Öğrenim harçları yeniden düzenlendi

0

Öğrenim harçları yeniden düzenlendi. 2016-2017 eğitim öğretim yılında yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin ödeyeceği katkı payı yani öğrenim harçları tekrar düzenlendi. Öğrenim harçları ile ilgili Bakanlar Kurulu’nun yaptığı düzenleme 22 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

İşte Resmi Gazete’de yayımlanan öğrenim harçları ile ilgili düzenleme:

KİMLER ÖĞRENİM HARÇLARI ÖDEMEYECEK? Birinci öğretim ve açık öğretim programlarına devam eden veya yeni kayıt yaptıran öğrencilerden program süresi ile kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın öğrenim harçları yani katkı payı alınmayacak. Bu öğrencilerin öğrenim harçları devlet tarafından karşılanacak.

ŞEHİT VE GAZİ ÇOCUKLARI: Terör başta olmak üzere şehit ya da gazi olanların çocuklarından da öğrenim harçları alınmayacak. Bu öğrencilerde program sayı ve sınırlaması olmayacak.

ENGELLİYE İNDİRİM VAR: Engelli öğrencilere de ilgili raporu sunmaları halinde engellilik oranı kadar öğrenim harçları indirimli alınacak. Bu öğrencilerde program sayı ve sınırlaması olmayacak.

KKTC ÖĞRENCİLERİ VE ÖĞRENİM HARÇLARI: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu olup, ÖSYM merkezi yerleştirme sınavıyla lisans programlarına yerleştirilenler ile bu şekilde yerleştirilip lisans programlarını tamamlayanlardan lisansüstü eğitim programlarına yerleştirilen öğrenciler, öğrenim ücreti bakımından bu kararın ilgili hükümlerine göre birinci öğretim ve açık öğretim için katkı payı, ikinci öğretim için öğrenim ücreti esaslarına tabi olacak.

AF İLE GERİ DÖNENLER: Yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilmişken, yapılan yasal düzenlemelerle eğitim-öğretimlerine kaldıkları yerden devam etme hakkı kazanan öğrencilerin ise öğrenci katkı paylarının devletçe karşılanmasında esas alınacak süre af sonrası ilk kaydın yapıldığı dönemden önceki dönemler düşülerek hesaplanacak.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI İLE YERLEŞENLER: Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilerin de öğrenci katkı paylarının devletçe karşılanmasında esas alınacak süreler ise kararın ilgili maddesinde belirlen program sürelerinden lisans programına kayıt yaptırdığı dönemden önceki dönemler düşülerek belirlenecek.

ERASMUS VE MEVLANA: Erasmus ve Mevlana Değişim Programları kapsamında yurtdışından gelen ve yurtdışına giden öğrenciler ise katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin yükümlülükleri bakımından kendi yükseköğretim kuramlarının mevzuatına tabi olacak.

ÖĞRENİM HARÇLARI ÖDEMEYENLER KAYIT YAPTIRAMAZ: Öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri, ilgili dönem başlarında kayıt olma veya kayıt yenileme sırasında ödenebilecekken, süresi içinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramayacaklar.

YURTDIŞINDAN GELENLER: Yurtdışından önlisans ve lisans programlarına gelen öğrenciler belirlenen ücretler kadar öğrenim harçları ödeyecek. Bu öğrencilerin ödeyeceği öğrenim harçları belirlenen miktarın 5 katını aşmayacak.

SURİYELİLER VE ÖĞRENİM HARÇLARI: Suriye vatandaşlarından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen esaslara göre yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında ayrıca belirlenecek kontenjan dahilinde, yükseköğretim kurumlarına önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde yerleştirilen öğrenciler ile yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında ayrıca belirlenecek kontenjan dahilinde yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen kişiler, öğrenim ücreti bakımından bu kararın ilgisine göre birinci öğretim ve açık öğretim için katkı payı, ikinci öğretim için öğrenim ücreti esaslarına tabi olacak. Birinci öğretim ve açık öğretim programlarında program sürelerinde öğrenimlerine devam eden ve yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin ödemeleri gereken öğrenim ücretleri, bu öğrenciler adına Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesinden karşılanacak.

MÜTEKABİLİYET ESASINA GÖRE: Türkiye’de üniversitelere yurt dışından kabul edilecek öğrencilerden mütekabiliyet esası çerçevesinde öğrenim ücreti alınmayacak.

MECBURİ HİZMET YÜKÜMLÜLÜĞÜ: Bakanlıklar ve kamu kuruluşları adına mecburi hizmet karşılığı öğrenim gören öğrencilerin öğrenci katkı paylarının yani öğrenim harçları ilgili bakanlık veya kuruluşça yükseköğretim kurumlarına ödenecek.

VAKIF’TAN DEVLET’E GEÇENLER: Vakıf yükseköğretim kurumları ya da yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından devlet yükseköğretim kuramlarına geçiş yapan veya yurtdışında öğrenim gören ve denklikleri yapılarak, Türkiye’deki bir üniversitede lisans öğrenimlerini tamamlamalarına karar verilen ve yükseköğretim kuramlarına yerleştirilen mevcut yahut yeni kayıt yaptıracak öğrenciler de ilgili hükümler doğrultusunda birinci öğretim için katkı payı, ikinci öğretim için öğrenim ücreti esaslarına bağlı bulunacak.

YABANCI ÖĞRENCİYE SAĞLIK SİGORTASI: Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulunca belirlenen esaslara göre yurtdışından yükseköğrenim görmek amacıyla Türkiye’ye gelen öğrencilerin, genel sağlık sigortası primleri, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesindeki ödenekten karşılanacak.

KAPATILAN ÜNİVERSİTELERİN ÖĞRENCİLERİ: Karar, Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnameyle kapatılan vakıf yükseköğretim kuramlarında kayıtlıyken, YÖK tarafından belirlenen esaslara göre yükseköğretim kuramlarına yerleştirilen öğrenciler için uygulanmayacak.

Kaynak: Resmi Gazete

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d