Yabancı üniversite Türkiye’de nasıl ‘şube’ açıyor?

0

Yabancı üniversite Türkiye’de ‘şube’ açabiliyor mu? Türkiye’de yabancı üniversite var mı? Yabancı üniversite açılmasının önü açıldı mı? Neden bu soruları sorduğumuza gelince; anlaşılan sessiz sedasız Türkiye’de bazı yabancı üniversitelerin şube açmaları sağlanmış. Çünkü geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı kaynaklı bir haber çeşitli haber sitelerinde kullanıldı. Üniversitelerde artan Arapça talebi nedeniyle bu dilde de eğitim verileceği anlatılıyordu.

Arapça eğitime başlayacak üniversitelerin isimleri sıralanırken dikkat çeken bir cümle de haberde şöyle yer alıyordu: İstanbul’daki uluslararası üniversiteler de eğitim dili olarak Arapçayı esas alıyor.

Ardından da bu üniversitelerle ilgili şu bilgilere yer veriliyordu:
ULUSLARARASI TECDİD ÜNİVERSİTESİ: Malezya İslami Bilimler Üniversitesine bağlı olarak Arapça eğitim çalışmalarına başlayan İstanbul’daki Uluslararası Tecdid Üniversitesi. Eğitim dilinin Arapça olduğunu söyleyen Tecdid Üniversitesi Uluslararası İlişkiler İcra Direktörü Semir el-Vesimi, “Üniversitemiz, önümüzdeki 5 yılda dünyada Müslümanların eğitim alanındaki Arapça boşluğunu doldurmayı hedefliyor.” diye konuştu.

ÜMMET BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ: Ürdün’deki bazı üniversitelerle ortak çalışan Ümmet Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Halil el-Hamdani de Türkiye’deki Arap öğrencilerin eğitim ihtiyacını karşılamayı amaçladıklarını ifade etti.

NEEALIN ÜNİVERSİTESİ: Sudan’ın Neelain Üniversitesi de İstanbul’daki şubesinde farklı bölümlerde öğrencilerini Arapça eğitimle buluşturuyor.

ANAYASA DEĞİŞTİ HABERİMİZ Mİ YOK?
İnternette arama yaptığınızda ise bunlardan bazılarının öğrenci aldığı, öğrenim ücretlerinin bile açıklandığı görülüyor. Oysa Türkiye’de yabancı üniversite kurulabilmesi ya da şube açılabilmesi için Anayasa değişikliğinin yapılması gerekiyor. Nasıl özel üniversite kurmanın yolu Anayasa değişikliğinden geçiyorsa, yabancı üniversitenin kurulması ya da şube açabilmesi için bu değişikliklerin olması gerekiyor. Anayasa’nın 130’uncu maddesi “Kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, Devletin gözetim ve denetimine tâbi yükseköğretim kurumları kurulabilir” diyor.
Ancak buna bile gerek kalmadan şube açtıkları ve öğrenci aldıkları da görülüyor.

YÖK NE YAPIYOR?
Önceki yıllarda YÖK, Türkiye’de şube açtığını söyleyerek, ilan veren ve öğrenci kaydetmeye çalışan başta ABD merkezli bazı üniversitelere savaş açmıştı. Bu üniversiteler hakkında şuç duyurusunda bulunmuş, basın aracılığıyla öğrencilerin bu üniversiteleri ciddiye almamalarını istemişti. YÖK’ün bu üniversitelerin şubelerini İstanbul’da açtığından haberi mi yok? Yasal olmayan şekilde açılan ve öğrenci bile alan bu kurumlara karşı YÖK ne yapacak?

2012 YÖK TASLAĞI’NDA VARDI
2012 yılında dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın açıkladığı YÖK taslağında yabancı üniversitelerin Türkiye’de kurulması ve şube açmasına yönelik düzenlemeler de yer alıyordu. Yine aynı taslakta Türkiye’de özel üniversite açılmasının önü de açılıyordu. Ancak bu değişikliklerin yapılabilmesi için Anayasa değişikliği gerekiyordu. Geçmişte de Türkiye’de özel üniversite kurulması gündeme gelmiş ancak Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d