YÖK İslam ülkeleri rektörlerini neden topluyor?

0

YÖK İslam ülkeleri rektörlerini neden topluyor? Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı YÖK  İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu düzenliyor. YÖK İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu’na 30’un üstünde ülkeden 120 üniversite rektörü ile Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversiteleri rektörleri katılacak.

YÖK yaptığı yazılı açıklamada YÖK İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yapılacağını belirtti. YÖK İslam ülkeleri rektörlerinin katılacağı forum 26–27 Temmuz 2017 tarihlerinde yapılacak.

YÖK İSLAM ÜLKELERİ REKTÖRLERİNİ NEDEN TOPLUYOR?

YÖK’ün forum ile ilgili açıklaması şöyle: “İslam Dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki işbirliklerinin geliştirilmesi amacıyla, ‘İslam Dünyasının Yükseköğretim Alanını Oluşturmak’ temalı “İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu” Ankara’da düzenlenecektir. Konferansın ilk günkü açılış oturumu, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın teşrifleri ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacaktır. Külliyedeki açılış oturumunu takiben konferans panelleri ve toplantılar Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde devam edecektir.

İSLAM ÜLKELERİ ARASINDA YÜKSEKÖĞRETİM ALANI

İslam coğrafyasında yer alan 30’un üstünde ülkeden 120 üniversite rektörü ile ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversiteleri rektörlerinin katılımıyla düzenlenecek olan toplantıda, Bologna sürecinden kopmadan İslam ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanının oluşturulması kapsamında işbirliklerinin kurumsal anlamda başlaması, güçlü bir network oluşturulması ve araştırma alanı kurulması hedeflenmektedir.”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, İslam dünyasında yükseköğretimin geleceği açısından büyük önem taşıyan bu Foruma, İslam dünyasında önemli yeri olan ülkelerin bakanlıkları ile İslam ülkeleri üniversitelerinin rektörlerini davet ettiklerini söyledi.

BOLOGNA SÜRECİNDEN KOPMADAN

Saraç, foruma İslam coğrafyasında yer alan 30’un üstünde ülkeden 120 üniversite rektörü ile Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversiteleri rektörlerinin katılacağını söyleyerek, şöyle dedi: “Bologna sürecinden kopmadan İslam ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanın oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda toplantımız bir konferans düzeninde değil forum düzeninde gerçekleştirilecektir. Yani standart bildiriler yer almayacak, etkileşimli tartışma ortamları yöntemi ile gerçekleştirilecek. Forum’daki temalarımız ise yükseköğretim sistemi ortak mezun yeterlilik ve kalite güvencesi süreçleri, yeterliliklerin tanınması, ortak kredi sistemi ile hareketlilik ve değişim sistemleri, her düzeyde ortak diploma programlarının oluşturulması süreçleri olacak. Bologna sürecindeki ülkemizin performansı bu girişim için önemli bir tecrübe sunmakta. “

YENİ YÖK VE FORUMDAN BEKLENTİLER

Saraç Yeni YÖK olarak bu forumdan beklentilerini ve hedeflerini şöyle açıkladı:

“Forum’un ikinci gününün sonunda ortak bir bildiri yayınlanmasını planlamaktayız. Yeni YÖK olarak, her bir İslam ülkesinin yükseköğretim sistemi ortak mezun yeterlilikler sistemi, ortak kalite güvencesi süreçleri, yeterliliklerin tanınması, ortak kredi sistemi, bilgiyi paylaşacak öğrenci ve araştırmacı hareketlilik ve değişim sistemleri, her düzeyde ortak eğitim programları ile coğrafyamızın diğer üniversiteleri ile güçlü bağlar kurması gerektiğini düşünüyoruz. Kurulacak bu güçlü bağların oluşturacağı ağ, küresel yükseköğretim sisteminde de İslam ülkelerinin bilim hayatlarının istiklalini de sağlayacaktır. Bu büyük girişim için İslam dünyasındaki en uygun potansiyel ülkemizde bulunmaktadır. Avrupa yükseköğretim alanının bir parçası olarak İslam ülkelerinde ortak bir yükseköğretim sisteminin oluşmasını sağlamak ülkemiz için önemlidir.”

BOLOGNA AVRUPA YÜKSEKÖĞRETİM ALANI NEDİR?

YÖK İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu’nun Bologna’ya alternatif bir sürecin başlatılması için adım olduğu da yorumlanıyor. Bolonga Süreci ise tüm Avrupa’da yüksek öğretim ve akademik konularda standartlar geliştirmek ve yükseköğretim kurumları arasında ayrılıkları en aza indirgeyerek eğitim sistemlerini bağdaştırmak ve Avrupa’da birbiriyle tam uyumlu bir yükseköğrenim alanı yaratmak amacıyla oluşturulan bir program.

Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir reform olarak nitelendirilen Bologna Sürecinde hem 47 ülke hem de pek çok uluslararası kuruluş işbirliği yapıyor. Bolonga Süreci’ne Türkiye’de 2001 yılında katıldı.

 

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d