ÖSYM sizi üniversitelere nasıl yerleştirecek?

0

ÖSYM sizi üniversitelere nasıl yerleştirecek? Adaylar için yükseköğretim kurumlarını tercih işleminde artık sona geliniyor. YGS ve LYS puanları ile ÖSYM sitesinden tercih yapan adaylar için süre 26 Temmuz Çarşamba günü saat 23.59’da bitecek. Ancak süre sona ermeden isterseniz tercih listenizde değişiklik yapabilir, bazı programları çıkarabilir ve yerine yenilerini ekleyebilirsiniz. 

ÖSYM SİZİ ÜNİVERSİTELERE NASIL YERLEŞTİRECEK?

Tercihlerinizi dikkate alarak, yükseköğretim programlarına yerleştirilmeniz ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılacak. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için merkezi yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmeniz gerekiyor.
2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda merkezi yerleştirmenin ÖSYM tarafından nasıl yapılacağı şöyle anlatılıyor:
Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacak.

ÖSYM SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Sistemin esasları şu şekilde özetlenebilir:
a)Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayar ortamında denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecek. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.
b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir.
Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
c) Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

TERCİH LİSTENİZ İSTEKLERİNİZE UYGUN MU?

Yine ÖSYM sitesinde bulacağınız kılavuzda adaylar için tercihleri ile ilgili olarak şu uyarılar yapılıyor. Sizler de tercihlerinizi son kez bu uyarıları dikkate alarak, kontrol etmelisiniz.
-Tercih listenizde tercih sırası önemli. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak.
– Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca 4 programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu 4 programı yazabilir.

-Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz.

-Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız ÖSYM tarafından kontrol edilmeyecek. Merkezi
yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacak.

-Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacak.

-Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üs tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız.

-Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz.
-Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

TERCİHLERİNİZİ SON KEZ ŞU AÇIDAN BİR KEZ DAHA KONTROL EDİN

-Listenizdeki programların kılavuzda “bakınız” olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün
koşullarını karşılıyor musunuz?
-Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?
-Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, “Keşke altıncı tercihimi kazanmışolsaydım.” demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?
Bütün bu kontrollerden sonra tercih bildirim işleminizi gerçekleştiriniz.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d