Özel yetenek sınavları da sizi üniversiteli yapacak

0

Ek yerleştirme gençlere üniversiteli olmak için ikinci bir şans sunarken, özel yetenek sınavları da üniversite kapısını açıyor. Çünkü üniversiteli olma yollarından biri özel yetenek sınavları.

Yükseköğretim kurumlarına iki yolla öğrenci alınıyor. Bunlardan birisi ÖSYM aracılığıyla merkezi yerleştirmeye katılmak. Üniversiteye giriş sınavları olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girerek, barajları aşanlar merkezi yerleştirmeye katılmak için tercih listesi hazırlıyor. ÖSYM de bu tercih listesini dikkate alarak, adayları kontenjanlara ve puanlarına göre yükseköğretim programlarına yerleştiriyor. İlk yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına giremeyenler ise şanslarını ek yerleştirme ile deniyor.

Bu merkezi yerleştirme ile üniversite olma yolu. Özel yetenek sınavları ile üniversiteli olabilmek için ise önce YGS’de herhangi bir puan türünde 150 ve üzerinde puan almalısınız. Ama üniversitelerin daha yüksek puanı başvuru koşulu olarak koyabileceklerini de unutmayın.

Bu barajı aştığınızda yükseköğretim kurumlarının sanat ve spor alanlarında kendilerinin düzenledikleri özel yetenek sınavları için başvuru yapabilirsiniz. 2016 yılında özel yetenek sınavları ile öğrenci alan programların kontenjanı 27 bin 934 oldu. Bu kontenjanların 21 bin 291’i devlet, 5 bin 34’ü vakıf, 1530’u KKTC ve 79’u yabancı üniversiteler için ayrıldı.

ÖZEL YETENEK SINAVLARI İLE HANGİ BÖLÜMLERE GİREBİLİRSİNİZ?

Güzel sanatlar ve mimarlık fakülteleri, devlet konservatuarı, beden eğitimi ve spor yüksekokulu, eğitim fakülteleri bu özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alıyor. İç mimarlık, görsel sanatlar, iletişim ve tasarım, sanat tasarımı, opera, modern dans, moda tasarımı, moda ve tekstil, tekstil, tiyatro, yaylı çalgılar, keman, klarnet, bale, mutfak sanatları, resim iş ile müzik öğretmenliği gibi programlara özel yetenek sınavlarına girerek  yerleşebilirsiniz.  

ENGELLİ ÖĞRENCİYE 100 PUAN YETECEK

YÖK Genel Kurulu’nun 2014 yılında aldığı kararla başta otizmli, bedensel, görme ve işitme engelli öğrencilerin üniversiteye girme şansı arttı. Özel yetenek sınavları için bu öğrencilerin YGS puanlarından en az birinin 100 olması yeterli.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d