültesi sayılarıyla ilgili bilgi de verdi. Buna göre devlet üniversitelerinde 75, vakıf üniversitelerinde 17 eğitim fakültesi bulunuyor. Eğitim fakültesi olmayan üniversite sayıs ise 31.

Devlet üniversitelerindeki eğitim fakültelerinde yaklaşık 200 bin, vakıf üniversitelerinde ise 13 bin öğrenci okuyor. Eğitim fakültelerindeki toplam öğrenci sayısı ise 212 bin 376. İkinci öğretim programı ise yalnızca Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ile Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinde bulunuyor.

HANGİ FAKÜLTELERDE BARAJ VAR?

Başarı sırası barajı ilk kez 2015 yılında tıp ve hukuk fakülteleri için getirildi. Tıp fakültesi tercih etmek isteyenler eğer MF-3’te ilk 40 bin, hukuk tercihi yapacaklar TM-3 ilk 150 bin başarı sırasında değillerse bu bölümleri tercih edemedi. 2016 yılında ise bunlara mimarlık ve mühendislik eklendi.

Mimarlık için başarı sırası barajı MF-4’te ilk 200 bin olarak belirlendi. Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik için de baraj MF-4’te ilk 240 bin oldu. Ziraat fakültelerinin Gıda Mühendisliği programını tercih etmek isteyenlerin de MF-4 puan türünde ilk 240 bin başarı sırasında olması şart.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d