Mülakatta ‘Reis’ sorulmasının ne zararı var?

0

Mülakatta ‘Reis’ sorulmasının ne zararı var? Günlerdir sözleşmeli öğretmenlerin mülakat soruları tartışılıyor. Öğretmenlere mülakatta ‘Reis’ ve ‘Gezi olayları’ ile ilgili ne düşündüklerine ilişkin sorular yöneltildiği söyleniyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mülakatta ‘Reis’ ile ‘gezi’ sorularının sözleşmeli öğretmenlere mülakatta sorulmasıyla ilgili de açıklama yaptı. 

İşte Yılmaz’ın sözleşmeli öğretmen ve mülakatta ‘Reis’ ile ‘gezi’ sorularının adaylara yöneltilmesiyle ilgili açıklamaları:

KANUNDA MÜLAKAT DİYOR

Temel Eğitim Kanununda ‘öğretmen mülakat yapıldıktan sonra öğretmenliğe alınır’ diyor. Bakın kanun gereği. İkinci olarak ehliyet ve liyakatı sağlamak için mülakat yapılması gerekir mi? Evet, gerekir. Neden? Öğretmen anladığını anlatabiliyor mu? Öğretmen beden dilini kullanabiliyor mu, teknolojik yeniliklere açık mı? Bunları mülakat yapmadan nasıl anlarsınız?

TESTİ YÜZDE 100 ÇÖZSE DE YETMEZ

Testi çözdü. Yüzde 100’ünü de çözdü. Peki anladığını anlatamıyorsa, beden dilini kullanamıyorsa.  Öğrenci bir konuyu kendinden iyi bildiğinde öğretmenin ona göre reaksiyonu nedir, tepkisi nasıl? Bunları ölçmeden nasıl ülkenin geleceği olan evlatlarınızı ona teslim edersiniz. Dolayısıyla mülakat doğrudur, mülakatın yapılması da doğrudur.

SORU HAVUZUNDA SORULAR VAR

Mülakata giren öğretmenlere eğitim veriliyor. Sizlere bu soru havuzunu veriyoruz, bu soru havuzunun dışında hiçbir soru sorulmayacak deniliyor. Dolayısıyla önlerine kupa konuldu. Nedir bir tanesi ‘hayat eğitimin kendisidir’ diye. Mesela sorulardan birinde bunu açıklayın diyoruz. Dolayısıyla da soru havuzunda iki ayrı tür var, iki kupadan soru çekiyor. Bunun dışında ‘Nerelisin, kendinizi tanıtır mısınız?’ Bir başka soru, soru havuzumuzda yok ama biz sorulmamasını istedik. Aama birisi sormuş olsa dahi bu mülakatın sağlığına ve doğruluğuna halel getirmez.

MÜLAKATTA ‘REİS’ SORUSU

Yılmaz, mülakatta ‘Reis’  ve ‘Gezi Olayları’na ilişkin sorular yöneltilmesiyle ilgili şöyle dedi:

“Böyle bir soru bizim soru havuzumuzda yok. Diyelim ki ama bir tanesi sordu; ‘Reis hakkında ne düşünüyorsun?’ diye. Bu mülakatı haksız yere mi düşürür?

PİRİ REİS, TURGUT REİS, TEMEL REİS VEYA BAŞKA REİS

Kişi onun hakkında da ne düşündüğünü, sever sevmez, beğenir beğenmez, ‘Turgut Reis’ der, ‘Piri Reis’ der veya bir başka reis. Onun hakkında da fikrini söylesin. Bunun ne zararı var?

İKİLİ EĞİTİM ORANI YÜZDE 37

İkili eğitim uygulanan okulların lise dahil oranı yüzde 37. Tekli eğitime geçmek için 77 bine yakın derslik ihtiyacı var. Mevcut öğretmenlerle tekli eğitimi yapabiliriz.

5’İNCİ SINIFLARDA HANGİ DİLLER OKUTULACAK?

Yabancı dil öğrencilerin ve velilerin seçimiyle  belirlenecek. Sadece İngilizce ile değil, başka yabancı dillerin de olması Türkiye’yi açar. Bizim Afrika’ya da Uzak Doğu’ya da açılmamız lazım. Veliler ve öğrenciler Fransızca, Almanca, Arapça gibi yabancı dil seçimini yapabilir. Bu noktada yeterli talep önemli. Birleşmiş Milletlerin resmi dilleri İngilizce, Fransızca, Rusça, Çince, Arapça, İspanyolca. Dolayısıyla bu dillerden bir tanesi seçilebilir. Bu dillerden biri hazırlık gibi okutulacak.

OKUL ÖNCESİ ZORUNLU OLACAK

Mevcut durumda okul öncesi eğitim oranı yüzde 50’nin üzerinde. Pilot illerden başlayarak 2019 yılına kadar zorunlu eğitim kapsamına alacağız.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d