Yeni akademik yıl toplu açılışı Külliye’de yapıldı

0

Türkiye’de ilk kez akademik yıl toplu açılışı Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yükseköğretim Kurulu’na tüm üniversitelerin katılımıyla akademik yıl açılış töreni düzenlediği için tebriklerini iletirken açılışın geleneksel bir hal alacağına inandığını söyledi. İşte Erdoğan’ın açıklamaları:

REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ GÖRÜNÜŞTE DEMOKRATİK: Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları artıran bir işleve bürünmüştür. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç, YÖK’ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.

81 İLİMİZDE ÜNİVERSİTE VAR: Türkiye’de 2002 yılında 75 olan üniversite sayısını 181’e çıkardık. Şu anda 81 ilimizde üniversite var, artık öğrencinin üniversiteye ulaştığı değil, üniversitenin ağırlıklı olarak öğrenciye ulaştığı bir sistemi kurduk.

ÖĞRETİM ELEMANI SAYISI ARTMALI: Yükseköğretim kurumlarındaki toplam öğrenci sayısı 2002 yılında 1 milyon 700 bini bulmazken, bugün bu rakam 7 milyon 194 bine, öğretim elemanı sayısı da 67 binden 156 bine ulaştı. Öğretim elemanı sayımızı çok daha yükseltmemiz lazım. Yani öğretim elemanına düşen öğrenci sayısını azaltmak mecburiyetindeyiz.

ÜNİVERSİTELERDE İHTİSASLAŞMA: Üniversitelerin belirli alanlarda bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde uzmanlığa yönelmelerini sağlamak gerekir. YÖK’ün bu konuda Kalkınma Bakanlığı ile iş birliği halinde başlattığı bir projesi var. Uzun süredir hazırlıkları sürdürülen proje kapsamında 5 üniversite pilot üniversite olarak belirlendi. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi hayvancılık alanında, Düzce Üniversitesi sağlık ve çevre alanında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarım ve jeotermal alanında, Bingöl Üniversitesi tarım havza bazlı kalkınma alanında, Uşak Üniversitesi tekstil, dericilik, seramik alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi’nin pilot yükseköğretim kurumları olarak belirlenmiştir.

BUGÜN YÜKSEKÖĞRETİMDE MÜSTESNA BİR GÜN
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezinde 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, bugünün, yükseköğretim tarihinde müstesna bir gün olduğunu belirtti. Saraç, Türkiye’nin birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyaç duyduğu bugünlerde, bütün üniversiteleri, millet ve devletin birliğinin, dirliğinin sembolü olan bu Külliye’de bir araya getirmenin kendileri için tarihi bir anlam taşıdığını dile getirdi.

ÜNİVERSİTE, BÖLGESİNİN KALKINMASINA KATKIDA BULUNABİLİR: Yeni kurulan üniversitelerin, kendi bölgelerinde, gelişmiş, kurumsallaşmasını tamamlamış üniversitelerin o bölge için üretemeyecekleri, başaramayacakları işleri başarabileceğini diğer üniversitelerin kazandıramayacakları değerleri o bölgeye ve ülkeye kazandırabileceklerine dikkati çeken Saraç, bu şekilde, üniversitelerin eğitim süreci fonksiyonlarını yerine getirirlerken, araştırma sürecinde ise bölgeyle ilgili alanlarda ihtisaslaşabileceklerini ve bölgesinin kalkınmasına önemli katkıda bulunabileceklerini dile getirdi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d