TUS mezuniyetten önce mi sonra mı yapılmalı?

0

TUS mezuniyetten önce mi sonra mı yapılmalı? Bu soru YÖK’te akademisyenler tarafından tartışılıyor. Çünkü Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) hazırlanmak tıpta eğitimi de olumsuz etkiliyor. İntörlük eğitimi alan öğrencilerin TUS’a hazırlanmaları hem bu sınavın sonuçlarını hem de verilen eğitimi aksatıyor. Peki ne olacak? TUS mezuniyetten önce mi sonra mı yapılmalı?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen Tıp Eğitiminde İntörnlük Çalıştayı Sonuç Raporu’ açıklandı. Rapora göre, bu alanda yaşanan sorunlar, idari, fiziki, eğitim, gelecek planlaması ve Tıpta Uzmanlık Sınavı başlıkları altında toplandı.

TUS MEZUNİYETTEN ÖNCE Mİ SONRA MI YAPILMALI?

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, intörnlük sürecinin değerlendirilmesi, sorunların ortaya konulması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi, intörnlük eğitiminde kalitenin artırılması ve standartlarının yükseltilmesi amacıyla “Tıp Eğitiminde İntörnlük Çalıştayı” düzenlendi.

 

TUS MU İNTÖRNLÜK EĞİTİMİ Mİ?

Rapora göre Tıpta Uzmanlık Sınavı’nahazırlanmanın intörnlük eğitimini olumsuz etkilediği vurgulandı. Bu yüzden de yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekilen raporda şöyle denildi:

“Tıp eğitiminde intörnlük eğitiminin kaliteli bir şekilde tamamlanması, temel amaç olmalıdır. Ancak çok iyi bilinmektedir ki TUS’a hazırlanmak intörnlük eğitimini, intörnlük eğitimi de bu sınava hazırlanmayı ciddi bir şekilde etkilemektedir. İyi bir kariyer, iyi bir eğitim ve iyi bir gelecek göz önüne alındığında tüm ilgi TUS’a yönelmektedir. Bu açıdan bakıldığında iki sürecin aynı zamana denk gelmesi, her iki süreç içinde olumlu sonuçlanmamaktadır. Bu iki sürecin birbirinden ayrılması bu konudaki sorunları büyük ölçüde çözecektir. Ülkenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, intörn hekimlerin ve TUS sürecini yeni tamamlamış hekimlerin görüş ve önerileri de alınarak ve yeni sorunlara neden olmayacak şekilde çözümler ortaya konmalıdır. TUS’un intörnlük eğitiminden önce tek bir sınav veya iki dönemde girilecek iki ayrı sınav olarak uygulanması ya da TUS’un intörnlük eğitiminden 1 veya 2 yıl sonra girilecek bir sınav olarak düzenlenmesi gibi çözümlerin tartışılmaya açılması ve bu sürecin kısa sürede netleştirilmesi uygun olacaktır.”

Çalıştayda, intörnlük sürecinin amacına uygun geçirilmesi için el birliğiyle bu sorunların birer birer ortadan kaldırılması gerektiği ifade edildi.

TIP EĞİTİMİNDE İNTÖRNLER HANGİ SORUNLARI YAŞIYOR?

Çalıştayda dile getirilen sorunlar, idari sorunlar, fiziki sorunlar, eğitim sorunları, gelecek planlaması ve Tıpta Uzmanlık Sınavı’na ilişkin sorunlar olmak üzere 4 ana başlıkta toplandı.

Belirlenen fiziki sorunlar başlığında intörn sayısının fazla olması, intörn nöbet tutma şartlarının iyi olmaması, çalışma salonlarının olmaması gibi konular ön plana çıktı.

Çalıştaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, YÖK Kalite Kurulu, Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu, tıp fakülteleri dekanları, hastane başhekimleri, dönem-6 koordinatörleri ve intörn hekimler katıldı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d