Mevlana Değişim Programı 3 odaklı uygulanacak

0

YÖK’ün Avrupa Birliği’nin (AB) öğrenci değişim programına alternatif olarak da geliştirildiği savunulan Mevlana Değişim Programı 3 odaklı uygulanacak. Mevlana Değişim Programı ilk kez 2013-2014 öğretim yılında uygulanmaya başlandı. Mevlana Değişim Programı yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve akademisyen değişim hareketliliğini sağlıyor. Bugüne dek yaklaşık 3 bin 500 öğrenci ve 2 bin öğretim elemanı Mevlana Değişim Programı ile değişime katıldı.

Bu kez YÖK Mevlana Değişim Programı için değişiklik yaptı. 2016-2017 yılından itibaren uygulanacak bu değişime göre program ülke, alan ve proje tabanlı olarak üç şekilde yürütülecek.

19 ÜLKEDE 28 PROJE DESTEKLENECEK
Proje tabanlı Mevlana Değişim Programı” kapsamında, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere, İran, Rusya’nın da aralarında bulunduğu üç kıtadaki 19 ülkede 28 projenin desteklenmesine karar verildi.Program, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yoluyla gerçekleştirilecek ve bu değişim için gerekli masraflar, YÖK tarafından karşılanacak. Libya, Romanya, Türkmenistan, Cibuti, Kazakistan, Makedonya, Sudan, Umman ve Yemen dahil olmak üzere 21 ülkeyle öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapılacak.

159 ALAN BELİRLENDİ
“Alan odaklı” hedef kapsamında ise aralarında ABD, Japonya, Mısır, Kuveyt ve Filistin’in de bulunduğu 28 ülkeyle sosyal ve beşeri bilimler, fen ve mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri gibi alanlar bazında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapılacak. YÖK tarafından üniversitelerden talep edilen projelerle ilgili 159 alan belirlendi.

HANGİ ALANLAR ÖNCELİKLİ OLARAK BELİRLENDİ?
2016-2017 öğretim yılında Mevlana Değişim Programı için öncelikli alanlar şöyle sıralandı: 2016-2017 akademik yılı için öncelikli alanlar, Bulut/Nesnelerin interneti / Sosyal Ağlar / Büyük Veri, Sağlık ve Moleküler / Hücresel Mühendislik, Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Robotlar ve Akıllı Sistemler, Enerji Teknolojileri, Havacılık ve Uzay, Mikro / Nano / Opto-elektronik ve Yarı İletken Teknolojileri, Akıllı Ulaştırma Sistemleri, Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Teknolojileri, Ekosistemler ve Sürdürülebilir Yapılı Çevre olarak belirlendi.Yükseköğretim kurumları ile bu alanlarda dünyada yetkin yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliği YÖK tarafından teşvik ediliyor. Program, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yoluyla gerçekleştirilecek ve bu değişim için gerekli masraflar, YÖK tarafından karşılanacak.

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI KİMLERİ KAPSIYOR?
Programa Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim programlarına kayıtlı önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilir. Açıköğretim, yaygın veya uzaktan eğitim öğrencileri bu programa katılamıyor. Hazırlık öğrencileri de Mevlana Değişim Programı’na katılamıyor. Öğrenci ancak bir kez bu programa burslu katılabiliyor. Lisans öğrencisiyken Mevlana Değişim Programı hareketliliğine giren master ve doktorada burslu olamıyor. Dil bildiğinizi de kanıtlamanız isteniyor.

EN ÇOK 2 YARIYIL GİDİLİYOR, NOT ORTALAMASINA BAKILIYOR
Mevlana Değişim Programı değişimi süresi en az bir, en fazla iki yarıyılı kapsar. Önlisans ve lisans öğrencileri için not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.5, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için en az 3 olması gerekir. Öğrencilerin puanları hesaplanırken yüzde 50 dil puanı, yüzde 50 not ortalaması dikkate alınır.

BAŞVURU NEREYE YAPILIYOR?
Mevlana Değişim Programı ile öğrenci hareketliliğine katılmak için kayıtlı olduğunuz yükseköğretim kurumunun Mevlana Değişim Programı kurum koordinasyon ofisin gereken formları doldurarak yapabilirsiniz. YÖK sitesinden de bu belgelere ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d