Öğretmenlerin üçte biri ek iş yapıyor

0

Her üç öğretmenden biri ek iş yapıyor. Bu sözler CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında yer aldı. Eğitimci ve hukukçu olan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça 24 Kasım Öğretmenler Günü için yayınladığı mesajda, eğitim emekçilerinin açlık sınırında yaşadığını vurguladı. Öğretmenlik mesleğin itibarsızlaştırıldığını, öğretmenlerin modern köleler gibi çalıştırıldığını ileri süren Havutça, “2002 yılında mesleğe yeni başlayan bir öğretmen maaşı ile 24 çeyrek altın alırken, 2016 yılında sadece 12 çeyrek altın alabilmektedir. Bu hesaba göre 2002 yılından bu yana öğretmenlerin maaşlarındaki alım gücü yüzde 50 oranında düşmüştür. Bugün öğretmenlerin yüzde 81`i kredi kartı borçlusu yüzde 85`i bankaya borçluyken 3`te 1`i de ek iş yapmaktadır” dedi. İşte Havutça’nın mesajından öne çıkan başlıklar:

ÖĞRETMENLERİN STATÜLERİ GERİLEDİ: Ülkemizde eğitim sisteminin en önemli unsurlarından birisi olan öğretmenler “24 Kasım Öğretmenler Günü” nü, bu yıl da diğer ülkelerdeki meslektaşlarına kıyasla daha mutsuz karşılamaktadır. Türkiye’deki öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları geçtiğimiz yıllar içinde sürekli gerilemiştir. Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, siyasi kadrolaşma, 4+4+4 sonrası yaşanan okul dönüşümleri, özür grubu atamalarında yaşanan sorunlar, eğitim yöneticilerinin sendikal-siyasal referanslara göre belirlenmesi yaşanan sorunları daha da artırmıştır.

NİTELİKLİ YAŞAMA KOŞULLARI YARATILMALI: Öğretmenlerimize, üniversitelerde görev yapan akademisyenler ve diğer üniversite personeline insanca yaşayabilecekleri, nitelikli hizmet verebilecekleri çalışma ve yaşama koşulları yaratılmalıdır. Bunun için de başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük hakları insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmelidir.

TÜM EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ: Kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması için, öğretmen yetiştirme ve istihdam politikalarının uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla ele alınması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d