Mağdur adaylar ÖSYM’ye dava açabilir mi?

0

Mağdur adaylar ÖSYM’ye dava açabilir mi? ÖSYM’nin yaptığı yerleştirme hatası binlerce adayın mağdur olmasına yola açarken, kurumun güvenirliliğinin de sorgulanmasına neden oldu. Önce yerleştirme puanlarının hesaplanmasında hata yapan ardından da 8 Ağustos’ta açıkladığı yerleştirme puanlarının 12 Ağustos’ta hatalı olduğunu açıklayan ÖSYM mağdur adaylar yaratmada rekor kırıyor.

Dün ÖSYM’nin yaptığı açıklamada 1499 adayın aslında yerleşmemiş, yerleşememiş görünen 1628 adayın ise aslında yerleşmiş, 1110 adayın da yerleştiği programın değiştirilmiş olduğu ortaya çıktı. ÖSYM’nin skandal hatasına mağdur adaylar da kamuoyu da büyük tepki gösterdi. Sınavlarda 15 dakika kuralı uygulayarak, geç kalmayanları sınava almayan ÖSYM’ye mağdur adaylar, “Biz özür dilesek, sınava girebilecek miydik. Bu hata özür dilemekle ve ‘güncelleme yaptık’ denilerek geçiştirilebilir mi?” diyor.

MAĞDUR ADAYLAR ÖSYM’YE DAVA AÇABİLİR Mİ?

Skandal hata büyük tepki çekerken,mağdur adaylar oa “Yerleştiğimiz bölümlere ‘yerleşmediniz’ dediler. Bu kazanılmış haklarımızı geri alamazlar. Yargıya gideceğiz” diyor.

Peki ÖSYM’nin binlerce mağdur adaylar yaratan bu hatasına karşı dava açma hakları var mı? Habertürk Gazetesi yazarı Pervin Kaplan bugün yazısında bu konuyu ele alıyor. İşte Kaplan’ın yazısı:

MAĞDUR ADAYLAR NASIL DAVA AÇABİLİR?

ÖSYM’nin binlerce adayı mağdur eden hata yaptığı açıklamasının ardından görüştüğümüz bir bölge idare mahkemesi başkanı bu hata nedeniyle adayların yürütmeyi durdurma ve manevi tazminat gerekçeleriyle yargıya başvurma hakları olup olmadığına ilişkin sorumuz üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
“ÖSYM hata yaptığını ve düzelttiğini açıklıyor. Dava açıldığında bilirkişi incelemesi yapılır. Bilirkişi en son düzeltilen hatanın doğru yapılıp yapılmadığını inceler. Bu düzeltme doğru ise yürütmeyi durdurma kararı olmaz. Aileler birleşerek manevi tazminat davası açtıklarında iki karar çıkabilir. Bu karar da tamamen hâkimin takdirine bağlı olarak şöyle değişir:

RED KARARI: ÖSYM’nin amacı doğruyu bulmaktır. Teknik bir hata yapmıştır. Ama doğrusunu bulmuştur. 2 milyondan fazla adayın girdiği sınavlarda böyle hata olabilir. Bazı adaylar üzüldü ama bazı adaylar da sevindi.

KABUL KARARI: 2 milyondan fazla adayın girdiği sınavda ÖSYM gibi bir kurum daha titiz, daha dikkatli olmalı. Sonuçları, acele edip 2 gün önce açıklamaya çalışacağına bir kez daha kontrol edebilirdi. Böyle bir kurumun hata yapmaması gerekirdi. İnsanları manevi olarak rahatsız etmiştir. Böyle hatalarla şaibe yaratılması doğru değildir.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d