Liseye geçiş: Öğrenci 5 tercihi de doldurmak zorunda

0

Liseye geçiş: Öğrenci 5 tercihi de doldurmak zorunda. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, liseye geçiş için TEOG yerine getirilen sistemle ilgili açıklama yaptı. Habertürk TV’ye çıkan Tekin, sınavsız yerleştirme yani adrese dayalı liseye geçiş için öğrencilere 5 tercih hakkı verileceğini hatırlattı. Tekin, öğrencilerin 5 tercihi de doldurmak zorunda olduklarını söyledi.

5 TERCİHİ DE DOLDURMAK ZORUNDA

Tüm öğrencilere her okul türünden dokuz okul tercihi sunacaklarını bildiren Tekin, şöyle konuştu: “Öğrenciler, beş tercihi doldurmak zorundalar. 5 tercihten istemediği okula yerleşen öğrenci için nakil veya ek yerleştirme süreçleri başlayacak. İstediği okul türüne yerleşemeyen ya da yerleştiği okul türünü beğenmeyen öğrenciler için boş kontenjanlarımızın kaldığı okul türlerinden ilerleyen aylarda, takvimi açıklamadık henüz ama ağustos ayında çocukların önüne bu kez başka bir seçenek sunacağız. ‘Ben bu okul türünde kesinlikle okumak istemiyorum.’ diyen öğrenciye, istediği okul türünden başka bir okul önereceğiz ama bu kez bizim boş kontenjan kalan okullarımızdan önereceğiz bunu. Bu kez belki adresine yakınlık sıralamasında bir kategori çemberin dışındaki bir okul önermiş olacağız.”

EĞİTİM BÖLGESİ İLÇELER ÜZERİNDEN OLUŞTURULMUYOR

Tekin, eğitim bölgelerini de ilçelere göre oluşturmadıklarını söyledi. Tekin, liseleri baz alarak, bu liseye gelebilecek öğrencilerin hangi bölgede oturan çocuklar olduğuna baktıklarını, mahalle mahalle, sokak sokak her lisenin etrafında bir daire oluşturduklarını anlattı.

BİZ GARANTİ VERİYORUZ

Sınav kaygısını ve baskısını velilerden kaldırdıklarını söyleyen Tekin, şöyle dedi: “Şu garantiyi veriyoruz, seçtiğiniz bir okul türüne ve erişim olarak sınav olsaydı eğer gideceğiniz okuldan çok daha yakın ve çok daha rahat bir şekilde ulaşabileceğiniz bir lise alternatifini size sunuyoruz. Listeleri yayınladığımızda velilere bu dokuz okuldan bir tanesine çocuğunuz yerleşecek dediğimizde, veliler de yüzde 10’luk kitleye giremeyeceğini düşündükleri çocukları bu sınava sokmaktan imtina edeceklerdir. Böyle bir sınav stresini çocuğuna yaşatmak istemeyeceklerdir.”

KENDİ ÇOCUĞUMU BU SINAVA SOKMAZDIM

Tekin, ilk yıl sınava 500 bin öğrencinin ama sonraki yıllarda daha az sayıda öğrencinin gireceğini tahmin ettiklerini söyledi. Tekin “Kendi çocuğunuzu sınava sokar mıydınız?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Bana, evime, şu anda oturduğum bölgeye yakın bir okula çocuğumu yerleştirme garantisi varsa asla ben çocuğumu o sınava hazırlamam, o sınava da sokmam çocuğumu.” yanıtını verdi. Bütün okulların nitelikli ve eşit düzeyde olduğunu dile getiren Tekin, “Dolayısıyla benim baktığım yerden bütün liselerimiz eşit fiziksel imkanlara sahip, bütün liselerimizdeki öğretmenler eşit donanımlara sahip, tek farkı oluşturan şey bu liselere giren öğrenci profili.”

SINAVDA MOLA OLACAK

Tekin, sınava girecek öğrencilerin yaşlarını dikkate alarak, 135 dakika sürecek sınavda 15-20 dakikalık bir sınav molası vereceklerini belirtti. Tekin, soruların puan ağırlığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, sınavda 90 soru sorulacağını, soruların değerlendirilmesinde zor ya da çok az sayıda öğrencinin yaptığı soruların ağırlıklandırılmış hesaplamasının yapılacağını ve buradan bir not ortaya çıkacağını söyledi.

DİN DERSİ ANAYASA’DA YER ALIYOR

Sınavda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden de soru sorulmasına yönelik eleştirilerin dile getirilmesi üzerine Tekin, şöyle konuştu:
“Biz temel kurgumuzu ortaokullardaki eğitim üzerine yaptık. Ortaokullardaki temel dersler ne ise biz o derslerden soru sormak üzerine kurguladık. Haftalık ders saatleri üzerinden bir ağırlıklandırma yaptık. Anayasal olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yorumu her ne kadar farklı olsa da iç hukukumuzda bizim açımızdan böyle bir karşılığı yok. Anayasal bir derstir ve bizim müfredatımızda anayasal olan tek ders Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersidir. Dolayısıyla biz bu dersten zaten o dersi alan müfredatta bu ders ile ilgili kazanımlarından biz o çocuklara sınav yapacağız. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler için TEOG sisteminde de farklı alternatifler sunduk. Bu öğrenciler için yine aynı sistem uygulanacak.”

OKULLAR ARASINDAKİ FARK ÖĞRENCİDEN

Okullar arasındaki farklılığı oluşturan hususun o okula gönderilen öğrencilerden kaynaklandığını vurgulayan Tekin şöyle dedi: “Eğer siz aynı başarı grubundaki öğrencileri, herhangi bir liseye, sınıfa toparlarsanız, otomatik olarak başarılı öğrenciler orada olduğu için o liseler başarılı olur. Hiç başarılı öğrencinin gitmesine izin vermediğiniz başka bir lisede ise başarısızlık imajı oluşur ve bu böyle devam eder. Öğrencilerin dağılımını, çeşitliliği yansıtacak şekilde yaptığımızda okullar arasındaki başarı dengesinin kendiliğinden sağlanacak. Bir milyona yakın öğretmenimiz var. Biz bu öğretmenlerin hepsine aynı derecede güveniyoruz. Bu öğretmenlerimizin hepsi iyi öğretmenler. Bu öğretmenlerimizin hepsine gönderdiğimiz materyal, kitap aynı. Tek fark, etki edemediğimiz, yönlendiremediğimiz tek süreç buraya giden öğrencilerin belli bir homojenlik arz etmesi.”

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d