Test çözerek yetişen öğrenci bu soruları nasıl yapacak?

0

Test çözerek yetişen öğrenci bu soruları nasıl yapacak? Başbakan Binali Yıldırım kaldırılan ve sonuçları liselere geçişte kullanılan TEOG yerine gelecek sistemi açıklarken, sınavın açık uçlu sorulardan oluşacağını söyledi. 8’inci sınıfın sonunda yapılacak bu sınav 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf yılsonu başarı puanı yani okul notları ile birlikte yerleştirme puanının oluşmasına etki yapacak.

Yıldırım’ın “açık uçlu sorularla” oluşacağını ve “test değil, klasik” olacağını söylediği bu sınav sistemi bizim eğitim sistemimize ne kadar uygun? Test çözerek yetişen öğrenciler bu sorularda ne kadar başarılı olur?

TEST ÇÖZEREK YETİŞEN ÖĞRENCİ BU SORULARI NASIL YAPACAK?

Türkiye’de öğrenciler okula başladıkları günden mezun olana kadar test usulü sınava giriyor, test çözerek sınavlara hazırlanıyor. Hatta bırakın ilkokul, ortaokul ve liseyi üniversitede bile öğrencilerin sınavları çoktan seçmeli sorulardan oluşuyor. Yani eğitim yaşamlarını hep test çözerek geçiriyor.

Bugüne kadar tüm sınavları çoktan seçmeli şıklardan oluşan ve seçeneklerden birini işaretleyen eğitimlerini tamamlayan öğrenciler “açık uçlu” sorulardan oluşacak bu sınavda acaba nasıl başarılı olacak?

Okullarda açık uçlu sınavlara uygun bir eğitim verilmiyor. Öğrencisi de öğretmeni de test çözerek eğitim öğretimi gerçekleştiriyor. Eğitim sisteminde açık uçlu sorulardan oluşan bir sistem yokken öğrencilerin geleceğininin belirleneceği bir sınavın açık uçlu sorulardan oluşması ne kadar doğru? Bu şekilde yetişen öğrenciler açık uçlu sınavlarda ne kadar başarılı olacak?

SORULARI KİM HAZIRLAYACAK VE KİM DEĞERLENDİRECEK?

Ayrıca bu açık uçlu soruları kim hazırlayacak? Çünkü açık uçlu soru hazırlamak belli bir deneyim ve yeterlilik istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) böyle bir kadrosu bulunuyor mu? Soru hazırlamak gibi açık uçlu soruları değerlendirecek bir uzman da var mı? 1.2 milyon öğrencinin gireceği bir sınavda açık uçlu sorulardan oluşan değerlendirmeyi kim yapacak?

BAŞBAKAN YILDIRIM NE DEDİ?

Başbakan Binali Yıldırım bugün yaptığı açıklamada her okulun kendi sınavını yapmayacağını, “soru bankası”ndan gelecek sorularla 8’inci sınıfın sonunda öğrencilerin merkezi bir sınava gireceklerini açıkladı. Bu sınavda ise öğrencilerin test çözerek değil, klasik soruları yaparak bilgilerinin ölçüleceğini söyledi. Yani sınav açık uçlu sorulardan oluşacak. Bu sınavın sonuçları ile öğrencinin ortaokul notları yerleştirme puanlarını oluşturacak.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d