Liseye geçiş sınavında 60 mı 80 soru mu?

0

Liseye geçiş sınavında 60 mı 80 soru mu?  Liseye geçiş için yeni sistem Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından geçtiğimiz 5 Kasım’da açıklandı. Buna göre öğrencilerin yüzde 92’si adreslerine en yakın okullara yüzde 8’si de sınavla yerleşecek. Yapılacak bu sınavla da Bakan Yılmaz’ın açıklamalarına göre 600 okul öğrenci alacak.

TEOG’un kaldırılmasının üzerinden 2 ay geçti, neredeyse ilk dönem yarılandı. Ancak liseye geçiş için TEOG yerine gelen sistem henüz net değil. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) liseye geçiş sistemi üzerinde çalıştığı ancak henüz ortaya bir modelin net çıkmadığı görülüyor.

LİSEYE GEÇİŞ SINAVINDA 60 MI 80 SORU MU?

Son alarak da sınavla öğrenci alacak okul sayısının 600’den 800’e yükseltilmesinin gündeme geldiği konuşuluyor. Söz konusu sınavda da 60 olarak açıklanan soru sayısının da 80 olabileceği ifade ediliyor. Bu sınavla da yaklaşık öğrencilerin yüzde 10’unun liselere yerleştirilmesi üzerinde çalışıldığı belirtiliyor.

80 SORU İKİ OTURUM MU?

Edinilen bilgiye göre sınavın soruları üzerinde bile net bir karar verilmiş değil.  Bu sınavın  60 soru ve 90 dakika süreli tek oturumlu ya da 80 soru ve 120 dakika süreli iki oturumlu olması alternatifleri üzerinde duruluyor.

MAYISTA OKUL SAYISI VE KONTENJAN İLAN EDİLECEK

Mayıs itibarıyla okul sayıları ve kontenjanlarının ilan edilmesi bekleniyor. 8. sınıf öğrencilerinin gireceği sınav, haziranın ilk haftasında yapılacak. Sınav sonuçları aynı ay içerisinde ilan edilecek ve sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 5 tercih yapacak öğrenciler, puan üstünlüğüne göre bu okullardan birine yerleştirilecek.

Yerleştirmenin, okul başarı puanı etki ettirilmeden tamamen merkezi sınav puanına göre yapılması ve temmuz itibari ile tamamlanarak ilan edilmesi planlanıyor.

SORULAR NASIL OLACAK?

Sözel-sayısal yetenek testlerinden oluşacak sınav, öğretim programı içerikleriyle, bilgi ve kazanımları kullanmayı gerektiren üst düzey düşünme becerilerine odaklı sorulardan oluşacak. Söz konusu sınavın, TEOG’da olduğu gibi kazanım ölçme sınavı değil, bir seçme sınavı olarak kurgulanması öngörülüyor. 

6 VE 7’İNCİ SINIFTAN SORU OLACAK MI?

Bu nedenle 6, 7 ve 8. sınıf düzeylerindeki programlarda yer alan kazanımları yoklama gibi bir amaçtan ziyade, öğrencinin ortaokul sonunda, söz konusu sınıf düzeylerindeki öğretim programlarının genel hedeflerine ulaşıp ulaşmadığının değerlendirilmesi hedefleniyor.Sözel soruların, Türkçe okuma-anlama becerilerinin yanında, sosyal bilgiler, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini de içermesi, sayısal soruların ise matematik temelli fen bilimleri soru ve uygulamalarını kapsaması hedefleniyor.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Öğrenciler, kendilerine en yakın okulları, “yakından uzağa” sıralamasıyla temmuzda açılacak tercih ekranında, türleri ve kontenjanlarıyla görerek beş tercih yapacak.

Öğrenciler, bu 5 tercihini tek tür ya da farklı türden okullar arasından yapabilecek. Yerleştirme, eğitim bölgesi içerisinde tercihler dikkate alınarak yapılacak, eşitlik olması halinde okul başarı puanlarına bakılabilecek.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d