Rektör atamaları düzenlemesi KHK fırsatçılığı

0

Rektör atamaları düzenlemesi KHK fırsatçılığı. Geçtiğimiz 29 Ekim gecesi çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektör atamalarıyla ilgili yapılan düzenlemenin akademisyenlere “Sen Rektörünü seçemezsin” dendiği ifade edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Cumhurbaşkanı’na üniversitelerin rektör seçiminde tek kişi olma yetkisi getiren KHK’ya tepki gösterdi. CHP olarak daha önce Meclis’te verdikleri tepkilerle geri çektirdikleri kanun teklifinin OHAL ile KHK haline dönüştüğünü söyledi.
Rektör seçimlerinin kaldırılmasıyla ilgili bu düzenlemenin kabul edilemez olduğunu dile getiren Karabıyık, eleştirilerini şöyle sürdürdü.

REKTÖRÜNÜ SEN SEÇEMEZSİN: İlk ve orta eğitim sürecinin tahrip edildiği gibi üniversiteleri de halledin, herkes size riayet etsin. Özgür düşünme yok, ifade özgürlüğü yok karşıdan gösterilen bir sopa. Yetmedi rektörünü de sen seçmeyeceksin denildi. Başkanlık sistemine geçiş hayallerinin her türlü yansıması bunlar.

KORKUNUN EĞEMEN OLDUĞU SİSTEM: Bütün seçimi ve kontrolü tek kişiye bağlı, özgürlüğün değil, korkunun egemen olduğu bir eğitim sistemi. Örgütsüz bir toplum, liyakatın öneminin hiçe sayıldığı bir sistem sizin anlayışınız.

CUMHURİYET’İN İLAN EDİLDİĞİ GÜN REKTÖR ATAMALARI: 29 Ekim Cumhuriyetin ilan edildiği, halkın halk tarafından halk için yönetildiği bir yönetim modeline geçildiği, ülkemizin karanlıktan aydınlığa geçtiği tarihin yıl dönümünde bu karar alındı.

YÜKSEKÖĞRETİME BİR DARBE: Bu yükseköğretim camiasına yapılmış bir darbedir. Rektör seçiminin yapıldığı son dönemlerde de zaten ilk sırada seçilen değil, Cumhurbaşkanı’nın istediği rektörü atama eğilimi revaçtaydı, böylece fiili durum gerçek duruma dönüştürülmüş oldu. Bir akademisyen olarak da büyük üzüntü duyuyorum ve bu kararın yükseköğretim sistemi üzerine getirilmiş bir darbe olduğunu düşünüyorum.

OHAL FIRSATÇILIĞINA DÖNÜŞTÜ: Her şey bir kişinin iki dudağı arasındaki kararlara bırakılıyor. Bu OHAL sürecini kötüye kullanmaktan başka bir şey değildir. OHAL süreci FETÖ yapılanması ve 15 Temmuz süreci sonrasındaki ayrıştırma operasyonu mudur? Normalleşmeye gidilmesi gereken süreç midir? Yoksa AKP’nin ideolojilerini fırsat bulmuşken hayata geçirme projesi midir?

MECLİS’TE TEPKİ ÜZERİNE GERİ ÇEKİLDİ: Böyle bir karar Meclis’te alınmıyor, Meclis’e getirildiğinde büyük tepkiler alıyor,sonra boşverin deniyor elimizde KHK kolaylığı var nasıl olsa biz kendi kendimize hallederiz deniyor ve KHK kapsamına sokuluyor. Aradan o da çıksın diye. Meclis zaten yok sayılıyor, demokrasi yok sayılıyor, üniversitelerdeki öğretim üyelerinin iradeleri yok sayılıyor. Eğitim sisteminden böyle mi yüksek hedef bekleyeceksiniz? Böyle mi en başarılı üniversiteler arasında yerinizi alacaksınız? Soruyorum neden demokratik süreçler sizi korkutuyor? Neden halkın iradesi, öğretim üyelerinin iradesi sizi korkutuyor?Hani çağdaş, demokratik üniversite?”

REKTÖR ATAMALARI NASIL YAPILACAK?
676 sayılı KHK ile üniversitelerde rektör adaylarını belirlemek için yapılan seçimler son buldu. KHK ile rektör atamalarıyla ilgili şu düzenleme yapıldı:
“Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır.”

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d