Öğretmenlerin sesine kulak vermeliyiz

0

Öğretmenlerin sesine kulak vermeliyiz. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sistemlerin öğretmenlerin omuzlarında yükseldiğini söyleyerek, büyük çaplı öğretmen eğitimi projelerini açıklayacaklarını söyledi.

“Sizlerin meslektaşınızım” diyen Selçuk, 2018-2019 eğitim öğretim yılı mesleki çalışma programının başlangıcı nedeniyle 1 milyon öğretmene seslendi.  Selçuk’un konuşması TRT Haber ve Eğitim Bilişim Ağı üzerinden canlı yayınlandı. Selçuk’un öğretmenlere yönelik sözleri ve kendisinin de öğretmen olduğunu hatırlatması sosyal medyada destek mesajlarına neden oldu.

ÖĞRETMENLERİN SESİNE KULAK VERMELİYİZ

MEB Başöğretmen Salonu´nda düzenlenen programda Selçuk, şöyle dedi:

 “Şunu biliyorum ki, Mevlana sema dönerken akşam olsa da eve gitsem diye dönmüyordu. Yunus şiirlerini yazarken bu iki kıtada böyle oluversin, nasıl olsa okuyan olmaz diye yazmıyordu. Mimar Sinan, nasıl olsa ben öldükten sonra yıkılır, diye bina inşa etmiyordu. Biz böyle gördük, bundan sonra da bize yaptığımız işin aşkıyla, layıkıyla, neşesiyle yapmak düşer. İltifat beklemeden marifete talip olmak hayalimiz.

ÖĞRETMENLİK KOLAY MESLEK DEĞİL  

Öğretmenlik kolay bir meslek değil. Gökyüzündeki bulutlar değişir, açılır, kararır. Aslolan gökyüzü olmaktır, bulut olmak değildir. Bulutlar ya da şartlar ne olursa olsun öğretmen çocuğun hakkını sorgusuz ve peşin veren kişidir. Şartlar kötü olsa bile çocuğun hakkı pazarlık konusu bile olamaz.

ÖĞRENCİ ÖĞRETMENDEN NE BEKLER?

Öğrencilerin, öğretmenlerinden beklediği ilk şey sevgi ve saygı. Çocuğun hayatına dokunmak, onunla her gün göz göze gelmek. Onun hayatında çocuk diliyle söylersek ´kocaman´ yer sahibi olmak. Bazen anneden ve babadan dahi önemli bir yer tutmak, umut dolu çocuk dünyasının kaptanı ve kahramanı olmak. Öğretmenlik dediğimiz, tam da böyle bir şey. Öğrenmeyi “hükmedici bir öğretmen” olarak değil, “kolaylaştırıcı bir rehber” olarak yapmayı tercih etmek.

Bir öğretmen, öğrencisi için ya toprak olur ya bahçıvan. Topraksa çocuğun yetişmesi için her türlü koşulu hazırlar ve kucağında hayat bahşeder. Hayatın hediyesi ve emanetine sessizce hayranlık duyar. Bahçıvansa sürekli budamayı düşünür. Şurası olmadı, burası olacak der. Budayamazsa uzman bulur, budattırır. Ek dersti, etüttü, takviyeydi budar. Toprak her misafire hürmet eder. Bahçıvansa ayrık otu arar durur.

DOĞRU EĞİTİMİ BÜYÜK İNSANLAR VERİR

İyi eğitimi öğretmenler verir. Doğru eğitimi büyük binalar değil, büyük insanlar verir. Bu salonun girişinde ´İnsan, insanın gölgesinde yetişir´ sözü misafirlerimizi karşılıyor. Zira şahsiyeti, şahsiyet bina eder. Güçlü bir şahsiyet olabilmek öğretmenin kendisini yetiştirmesinden geçiyor. Öğretmenlik çocuklara bir şey öğretmek değildir. Öncelikle ve hassaten öğretmenin kendi olgunlaşma serüvenidir. Kemalât ve kişisel gelişim yolculuğudur. Asıl yolcu öğretmendir. Çocukların gelişimi öğretmenin gelişimine doğrudan bağlıdır. Çocukları ancak ve ancak kendimize yatırım yaparak zengin kılabiliriz. Kamil bir öğretmenin koridordaki yürüyüşü bile derstir. Çocuklar ilk nazarda öğretmenlerin kalbiyle ilgilenir, beyniyle değil. O yüzden deneyimli öğretmenler bütün çocukların gözüne gözleri ve gülümsemeleri değmeden derse başlamaz. Bunun için çok yönlü öğretmenlere ihtiyacımız var.

 

BÜYÜK ÇAPLI ÖĞRETMEN EĞİTİMİ PROJELERİ BAŞLATACAĞIZ

Öğrencileri çok yönlü olarak yetiştirecek olanları öğretmenler. Önümüzdeki süreçte, öğretmen eğitimleri, öğretmenlerin çok daha donanımlı, çok daha iyi yetişmiş bireyler olarak sistemimize girmesini sağlamak için çok büyük çaplı öğretmen eğitimi projeleri başlatacağız.

EKİM AYINDA MAKRO PLAN AÇIKLIYORUZ

Bakanlık olarak bir paradigma değişikliği içindeyiz. Ekim ayında yapılacak makro plan sunumunda bu değişikliğin detaylarını açıklayacağız. 1970´lerden beri eğitim sistemimizin istikametinde bir değişiklik, bir kayıp var. Dünyanın 4´üncü büyük kırılmasına şahit olacağımız bir döneme giriyoruz. Bu, bizim için günlük operasyonlarla gerçekleştirilecek bir dönüşüm değil, çok daha büyük değişiklik, ekosistemin tümüyle değiştirilmesinin gerektiğini bir durum. Bu durumun maddi unsurlarını dönüştürmek çok zor değil. Çünkü Türkiye´nin imkânları giderek artıyor. Bugün bunu dönüştürmenin zihniyet tarafındayız.

ÖĞRENCİ SAYISI 150 ÜLKENİN NÜFUSUNDAN FAZLA

 

Türkiye 17,5 milyon öğrenci ve 915 bin öğretmen var. Öğrenci sayımız hemen hemen 150 ülkenin nüfusundan daha fazla. Bu, hakkını verdiğimizde büyük bir nimet, hakkını veremediğimizde ise büyük bir külfetin habercisi. En küçük değişiklik on binlerce öğretmeni ve yüz binlerce öğrenciyi etkiliyor.

İYİ BİR ÖĞRETMEN HEP ÖĞRENCİ KALIR

 

Orta vadede sistemsel sorunlar çözüldükten sonra kalite konusunda daha fazla yol alabileceğiz. Bu çerçevede, sizinle yapacağımız mesleki çalışmaların da zaman içinde köklü bir değişime uğradığını fark edeceksiniz. Bu yıl mesleki çalışma programımızı titiz bir çalışma sonucunda yapılandırmaya çalıştık. Amacımız birlikte öğrenmeye devam etmek. Öğretmenler olarak en büyük yanılgımız Peyami Safa’nın deyişiyle üniversite bittiğinde eğitimimizin bittiğini sanmamız olacaktır. Diplomamız değil, daha sonra öğrendikleriniz ve yaptıklarımızdır ruhumuzdaki ateşimizi büyüten. O nedenle iyi bir öğretmen hiçbir zaman mezun olmaz, hep öğrenci kalır.

Mesleki çalışma programı dönemini en iyi şekilde değerlendirmek siz kıymetli öğretmenlerimizin elindedir. Bildiğiniz üzere öğretmenlerimiz arasında seminer dönemi olarak tanımlanan bu dönem tam da üzerinde taşıdığı anlam gibi yeni çalışmalara yön verecek bir tohumlama dönemi olabilir. Usta eğitimcilerin sizlere tavsiyelerini bulacağınız yeni hazırlanan videolar yeni başarılara yol açacak bu tohumlamanın aracı olabilir.

ÖĞRETMEN ZİYA SELÇUK OLARAK YANINIZDAYIM

Millî Eğitim sisteminde her ne başarmak istiyorsak bunu başaracak olan öğretmenler. Siz bizim hikâyemizin başkahramanlarısınız. Sizin bize desteğiniz olmadığı müddetçe başarmamız imkânsız. Sizden tek ricam birlikte, yeniliklere açık çalışmalar yürütmeniz: çalışmamız, çalışmamız. Eğitim hikâyemizin başarısı yolunda ihtiyacınız olan her konuda ben yanınızdayım. Öğretmen Ziya Selçuk olarak yanınızdayım.  Biz birlikte başaracağız. Eğer bu çorbada bizim de tuzumuz bulunsun istiyorsak birbirimize destek olalım. Hiçbir mazeret, hiçbir ideolojik görüş farklılığı çocuğun hakkını ihmal etmemize engel olamaz. Ülkemiz, milletimiz, ailemiz, çocuklarımız, bugünümüz, geleceğimiz ve tüm insanlık için. Bu birlikteliğe daha önce hiç görülmemiş biçimde ihtiyacımız var. Çünkü hedeflerimiz büyük.

1 MİLYON ÖĞRETMENİN SESİNE KULAK VERELİM

 Eğer biz büyük bir aileysek, 1 milyon öğretmenimiz var diye övünüyorsak, onların seslerine kulak vermemiz lazım. Geldiğimiz günden beri, sahadan her türlü yönetici ve öğretmen arkadaşlarımızı buraya davet edip onlarla birlikte çalışıyoruz. Buna benzer bir çalışmamız da “1 milyon öğretmen 1 milyon fikir” projesi olacak. Bu projenin önerisi de bir öğretmen arkadaşımızdan geldi. Bu kapsamda, alacağımız her kararı paydaşlarımızla tartışarak daha güzel daha pratik çözümler üreteceğiz.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d