Uluslararası öğrenci sayısı nasıl artar?

0

Uluslararası öğrenci sayısı nasıl artar? Türkiye’nin uluslararası öğrenci sayısını artırması için ne yapması gerekiyor. İşte bu sorunun yanıtını Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafından hazırlanan “Türkiye’de Yükseköğretim ve Uluslararasılaşma” başlıklı rapor veriyor. Raporda Türkiye’de uluslararası öğrenci sayının artırılması için neler yapılması gerektiği anlatılıyor.
İstanbul Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi Anadolu Üniversitesi Atatürk Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile İstanbul Bilgi Üniversitesi rektörlerinin yer aldığı komisyonun açıkladığı rapor, Türkiye’ye daha fazla uluslararası öğrenci gelmesi konusunda yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ GÜVENLİĞE BAKIYOR
Raporda, yAbant’ı öğrenci için gidecekleri ülke ve üniversite seçiminde ülkenin refah ve güvenliği etkili oluyor. Ülkenin saygınlığı, eğitim süresince yapacakları harcamanın miktarı, burs ve barınma olanakları gibi desteklerin varlığı, vize işlemlerinde kolaylık, diploma denkliği gibi unsurlar da uluslararası öğrenci için dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KALİTEYE BAKIYOR
Öğrenciler iş bulmada kolaylık, gideceği ülkenin dilini bilmesi, tarihi, siyasi, kültürel bağlar, eğitim sunan ülkenin eğitim sisteminin kalitesi ve bilinirliği faktörlerini de göz önünde bulunduruyor.

YAbacı öğrencilerin en fazla İngilizce eğitim veren üniversitelere sahip olan ülkeleri tercih ettiğine vurgu yapılan raporda, en fazla öğrenciyi Asya ülkelerinin gönderdiği belirtildi.

KÜLTÜREL BAĞLAR DİKKATE ALINMALI
ÜAK’ın raporunda, uluslararası öğrenci için Türkiye’nin cazip hale getirilebileceği vurgulanıyor. Raporda, uluslararası öğrenci için bölgesel hedef de şöyle belirtiliyor: “Kültür coğrafyamız olarak tanımlayabileceğimiz Balkanlar, Lübnan’dan Portekiz’e dek Akdeniz dünyası, Kuzey Afrika, Kızıldeniz, Kafkaslar ve Karadeniz kıyısındaki ülkeler uluslararasılaşma alanında işbirliği yapabileceğimiz bölgeler olarak hedeflenebilir. Coğrafi olarak yakın olmasak da siyasal ve ekonomik ilişkide olduğumuz Güney Kore, Çin, Endonezya, Malezya, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler ve İslam Teşkilatı ülkeleri de dikkate alınmalıdır.”

BAŞKA DİLDE PROGRAMLAR AÇILMASI
Raporda Türkiye’nin uluslararası öğrenci için cazip olmasının bir yolunun da Türkçe ve İngilizce dışında Çince, Korece, Rusça, Kazakça, Arapça gibi dillerde program açılması olduğu ifade edildi.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KENDİ DİLİNDE TEZ YAZABİLMELİ
Raporda yAbant’ı öğrenci için kendi dilinde lisans ve doktora tez yazma hakkı tanınmasının da cazip olacağına dikkat çekiliyor. Raporda öğrenim kredisi ve burs olanaklarının yabancı uyruklu öğrenciler için de kullanılmasının da yAbant’ı öğrenci saysının artırılmasında büyük önem taşıdığı belirtildi. Raporda, yabancı öğrencilerin Türkiye’ye adapte olabilmeleri için yardımcı öğrencilerin seçilmesi ve bunlara kısmi zamanlı çalışan türünde teşvikler getirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d