LYS’de bu sene kısa cevaplı sonra açık uçlu soru

0

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir bu yıl Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) açık uçlu soru çeşidinin bir türü olan kısa cevaplı soruların yer alacağını hatırlatarak, şöyle dedi: “Bir sonraki aşamada kısa cevaplı sorulardan sonra açık uçlu sorulara geçeceğiz. Açık uçlu sorularda kişiler, normal metni yazacaklar ve biz onu okuyacağız.”

Demir’in açıklamasından notlar şöyle:

EL YAZISINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER GÖRÜLECEK
Kişilerin yazı karakterleri birbirinden farklı. Burada sınav kitapçığının ilk sayfasında kişiye bir metin yazdırıyoruz. ‘Bu kitapçıkta yer alan tüm kuralları okudum, bu kurallara uymayı taahhüt ediyorum, aksi takdirde sınavımın geçersiz sayılmasını kabul ediyorum’ diye bir metni el yazısıyla yazdırıyoruz. El yazısı ile yazmamızın sebebi bir cümle elde etmek. Böylelikle adayların el yazılarında bir farklılık olması halinde bunu tanımlayabilecek bir akıllı sistemin verilerini tamamlanacak.”

EL YAZISINI DEĞİL, KODLAMA OKUNACAK
Adaylarda el yazı karakteri nedeniyle bir sıkıntı kaygısı yaşanmaması için bu yılki LYS’de kısa cevaplı sorular aynı zamanda kutucuklara kodlanacak. El yazısı okuma şeklinde olmayacak. Kaymakamlık sınavında tamamen açık uçlu yapıyoruz ama adaylar cevabı yazıyor. Ama 800 bin-1 milyon kişinin girdiği bir sınavda metin okumaya kalktığınızda bunun sonuçlarını açıklama süresi uzayabilir. Sınav takvimi aksayabilir. O nedenle onu gerekli teknolojik gelişmeleri sağladıktan sonra yapacağız. Onun için hazırlıklarımız devam ediyor. Dolayısıyla adaylarımıza şimdilik sadece kısa cevaplı sorular yönelteceğiz.

KODLAMAYA DİKKAT EDECEKLER
LYS’de sorulacak kısa cevaplı sorularda kodlamanın doğru yapılması gerek. LYS’de kısa cevaplı sorular ve çoktan seçmeli sorular için iki ayrı cevap kağıdı vermeyi planladık. Açık uçlunun bir türü olan kısa cevaplı sorular bu yılki LYS’de tecrübe edilecek. Gelecek yıllardaki uygulamanın nasıl olacağına YÖK karar verecek.

Merkezde ilk kez 11 Şubat’ta e-ALES’in yapılacağını dile getiren Demir, kapasiteyi aşamalı olarak kullandıklarını, bir sonraki aşamada 4 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Demir, e-ALES için ÖSYM tarihinde ilk kez bir deneme sınavı yapılacağını, bu sınav için başvuruların sürdüğünü hatırlattı.

Demir, “Güney Kore’de elektronik sınav yapan bin 200 kişilik bir merkez var deniliyor. Ama çok bir rakamsal araştırma yapmış değilim. E-sınav merkezimizde 5 bin kişiye sınav yaptığımızda, Guinness Rekorlar Kitabı’na müracaat edeceğiz. Başvurduğumuzda, ‘çalıştığı ana bakmak gerektiğini’ söylediler. Sanıyorum dünyanın en büyüğü olacak. En son 3 bin 500 kapasiteyi kullandık. Bir sonraki sınavda 4 bin kapasiteye çıkacağız. Dolayısıyla 5 bin kişinin yeri hazır ama sınavını daha sonra yapacağız.” diye konuştu.

CEVAPLAR SORUNUN ALTINA
Cevap kağıdı, soru kitapçığı ayrımını ortadan kaldırmak için soruların altına cevapların kutucuklara işaretlenmesi için çalışma yürütülüyor. Bu yöntem küçük çaplı yaklaşık 200-300 bin adayın katıldığı sınavlarda kullanılıyor. Daha büyük sınavlarda uygulamak için daha büyük bir alt yapı oluşturmak gerek. Bu durumda kitapçığın tümü taranacak. Dolayısıyla 50 kat tarama yapmak gerekiyor. O yüzden kapasiteyi biraz artırdıktan sonra o sisteme doğru tekrar bütün sınavlarımızı kaydıracağız.

BU YIL YGS VE LYS’DE AYRI OLACAK
Ancak bu yılki üniversiteye giriş sınavlarında YGS ve LYS’de soru kitapçığı ile cevap anahtarının ayrı olacak.

SINAV KİTAPÇIKLARI ELEKTRONİK ORTAMDA SAKLANACAK
Sınavın evrağının aslı niteliğindeki belge, elektronik ortamda saklanacak. Adayların soru kitapçıkları fiziksel olarak imha edilse de kitapçık üzerinde yaptıkları bütün işlemler, elektronik ortamda taranmış ve saklanmış olacak. Böylelikle geçmişe doğru herhangi bir şüphe durumunda bakabileceğiz. Şu anda bazı davalar kitapçıkların imha edilmesi ile alakalıydı. Tonlarca, arşivlere sığmayacak kadar sınav kitapçığı oluşuyor. Bunları imha etmeden koruyamazsınız. O yüzden bir yasal düzenleme ile ‘İmajı alınmış olan soru kitapçığının imajının saklanması aslı hükmündedir’ şeklindeki bir yasal düzenleme ile imajları alacağız ve onları arşivleyeceğiz. Aday da şu anda olduğu gibi cevap kağıdının yanı sıra kitapçığını da görebilecek. Adayların, sınavda kullandığı ve kendisinin üzerinde çalıştığı kitapçığı elektronik ortamda görebilme imkanı olacak. 2017 yılı içinde buna başlayacağız.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d