Liseye geçiş sınavına girmek gerekiyor mu?

0

Liseye geçiş sınavına girmek gerekiyor mu? TEOG yerine getirilen yeni liseye geçiş sisteminde iki türlü yerleştirme olacak. Bunlardan biri yaklaşık 1 milyon öğrencinin yerleştirilmesinin yapılacağı adrese dayalı sistem olacak. Diğeri ise 120 bin öğrencinin sınavla (LGS) liselere yerleştirilmesi.

LİSEYE GEÇİŞ SINAVINA GİRMEK GEREKİYOR MU?

LGS, 2 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınava isteyen tüm öğrenciler katılabilecek. Ailelerin yanıtını aradıkları soru ise liseye geçiş sınavına girmek gerekiyor mu? Bu soruyu biz de Gazete Habertürk yazarı Pervin Kaplan’a sorduk. Kaplan’ın önerisi “Çocuklarınızı mutlaka LGS’ye sokun” oldu.
Kaplan neden tüm öğrencilerin liseye geçiş sınavına girmesi gerektiğini de şöyle anlattı:

“Geçtiğimiz şubat ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bu yönetmelik TEOG’dan sonra gelen yeni liseye geçiş sistemi için çıkarıldı, nakil ve geçişleri düzenliyor. Bu yönetmeliğe dayanarak da benim ailelere üzerine basarak söylediğim “Çocuklarınızı mutlaka lise geçiş sınavına sokun” oluyor. Çünkü bu yıl istediği okula yerleşemeyen, sınavsız okula giren öğrenci bir yıl sonra sınavla öğrenci alan okula gidebilir.

Yönetmeliğe göre sınavsız öğrenci alan okullardan sınavla öğrenci alan okullara boş kontenjan varsa merkezi sınav puan üstünlüğüne göre 9 uncu sınıf sonuna kadar geçiş olacak. İşte bu madde “çocuklarınızı sınava sokun” deme gerekçesimiz. Bu geçişlerde taban puan şartı yok. Ama geçiş yapabilmeniz için elinizde sınav puanınız olmalı. “

SINAVLA HANGİ OKULLAR ÖĞRENCİ ALACAK

Kaplan, yönetmelikle sınavla öğrenci alınacak okulların da belirlendiğini söyleyerek, bu okulları şöyle sıralıyor: Fen, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre öğrenci alınacak.

OKUL BAŞARISI KULLANILACAK MI?

Kaplan okul başarısının yani okul notlarının liseye geçişte kullanılıp, kullanılmayacağına ilişkin soruyu da şöyle yanıtlıyor: “Sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirmelerde ilk olarak tercih dikkate alınacak ama bu puan yani Ortaokul Başarı Puanı (OBP) da nakillerde kullanılacak. OBP, 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasını anlatıyor.
Yerleştirmelerde il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları kurulacak. Kayıt alanı içindeki okullara yani sınavsız öğrenci alan okullara öğrenci tercihine göre yerleşecek. Ama diyelim yerleşemedi. O zaman aynı ilçe ve ilçedeki diğer boş kontenjanı bulunan okullara tercihe ve OBP üstünlüğüne bağlı olarak yerleştirecek. Yani ilk yerleştirmenin ardından okul notları devreye girecek. Yine sınavsız okullarda tercih önemli ama başvuru kontenjandan fazla olursa 9′ uncu sınıflarda sırasıyla; OBP, 8., 7. ve 6’ıncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Eşitlik bozulmazsa yaşı küçük olana; 10, 11 ve 12 nci sınıflarda ise sırasıyla bir önceki sınıfın yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Eşitlik yine bozulmaz ise yaşı küçük olana öncelik verilecek.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d