Yurtdışında üniversite eğitimi için yeni kurallar

0

Yurtdışında üniversite eğitimi için yeni kurallar geldi. YÖK, yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyenleri ilgilendiren bir dizi karar aldı. Bu kurallara uygun seçim yapmazsanız diploma denkliği de alamazsınız. Bu yüzden getirilen kuralları bilmeniz gerekiyor.

Yurtdışında üniversite eğitimi için getirilen yeni kurallar 20 Şubat 2016 tarih ve 29630 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği” kapsamında sıralandı.

DÜNYA ÜNİVERSİTESİ SIRALAMASINDA İLK 1000 KRİTERİ

YÖK, yurtdışında üniversite eğitiminde denklik vereceği üniversitelerin dünya üniversiteleri sıralamasında yer almasını istiyor. Yurtdışında üniversite eğitimi için gideceğiniz üniversitenin “İlk 1000” içinde olması gerekiyor.

Peki bu ilk 1000 hangi kurallara göre belirlenecek?

Yurtdışı üniversite eğitimi için gidilecek üniversite 5 sıralama kuruluşunun yaptığı Dünya Üniversite Sıralaması’nda ilk 1000’de olmalı. Bu kuruluşlar şöyle:

University Ranking by Academic Performance (URAP): Yurtdışı üniversite eğitimi için dikkate alınacak sıralama kuruluşu URAP, Türkiye’den bir kuruluş.

Academic Ranking of World Universities (ARWU): Yurtdışı üniversite eğitimi denkliği için dikkate alınan sıralamayı  Çin’de Jiao Tong Üniversitesi 2003 yılından bu yana yapıyor.

CWTS Leiden Ranking Academic Ranking: Hollanda’da Leiden Üniversitesi’nde Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Merkezi 2008 yılından bu yana üniversiteleri sıralıyor.

Times Higher Education (THE) World University Ranking: Yurtdışı üniversite eğitimi için dikkate alınan İngiliz sıralama kuruluşu THE 2004 yılından bu yana bu sıralamayı yapıyor.

 Quacquarelli Symonds (QS): Yurtdışı üniversite eğitimi için sıralaması dikkate alınacak ikinci İngiliz kuruluşu THE ile ilişkisini bitirerek, 2010 yılından bu yana sıralamayı yapıyor.

BARAJI GEÇME ŞARTI DA VAR

Yurtdışında üniversite eğitimi için gideceğiniz üniversite bu 5 kuruluşun yaptığı “En iyi 1000 üniversite” sıralamasında değilse Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başarınız önemli olacak.

Bunda da YÖK’ün tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık için getirdiği başarı sıralamaları dikkate alınacak. Bu başarı sıralarına gelince;

Hukukta TM-3’te ilk 150 bin, tıpta MF-3’te ilk 40 bin, mimarlık için MF-4’te ilk 2000 bin ve ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik fakülteleri için MF-4’te ilk 240 bin içinde olmayanlar bu bölümleri seçemiyor. Bu kurallar yurtdışında üniversite eğitimi için de geçerli. Yurtdışında üniversite eğitimi için seçtiğiniz üniversite bu sıralama kuruluşlarının yaptığı sıralamada ilk 1000 içinde değilse bu başarı sırası barajlarına uymanız gerekiyor.

Yurtdışında üniversite eğitimi için seçtiğimiz bölüm ÖSYM kılavuzunda yer almıyorsa; o zaman da YGS’de 150 ve LYS’de 180 barajına sahip olmak denklik için önkoşul olacak.

BU DİPLOMALAR DA DENKLİK GETİRECEK

YGS ve LYS puanı bulunmayan ve ilk 1000 dışında kalan yurtdışındaki üniversitelerde eğitim almak isteyen adaylar için YÖK’ün getirdiği kriterler şöyle oldu:

SAT 1: En az 1000 puan
ACT: En az 21 puan
Abitur: En az 4 puan
Fransız Bakaloryası: Diploma notu en az 12
Uluslararası Bakalorya (IB): En az 28
İtalya Maturita: Diploma notu en az 70
GCE A Level Sertifikası: En az 2 dersten
Avusturya Matura Diploması: En çok 2

Adayların bu notlara ilişkin muadil belgelerinden biriyle kayıt ve mezun olmaları halinde denklik başvuruları bireysel değerlendirilecek.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı

  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d
  • palembang4d