Üniversiteye kayıtta istenen belgeler nedir?

0

Ek yerleştirme ile yükseköğretim programlarına yerleşenler için üniversiteye kayıtta ilk gün bugün. Örgün eğitim programlarında yaklaşık 60 bin kontenjanın boş kaldığı ek yerleştirme ile üniversiteli olduysanız üniversiteye kayıtta belirlenen süreyi kaçırmayın. Üniversiteye kayıtta ilk gün bugün başlıyor, son gün ise 9 Eylül. Bu 4 günlük süre içerisinde üniversiteye kayıtta istenen belgelerle birlikte başvurmanız gerekiyor. Bu süre içerisinde kayıt yaptırmayanlar üniversiteye kayıtta haklarını yitirecek.

 ÜNİVERSİTEYE KAYITTA NELER İSTENİYOR?

Üniversiteye kayıtta yanınızda olması gereken belgeler var. İşte üniversiteye kayıtta istenen belgeler:

-Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
-Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasından veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır)
-12 adet 4.5×6 cm boyutunda fotoğraf
-Katkı payının- öğretim ücretinin ödenmesiyle ilgili belge
-Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
– ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen öğrencilerin askerlik durumları üniversiteler tarafından görülebiliyor. Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine başvurmaları gerekiyor.

E- KAYIT UYGULAMASI OLMAYACAK

Üniversiteye kayıtta ilk merkezi yerleştirmede olduğu gibi e-kayıt uygulaması olmayacak. Öğrencilerin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumlarına bizzat giderek, bireysel başvuru yapmaları gerekiyor. Posta gibi yollarla yapılan başvurular geçerli olmayacak. E- kayıt uygulaması da ek yerleştirme kayıtlarında geçerli olmayacağı için bireysel olarak kayıt işlemlerinizi tamamlamanız gerekiyor.

KAÇ BOŞ KONTENJAN VAR?

2016 ek yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerde toplam 137 bin 290 kontenjandan 58 bin 614’ü boş kaldı. Ek yerleştirme ile üniversitelere yerleşen aday sayısı ise 78 sin 676 oldu. Boş kontenjanların 30 bin 370’i önlisans, 28 bin 244’ü lisans programlarında. Örgün eğitim dışında açıköğretim fakültesindeki 49 bin 578 kontenjanın 8 bin 857’si lisans programlarında boş kaldı. Açıköğretim fakültesinde 33 bin 141 önlisans kontenjanlarının tümü ise doldu.

KAYIT YAPTIRMAZSANIZ NE OLUR?

Eğer yerleştirildiğiniz yükseköğretim programına kayıt yaptırmazsanız gelecek yıl yerleştirme puanınızın çarpılacağı katsayı düşer. Bazı gençler kayıt yaptırmadıkları takdirde puanlarının etkilenmeyeceğini düşünüyor. Ancak bu bilgi yanlış. Kayıt yaptırmasanız ÖSYM’nin sitesinde bir programa yerleştirilmiş göründüğünüz için gelecek yıl üniversite sınavına girdiğinizde yerleştirme puanına eklenecek Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) 0.12 ile değil, 0.06 katsayı ile çarpılacak.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d