Sözleşmeli öğretmenlik için tercih takvimi

0

Sözleşmeli öğretmenlik için tercih takvimi çıktı. Sözleşmeli öğretmenlik için tercihler 7 Ekim’e kadar yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sözleşmeli öğretmenlik için takvimini açıkladı. Adaylar tercihlerini 7 Ekim’e kadar alacak. Toplam 20 bin sözleşmeli öğretmen alınacak. Bunların 15 bini Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) puanlarına göre seçildi ve mülakata çağrıldı. Puan ve mülakat sonucunda sözleşmeli öğretmenlik için tercih yapma hakkı kazanan adaylar belirlendi.

Dershane ve etüt merkezlerinde çalışan 5 bin aday da sözleşmeli öğretmen olarak alınacak. Ancak dershane öğretmenleri için KPSS ya da ÖABT puanları şartı aranmadı. Bu adaylar yalnızca mülakat sınavı ile belirlendi.

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN

Sözleşmeli öğretmenlik için açıklanan toplam 20 bin kadro için yapılan mülakat sonuçları ise geçtiğimiz 29 Eylül’de açıklanmıştı. Bu adaylar 7 Ekim’e kadar atama tercihlerini yapacak.

Sözleşmeli öğretmenlik atama sonuçları ise 10 Ekim’de açıklanacak.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK NEDİR?

5 yıl aradan sonra sözleşmeli öğretmenlik tekrar bu yıl 20 bin öğretmen ile başlıyor. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile sözleşmeli öğretmenlerin nasıl atanacağı belirlendi. Buna göre sözleşmeli öğretmenler birer yıllık sözleşme ile çalışacak. 4 yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar görev yaptıkları eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilecek.

6 YIL ÇAKILI KALACAKLAR

Sözleşmeli öğretmenlerden kadroya geçenler ise bir 2 yıl daha görev yaptıkları eğitim kurumlarında çalışmak zorundalar. Böylece sözleşmeli öğretmen 6 yıl boyunca görev yaptığı kurumdan ayrılamayacak. Çünkü sözleşmeli öğretmenler kadroya geçmiş bile olsalan 6 yıl boyunca eş özrü gibi haklardan yararlanamayacak. Bu yüzden de bu uygulama “çakılı öğretmen” olarak da nitelendiriliyor.

SENDİKALAR DAVA AÇTILAR

Eğitim sendikaları ise sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının iptali için dava açtılar. Sendikalar birer yıllık sözleşmelerle öğretmenlerin “iş güvencesiz” çalıştırılmasına tepki gösteriyor. Sözleşmeli öğretmenliğin daha önceki yıllarda da denendiğini ve aksaklıkları yüzünden kaldırıldığını anlatan eğitimciler, “Denenmiş ve hataları yüzünden kaldırılmış bir uygulamanın tekrar yaşama geçirilmesini anlamak mümkün değil. Sözleşmeli öğretmenlik, ücretli kölelikten başka bir şey değildir” yorumunda bulunuyorlar.

 

 

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d