Üniversite mezunu kadınlara iş yok

0

Üniversite mezunu kadınlara iş yok. Üniversite mezunu kadınlar erkeklere göre iş bulmakta zorlanıyor mu? İşte bu sorunun yanıtını Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işgücü istatistiklerinde bulmak mümkün.

TÜİK verileri üniversite mezunu kadınların yüzde 15’inden fazlasının işsiz olduğunu ortaya koydu. Lise mezunu kadınlar arasındaki işsizlik oranı da  yüzde 20’nin üzerinde bulunuyor.  

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI ARASINDA İŞSİZLİK ORANLARI

TÜİK’in yayınladığı haziran ayı istatistiklerine göre, üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranı bir puan artarak yüzde 11.5’e ulaştı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu oran yüzde 10.5 olmuştu.  İstatistikler, üniversiteden mezun işsiz kadınların oranının yüzde 15.4’ten 15.6’ya çıktığını gösterdi. Erkekkler arasındaki işsizlik ise 7.4’ten 8.8’e yükseldi. 

Lise mezunları arasındaki işsizlik oranı yüzde 13 olarak belirlendi. Lise mezunu kadınların yüzde 20.1’i, erkeklerin ise yüzde 10.4’ü işsiz. Meslek lisesi mezunlarının işsizlik oranının ise yüzde 10 olduğu görüldü. Meslek lisesinden mezun olan kadınların yüzde 18’i işsizken erkeklerde bu oran yüzde 7.4.

OECD VERİLERİ VE ÜNİVERSİTE MEZUNU KADINLAR

OOECD 2015 Eğitim Raporu verilerine göre üniversite mezunu iş bulduğunda orta dereceyi okul mezunlarına göre yüzde 88 daha fazla kazanıyor. Bu oranın OECD ortalaması yüzde 60.

25-64 yaş grubu üniversite mezunu kadınlar, orta dereceli okullardan mezun kadınlardan yüzde 111 daha fazla kazanıyor. Bu oran da OECD’de yüzde 63.

OECD Eğitim Raporu’nda yer alan bu rakamlar Türkiye’de üniversite mezunu olmanın daha çok para kazandırmasından dolayı önemli olduğunu gösteriyor.

NEDEN YÜKSEKÖĞRETİM ÖNEMLİ?

Yine OECD Eğitim Raporu üniversite mezunu olmanın neden önemli olduğunu verileriyle kanıtlıyor. Rapora göre 25-34 yaş arası nüfusun yüzde 41’i üniversite mezunu olan OECD ülkelerinde, üniversite mezunu olup çalışanların oranı yaklaşık yüzde 83. Genç nüfusun yüzde 85’inin orta dereceli eğitimi bitirdiği OECD ülkelerinde, orta dereceli diplomaya sahip olanların yüzde 74’ü iş sahibi, daha düşük eğitime sahip olanların ise yalnızca yüzde 56’sı çalışma imkanına sahip. İş bulmada eğitimin önemi göz önünde bulundurulduğunda, OECD ülkelerinde artan sayıda genç yetişkinin yüksek öğrenim yapmaya yöneldiği görülüyor.

EĞİTİM DÜZEYİ İLE KAZANÇ ARASINDAKİ İLİŞKİ

OECD raporu eğitim düzeyi ile kazanç arasında ilişki olduğunu da kanıtlıyor. Lisans veya muadili derecesi olup istihdam edilmiş yetişkinler, üst orta öğrenimlilere göre yüzde 60, master ve doktoralılar ise iki katı kazanıyor. OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’na (PISA) göre, okul öncesi en az bir yıl eğitim alanların sosyal ve ekonomik statü açısından daha iyi bir performans sağladığına dikkat çekiliyor.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d