Müzik üniversitesi konservatuvara alternatif mi olacak?

0

Müzik üniversitesi konservatuvara alternatif mi olacak? YÖK, Müzik üniversitesi kurmaya hazırlanıyor. Müzik üniversitesi önümüzdeki eylül ayı içinde de açılacak. Peki bu üniversite sayıları 34’ü bulan konservatuvarlara alternatif mi olacak?
Bu soruya yanıtı Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın şöyle veriyor: “Türkiye’de şu anda 34 konservatuvar var. 35’inci konservatuvarı kurma çabası değil. Hedefimiz asla bu olmamalı. Bunun çok daha ötesinde, adeta Türkiye’de müzik eğitimi ile ilgili yeni bir paradigmanın başlangıcı olarak görmeliyiz. Bunu yapabilecek imkan ve kabiliyetlere sahip olduğumuza inanıyorum.”
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığınca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde kurulacak müzik üniversitesi için ilk adım olarak arama konferansı YÖK’te düzenlendi. Konferansa üniversitelerin müzik ve sahne sanatları fakülteleri ile eğitim fakültelerinden müzik ve müzik eğitimi bölüm başkanları, akademisyenler, konservatuvarlarda alanında çalışma yapan sanatçı ve öğretim elemanları ile Türk din musikisi ile ilgili bölümlerden akademisyenler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bürokratları katıldı.
Kalın, geçen yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri Töreni’nde Erol Parlak’ın yaptığı konuşma ve çağrı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu sahiplenerek müzik üniversitesi kurulması sürecini başlattığını hatırlattı. Kalın, “Kendisinin konuya olan ilgi, alakası ve heyecanı en üst düzeyde devam etmektedir” dedi.
Kalın müzik üniversitesi kurulacak olmasını “müzik tarihinde önemli bir dönüm noktası” diye yorumlayarak, müzik ve kültür alanında yeni bir sayfanın açılacağını belirtti. Kalın, şöyle konuştu:
“Kültürümüz, müziğimiz, sanatımız, türkümüz, horonumuz, zeybeğimiz gibi düşündüğümüzde bunların çok yerel, milli şeyler olduğunu ama başka kültürlerin ürettiği sanat formlarının evrensel olduğu gibi bir garip dikotomiler dünyası içerisinde bazen yaşayabiliyoruz. Halbuki ben Vivaldi’yi, Bach’ı da çok severim, çok keyif alarak dinlerim. Bethoven’ı Mozart’ı da çok severek dinlerim. Ama onlar da son tahlilde, kendi toplumlarının, kendi tarihi tecrübelerinin, kendi zamanlarının ürünü olarak ortaya çıkmış sanat ürünleridir. Onlara ilave bir evrensellik atfetmek öncelikle bir kere sanat tarihini, kültür üretim biçimlerini doğru okumamaktadır. Bizim kendi müziğimiz de ister Dedeefendi, ister Itri, ister Neşet Ertaş olsun, ister Aşık Veysel olsun bu coğrafyanın toprağı ile teneffüs edilmiş, bu insanın kalbi ile aklı ile ortaya konmuş bir sanat eseri olarak onun da aynı anda hem yerel ve milli hem de evrensel bir yönünün olduğunu mutlaka dikkate almak durumundayız. O yüzden bizim müziğimizin bir tınısını ya da sanatımızın, bu hattır, ebrudur, başka bir sanat dalıdır, bir tınısını duyduğu zaman, bir esintisini aldığı zaman, insanlar dünyanın neresinde olursa olsun bir şeyler hissedebiliyorsa orada zaten bir evrensellik boyutunu yakalamışız demektir.”
İSLAM’DA MÜZİK VAR MI?
“İslam’da müzik var mı?” yönündeki tartışmaların yaşandığını hatırlatan Kalın şunları söyledi: “Müzikalitesi olmayan bir İslam medeniyetinden bahsetmek mümkün değil. Yani ezanın okunmasından, Kur’an’ın tilavetine, bir çocuk doğduğunda kulağına okunan ezandan, ilahilere ve oradan halk müziğine ve diğer müziklere kadar müzik hep bizim medeniyetimizin merkezinde olmuş bir sanat dalımız.”
YÖK Başkanvekili Safa Kapıcıoğlu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın süreci başlatan talimatlarından sonra müzik üniversitesi ile ilgili çalışmalara başladıklarını anlattı. Türkiye’de müzik eğitimi veren 3 farklı akademik yapı bulunduğunu bildiren Kapıcıoğlu, bunları konservatuvarlar, müzik bölümleri ve eğitim fakültesi bünyesinde bulunan müzik eğitimi bölümleri olarak sıraladı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı güzel sanatlar liselerinin müzik bölümlerinin de eğitimler verdiğine işaret eden Kapıcıoğlu, “YÖK bünyesinde konservatuvar sayımız 34, güzel sanatlar fakültelerindeki bölüm sayımız 32 ve müzik öğretmeni yetiştiren eğitim fakültesi sayımız da 24” dedi. Kapıcıoğlu, müzik üniversitesi için önümüzdeki ay İstanbul’da bir çalıştay olacağını söyledi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d